Svjesnost bubnjanja u krugu (drum circle)

Arthur Hull

Sa video kazete i iz knjige "Guide To Endrummingment" Arthura Hulla, izdane od Interworld Music

s engleskog preveli:
Krešimir Oreški i Maja Lacković

Svjesnost bubnjanja u krugu (drum circlea) je grupna vizija manifestirana zvukom, stav davanja sebe i uklapanja unutar grupe kako bi se napravila pjesma. Ti postaješ dio cjeline koja je veća od zbroja njenih dijelova. Kada se okupimo i bubnjamo zajedno, snaga ritma odvodi nas na mjesto gdje svi zajedno dijelimo isti prostor, vrijeme i glazbu. Našu pažnju usmjeravamo na stvaranje pjesme. U tom trenutku ne sviramo svi nužno istu notu istovremeno, već intimno dijelimo taj ritmički trenutak. Svatko to može, čak i ako u životu nije nikada prije bubnjao! Ne moraš biti šaman ili profesionalni glazbenik da bi iskusio čaroliju bubnjanja u krugu. Kada sviraš sa grupom koja želi poći na to mjesto i stvoriti čaroliju bivanja na istom mjestu u isto vrijeme, tada zajedno stvarate taj prirodni fenomen zvan "zabava." Tada ste u ritmičkom poravnanju jedni s drugima.

Kada smo tamo, misli prestaju. Kad prestanu misli, prestane i vrijeme, a započinje iscjeljivanje. Povezujemo se onkraj našeg intelekta u prvobitnom kinestetičkom plesu, ispoljenom upotrebom zvuka. Čineći to, omogućavamo povezivanje spona našeg duha u krugu.

Mi prolazimo kroz sve rasne, kulturne i rodbinske granice, u srž onoga što jesmo kao ljudske životinje na zemlji. To je razlog zašto je bubanj oruđe za jedinstvo. On nas podučava našem prvobitnom odnosu jednih prema drugima, našem odnosu s Majkom Zemljom i prirodnim zakonima koji upravljaju univerzumom. Bubnjanje za vrijeme punog mjeseca oko vatre na vrhu brda je emocionalno, duhovno iskustvo dostupno svakome, bez obzira poznajete li jedni druge ili ne, imate li ili nemate formalno duhovno obrazovanje, tehničku obuku sviranja bubnjeva ili New Age obuku osobnog razvoja svijesti. Zajedno se nalazimo da sudjelujemo u glazbi i ritmu, te da damo i primimo intimnu ritmičku poruku koja ulazi dublje od vibracija bubnjeva, koja prolazi kroz našu kožu i mišiće sve do kostiju. Vibracija ritma odlazi u ona zakočena područja naših života, naših srca i duša, i masirajući ih vraća natrag u pokret i zdravlje. Nedostatak kretanja energije stvara bolest. Kretanje energije omogućuje iscjeljenje. Kada se grupa ljudi okupi zajedno u krugu s usmjerenom namjerom, stvara tijek snage koja uzrokuje događanje stvari. Kada se tome dodaju bubnjevi kao sredstvo za takvo usmjerenje, oni pojačavaju tu snagu za poboljšanje našeg zdravlja, naših života i samu suštinu naših bića.