Poziv: konferencija „Otherhood: Cirkus i identitet"

Cirkuski informacijski centar organizira međunarodnu interdisciplinarnu konferenciju „Otherhood: Cirkus i identitet" koja će se održati 14. i 15. studenoga 2016. u okviru dvanaestog izdanja zagrebačkog Festivala novog cirkusa. 

Koncept identiteta uvijek se konstruira u odnosu na druge. Bilo da je riječ o identifikaciji s drugima prema dijeljenim vrijednostima i karakteristikama, ili kontraidentifikaciji zbog potrebe za diferencijacijom, drugi očito igraju vodeću ulogu u ovom kontinuiranom procesu.

Cirkus, sa svojim neodvojivim nomadskim životnim stilom, umjetničkom fantazijom i nestandardnim internim politikama, tipičan je primjer Drugoga, queer lomitelj normi koji provocira društvena pravila, realnost i definiciju stabilnosti. To je mikrodruštvo socijalnih izgnanika, ali - je li se u globalnom okruženju osjećaj pripadanja zajednici promijenio?

Kako umjetnici pristupaju temama roda, nacije, staleža, religije, seksualnosti, rase, freaka? U svojoj umjetnosti, u svom životu? Postoje li otpadnici i među Drugima također? Romantiziramo li pretjerano cirkus i njegove kapacitete prihvaćanja? Kako škole, tržište, festivali podupiru razlike? U potresenom svijetu 21. stoljeća, koje svjedoči enormnim migracijama ljudskog roda zbog političkih, ekonomskih, socijalnih i okolišnih razloga, kako cirkus može koristiti svoje historijske i neotuđive specifičnosti da bi adresirao goruća pitanja svemijenjajućeg društva koje reflektira? Kako autsajderovo ogledalo može biti relevantno? Cirkus jučer / cirkus danas – što je to? Aluzija na Barnumov What is it? je namjerna.

Nakon uspješne konferencije „Žene & Cirkus" 2009. godine (koja je rezultirala knjigom istog naslova), i intrigantne „Magie Nouvelle" 2012. godine, ovo je treći veliki međunarodni konferencijski projekt koji organizira Mala performerska scena pod krovom Cirkuskog informacijskog centra. Ovaj projekt omogućen je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Više o programima udruge doznajte na:

www.cirkus.hr
Cirkuski informacijski centar
c/o Mala performerska scena
centar@cirkus.hr