Petak na Animafestu

Petak je idealan dan za gledateljsko „hvatanje priključka“ u elitnom Animafestovom natjecanju - Velikom natjecanju kratkometražnog filma 5 (17:30) i 6 (20:00). Nakon natjecanja, vrijeme je za Najbolju školu animacije – prašku FAMU. Petak na Animafestu završit će još jednim festivalskim partyjem, ovoga puta u klubu Melin.

Igrom festivalskog rasporeda u petak nas na Animafestu 2017 očekuje i eksplozija popularne anime: u Kinu Tuškanac u 20 sati na jedinstvenoj projekciji igra vjerojatno najslavniji predstavnik toga japanskog animacijskog stila – Akira Katsuhira Otoma (1988), adaptacija kultne mange istog autora. Istovremeno vrhunac cyberpunka, Akira je s prepoznatljivom distopijskom ikonografijom metropolisa i motociklističkih bandi također i jedan od najznačajnijih znanstvenofantastičnih filmova u povijesti.

U Kinu Tuškanac se nakon ove dvosatne anime eksplozije, koja se zbog strogih pravila iz produkcijskog koncerna Akira Committe prikazuje samo jednom, pruža i posljednja prilika za Rostovu rokersko-metalnu retrospektivu (22:00), pa se može reći kako će motociklističke jakne u petak na Animafestu biti neobično na cijeni.

Tijekom cijeloga dana u predvorju Kina Europa Thomas Johnson Volda, jedan od naših vodećih stop-animatora, stvarat će grupni lutkarski performans Slikarska platforma. U suradnji s nekolicinom pozvanih animatora, Johnsonove će lutke postati umjetnici na platnu i izravno kreirati akcijsko slikarstvo.

Filmski program za mlađe uzraste u Kinoteci će u petak ozbiljno testirati njihovu izdržljivost jer su od 9:30 do 18:30 na programu.

Nakon gotovo cjelodnevne omladinske okupacije Kinoteke, na svoje će s filmovima nominiranima za europsku animacijsku nagradu Cartoon d'Or (20:00) i filmovima hrvatskih strip-autora (22:00) doći i nešto zreliji gledatelji.

 

animafest 2017 graffiti