Salto Mortale za kraj ove sezone Cirkuske srijede!

Vrijeme: 20. prosinca 2017. / 17:30

Mjesto: Kinoteka Zlatna vrata / Dioklecijanova 7, Split
Web: https://web.facebook.com/events/307972743032277/
https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/ 
https://web.facebook.com/centar.zlatna.vrata

Salto Mortale za kraj ove sezone Cirkuske srijede!

Trideset i sedma Cirkuska srijeda, ciklus filmova cirkuske tematike, donosi nam francuski dokumentarni film "Salto Mortale" 20. prosinca u 17:30 u Kinoteci Zlatna vrata.

Redatelj Guillaume Kozakiewiez prati svakodnevni život i izvedbenu i životnu prekretnicu poznatog francuskog virtuoza na žici Antoine Rigota kojem je nakon ozbiljne nesreće dijagnosticirana djelomična paraliza.
Umjesto da ga hendikep i nemogućnost kontrole vlastitih udova natjera da napusti pozornicu, Antoine odlučuje prigrliti paralizu i učiniti sebe i nju objektom i predmetom svojih predstava. Malo po malo, njegova želja za koketiranjem i izazivanjem ravnoteže na žici se vraća...
Trailer filma: https://vimeo.com/92942916

Antoine Rigot školovao se kao klaun akrobat u nacionalnoj školi Annie Fratellini. Susret s Agathe Olivier odveo ga je na žicu. Godine 1996. osnovali su Les Colporteurs, konstruirali šator svojih snova, a nakon tri godine turneje njihove prve vlastite produkcije „Filao“ Antoine je doživio nesreću. Unatoč hendikepu, već nakon godinu dana vratio se kao glumac, glazbenik i redatelj. Na poticaj novih generacija hodača na žici, 2006. godine režira „Le fil sous la neige“ („Žica pod snijegom“), monodisciplinarnu predstavu za sedam hodača na žici. Bilo je to prvo poglavlje trilogije koja se nastavlja sa „Sur la route…“ u kojoj nastupa zajedno s finskom plesačicom na žici Sanjom Kosonen. Les Colporteurs producirali su od tada predstave "Le Bal des Intouchables", "Le Chas de Violon", "Evohe" i "Sous la toile de Jheronimus".

Film se prikazuje na francuskom jeziku s engleskim podnaslovima.
Kao i svake srijede, ulaz je besplatan!

Cirkuska srijeda edukativni je filmski program splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti suvremene cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, ali i hraniti svoju inspiraciju ako se bave nekim oblikom umjetničkog izražavanja.

Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, uz tehničku podršku Festivala mediteranskog filma Split i financijsku potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.
Rad eksperimentalne izvedbene kompanije ROOM 100 podržan je od strane Zaklade Kultura nova.

KONTAKT:
Antonia Kuzmanić
positivef@gmail.com
099 668 1189