Afro kutak

vertical horizontal
 • Prave tajne kriju se u krilu plemena Dogon

  Da zapadno-afrička tradicija nema svoju posebnost i magiju samo u djembe bubnju i neodoljivim ritmovima, nego i... :-) DOGONI Mali je pretežno pustinjska zapadnoafrička država. Rijeka Niger prolazi kroz južni dio, a nekoliko planina je na sjevernom dijelu. No zađe li se malo dublje u planine...

  Opširnije...

 • Kumasi Biennial – poziv na simpozij

  Drugo izdanje simpozija Kumasi Biennial, na temu umjetnost zajednice u fokusu, održava se od 16. srpnja do 6. kolovoza u Gani.Simpozij se bavi problemom sve većeg jaza između suvremenih afričkih umjetnika i zajednice u promjenjivim vremenima. Postoji očita društvena nepovezanost; ipak, umjetnost i...

  Opširnije...

 • Senegalski hrvači

  Hrvanje (Laamb na jeziku wolof), koje je vrlo popularno u Senegalu i Gambiji, osim sportskog nadmetanja sadrži i elemente magije. Naime, prije dvoboja, učesnici se ritualno mažu uljem ili polijevaju vodom smatrajući da će im to donijeti prednost. Tradicionalno, mladići su se hrvali iz zabave, da bi...

  Opširnije...

 • "Foli Jate Bi Naani"

  Slavni griot Wolfanga Madeo Mosarta, skladao je 1788. godine "Foli Jate Bi Naani", u prijevodu, "Simfoniju br. 40", poznatiju kao "Foli ba", odnosno, "Velika simfonija". Praizvedba (i jedina izvedba) uvodnog dijela prvog stavka ("molto allegro") bila je u MMC-u Kopriva u Zagrebu, na produkciji...

  Opširnije...

 • Osmijeh

  Osmijeh ili osmjeh... nije pitanje sad!

  Opširnije...

 • Stalci za "ballet-style" dunove

    Postoji mnogo maštovitih načina na koji se mogu izraditi stalci za dunove...   ...ali svaki od njih zahtijeva određenu spretnost izrade, a Spretan sigurno nije jedan od mojih nadimaka. Prolazeći jednim našim trgovinskim centrom, ugledao sam drške za metle i odmah mi je kroz glavu prošla misao kako...

  Opširnije...

 • Velesajam kulture

  Dvorana "MMC" Studentskog centra,Zagreb, 22. siječanj, 2011.

  Opširnije...

Kumasi Biennial – poziv na simpozij


Kumasi BiennialDrugo izdanje simpozija Kumasi Biennial, na temu umjetnost zajednice u fokusu, održava se od 16. srpnja do 6. kolovoza u Gani.

Simpozij se bavi problemom sve većeg jaza između suvremenih afričkih umjetnika i zajednice u promjenjivim vremenima. Postoji očita društvena nepovezanost; ipak, umjetnost i primijenjena umjetnost (obrt) sagledavaju se kao jedno iz perspektive kako opće javnosti, tako i javnosti iz sela. kako se smisleno može uključiti ruralna subsaharska populacija u suvremene umjetničke procese? Kako se može produbiti koncept Curio Kiosks projekta 1. Kumasi simpozija, koji je bio uspješan pokušaj predstavljanja međunarodne zajednice umjetnika općoj javnosti koja inače ne bi ušla u galerije i muzeje?

U kontekstu ovih pitanja i društvenih preokupacija 3-tjedno događanje fokusirat će se na umjetničke prakse zajednice kao odgovor na sve veće probleme. Umjetnost zajednice, poznata i kao 'participatroska umjetnost' i 'umjetnost bazirana na zajednici', definira se kao svijet umjetničkih procesa i oblika koji nastaju unutar zajednice i za zajednicu, koji naglašavaju uključivanje zajednice i suradnju. Najčešće, to podrazumijeva bavljenje pitanjima i praksama povezanosti unutar zajednice te osnaživanja izvorišta društvenih promjena.

Koristit će se ruralna mjesta Kumasi City-Abetenim, kao npr. tržnica, lokalne škole, seoski centri i sl. kao laboratoriji za radionice, umjetničke intervencije, site-specific instalacije, predavanja i druge pristupe koji se temelje na zajednici.

Pozivaju se pojedinačni umjetnici i grupe koji se bave kazalištem u zajednici, medijskom umjetnosti, čitanjima, filmskim projekcijama, otvorenim studijima, vizualnim aktivizmom, glazbenim performansima, dizajnom za zajednicu, društvenom arhitekturom, i sl., da dozvole ruralnoj zajednici da se upozna s međunarodnom suvremenom umjetničkom praksom. Cilj je da se umjetnici međusobno inspiriraju.

Kotizacija za 3-tjedni simpozij iznosi $520 / €395, a ranija registracija $466 / €350 (do 17. travnja 2011.) Sudionici sami snose troškove prijevoza, smještaja i materijala, a organizator osigurava pismo kandidature za sponzora.

Simpozij otvara dvodnevni seminar, a zatvara ArtsFes, koji uključuje dvodnevnu izložbu i projekcije projekata, uz performanse, glazbu i ples mještana iz okolnih sela. Simpozij zaključuje dodjela nagrade 'Ghana: 2011 open architecture Challenge'.

Zainteresirani kandidati trebaju poslati sažetak za seminar ili prijedlog projekta (maksimalno 200 riječi), na engleskom jeziku, te kratku biografiju (maksimalno 200 riječi), na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Kandidat treba naznačiti naziv projekta, ime autora, zanimanje, adresu, telefon, e-mail. Prihvaćeni kandidat može odlučiti da li će u zborniku simpozija biti objavljen sažetak ili cjeloviti tekst projekta. Rok za prijavu tekstova je 1. srpanj. Cjeloviti tekst (maksimalno 6000 riječi) potrebno je poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i/ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

vrijeme: 16.7.2011. - 6.8.2011.
mjesto: Kumasi i obližnje selo Abetenim u regiji Ashanti, Gana
url: http://www.nkafoundation.org

(I.P., 15.02.2011)