Suština zdravlja:

Mudrost drevnih
razni autori
s engleskog preveli:
Krešimir Oreški i Maja Lacković
Za svakoga je od nas izazov naći vremena za stvaranje zdrave ravnoteže. Ne iznenađuje da je u našem užurbanom društvu teško uspostaviti rutinu koja bi nam omogućila da vlastite izbore za našu dobrobit uskladimo na zdrav način. A upravo se tu uklapa ovaj oblik stvaranja glazbe...

Grupno bubnjanje povezuje toliko mnogo elemenata dobrobiti u jednu aktivnost u kojoj svatko može uživati. Karl Bruhnan, osnivač Stvaranja Glazbe i Pokreta Zdravlja navodi: "Grupno bubnjanje je dostupna, ispunjavajuća aktivnost puna užitka, za mlade i za stare podjednako. Od vježbi, skrbi i društvene podrške, pa do intelektualnog poticaja, duhovnosti i oslobađanja od stresa, grupno bubnjanje potiće kreativno izražavanje koje ujedinjuje naš um tijelo i duh."

Grupno bubnjanje može također poslužiti kao vrlo djelotvorno sredstvo za ponovno uspostavljanje osjećaja unutarnje ravnoteže usred nevjerojatnih izazova svakodnevnog života. U vezi bubnjanja u krugu (drum circle) održanog za učenike i roditelje godinu dana nakon tragičnog događaja u srednjoj školi, Christine Stevens, magistar umjetnosti, kaže: "Roditelji i djeca došli su na naš drum circle tihi, uplašeni i odsutni. U početku je bilo teško održati čak i kontakt očima. Znajući da riječi ne mogu saopćiti ono što je svatko od nas osjećao tog dana, polako smo počeli zajedno bubnjati. Tuga koju smo dijelili u početku je bila preplavljujuća, a suze su vlažile naše dlanove i instrumente. No ipak, bubnjajući, obnovljena međusobna podrška i kolektivni osjećaj nade za bolje sutra, postupno su zamijenili naš očaj. Naše je iskustvo bilo više nego terapeutsko - povezalo nas je na mnogo nivoa."

Nakon svega, naša sposobnost da se međusobno povežemo i podržimo jedni druge razlog je zašto smo tu. Nije potrebno puno imaginacije da bi se shvatilo kako je grupno bubnjanje nevjerojatno sjedinjujuće oruđe koje naprosto iznosi iz nas ono najbolje.

James Gordon, doktor medicine u Mind-Body-Spirit Centru, Washington, navodi: "Bubnjanje može dovesti čovjeka u stanje opuštenosti. Koristilo se kao tehnika iscjeljivanja tisuće godina. Pa zašto ne bi i sada?"

Kao što kaže Remo Belli, osnivač i generalni direktor kompanije Remo, Inc.: "Vrijeme je da se o bubnju prestane razmišljati kao o glazbenom instrumentu. Počnite o njemu razmišljati kao o rekreativnom oruđu za svakoga, kao o oruđu povezivanja svake obitelji, oruđu dobrobiti za svakog umirovljenog i edukativnom oruđu za svaku učionicu."

Ritam je "materinji jezik." Ritam je univerzalni jezik svima poznat, čak i najmanjem djetetu, samo ako se možemo sjetiti.