Večernji program Animafesta

Srijeda je 7. lipnja i Animafest 2017. u potpunosti se zahuktao! Pruža se i prva prilika za gledanje dugometražnih hitova...

Radi se o filmovima Crvena kornjača (Kinoteka, 20:00) – robinzonske, obiteljske ljubavne fantazije spektakularnih vizuala oskarovca Michaëla Dudoka de Wita nastale u suradnji sa studijom Ghibli; Osveta legende američke animacije Billa Plymptona (22:00, Kino Europa) koja u njegovom prepoznatljivom karikaturalnom stilu pripovijeda duhovitu i uzbudljivu priču iz losangeleskog podzemlja; te Moji psi Jinjin i Akida – korejskog obiteljskog filma zahtjevne tematike (17:30 Kino Europa, 22: 00 Kinoteka).

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 3 (Kino Europa, 20:00) svjetsku premijeru imat će Posljednji izazov hrvatskog majstora lutka-filma Božidara Trkulje. Riječ je o humornom fantasyju s klasičnom žanrovskom lepezom likova, ujedno i prvim filmom Studija za stop animaciju Zagreb filma. U istom se natjecanju mogu vidjeti i: antiutopijski SF Želim da Pluton opet planet, švedska stop-animacija zapanjujućih tekstura Zaboravljeni razlog, Lov Alekseja Aleksejeva koji cilja na ljubitelje tradicionalnog geg-crtića te sjetna posveta majci u tehnici crtanja pijeskom Mama mi je ćaknuta. Tu je i Martin plače, smješten u svijet popularne videoigre Grand Theft Auto.

U 20 sati u Kinu Europa na programu je posebna projekcija ovogodišnjeg Animafesta – film Ptice poput nas Faruka Šabanovića, prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film, dobitnik Posebnog priznanja za razvoj na Animafestovom pitching forumu 2007. U filmu producenta Adnana Ćuhare dovršenom ove godine likovima glasove posuđuju Jeremy Irons, Alicia Vikander i Jim Broadbent.

U tematskom programu Strip i animacija prikazuje se izbor kratkometražnih filmova berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti Jensa Meinrenkena (Kino Tuškanac, 22:00).

Zavirite u raspored: http://www.animafest.hr/hr/2017/schedule