Bubnjanje i paraliza

Arthur Hull,
poznati bubnjarski terapeut

opisuje iskustvo sa ženom koja je koristila bubnjanje kako bi ponovo zadobila motoričku funkciju nakon paralize.

s engleskog preveli:
Krešimir Oreški i Maja Lacković

"Jednom sam bio na programu u bolnici u Mill Valleyu gdje mi je prišla jedna gospođa i ispričala svoju priču. Doživjela je nesreću i ostala paralizirana. Liječnici joj nisu davali gotovo nikakvu nadu da će povratiti bilo koji tjelesni pokret od struka nadolje te rekli da mora prihvatiti to ograničenje i živjeti s njim. Ona je, međutim, odlučila da ga ne prihvati. Mogla je pokretati gornji dio tijela i počela svirati doumbek, talking drum i bongase (vrste ručnih bubnjeva). Budući da je bila plesačica, smatrala je da neće moći živjeti ako neće biti u stanju pokretati noge. Iz potrbušnog položaja počela je zamišljati i pokretati svoje tijelo, bilo koji pokret koji je mogla učiniti dok je gornjim dijelom tijela svirala bubanj. Zvala je to "ples mišićnih mikro pokreta." Polako ali sigurno, postizala je sve veće i veće pokrete, do trenutka kada je mogla pomaknuti svoje nožne prste, zatim pokrenuti tijelo, sve dok konačno nije mogla sjediti u stolici i svirati veće bubnjeve. Nakon nekoliko godina stalnog bubnjanja i plesanja na ovakav način, ponovo je postala plesačica, iako je sada bubnjarska plesačica ili plesni bubnjar, ovisno o raspoloženju. Sada ima potpunu pokretljivost tijela, graciozna je i predivna."

Bubanj - tako moćan,

a tako jednostavan

Mogu iskreno reći da se nikada ne desi da okupim ljude i bubnjeve zajedno, a da nekoliko njih poslije ne dođe i izrazi divljenje, uzbuđenje i radost. Zasluge pripadaju bubnju, magičnom, svetom bubnju koji ima izuzetnu moć da dotakne nešto duboko i snažno u svakome. On budi onaj aspekt nas samih koji leži uspavan sve dok ne začujemo drevni zov kroz ritmove tog iscjeljujućeg sredstva. Ti zvukovi bude naš duh i obraćaju se našem najprvotnijem i najistinskijem ja.

Bubanj dotiče onaj dio nas koji ništa ne zna o mobilnim telefonima, faks mašinama i zadnjim rokovima. Taj dio nas kojem se bubanj obraća poznaje samo unutarnji mir, samoizražavanje i našu temeljnu životnu silu. Bubnjanje stvara otok u vremenu gdje je isključeno sve drugo osim ritmova koji izlaze iz vrškova tvojih prstiju, u tvom tempu, izražavajući tvoje osjećaje u ovom sadašnjem trenutku. Zar je čudno da su naše duše gladne toga? Jedino čudo je da tako vitalnu potrebu može zadovoljiti tako jednostavno sredstvo - bubanj.

Robert Lawrence Friedman, magistar umjetnosti i Remov izvođač, autor je knjige "Iscjeljujuća snaga bubnja" (The Healing Power of the Drum), psiholog, predsjednik Stress Solutions, Inc http://www.stress-solutions.com/. Nastupio je na "The Today Show" u New Yorku, Fox News, a nedavno i na Class of '75, serijalu na Discovery Health Channel, dijeleći svoju filozofiju bubnjanja i zdravlja.

Knjiga "The Healing Power of the Drum" može se kupiti preko:

www.amazon.com