9. Dani Indije: 25. obljetnica hrvatsko - indijske suradnje

Od 4. 9. do 30. 9. 2017. Indijski kulturni centar vas očekuje na novoj adresi u Ilici 43 s bogatim programom za nove Dane Indije.

Dođite i otkrijte Indiju s nama!

teslaOvogodišnji su Dani posvećeni proslavi 25 godina suradnje između Indije i Hrvatske. Otkrivali smo posljednjih godinu dana što nas sve povezuje i otkrili neke vrlo zanimljive priče. Jeste li znali da je na univerzijadi 1987. indijska tvrtka donirala 75 000 šalica čaja za natjecatelje? Znate li tko je Ratan Tata? A Anand Vishwanathan?

Dane otpočinjemo proslavom i istraživanjem indijskoga plesnoga naslijeđa uz gošću iz Indije. Namita Bodaji koja je radila sa slavnom bolivudskom glumicom Madhuri Dixit poziva vas sve na plesne radionice od 4. do 10. 9. te na koncert koji će se održati u četvtak 7. rujna.

21.9. rezervirajte za vrhunac Dana uz okrugli stol koji moderira Boško Picula. Sa svojim sugovornicima razgovarat će i o budućnosti političke i gospodarske suradnje dviju zemalja. Uz okrugli stol ne propustite izložbu o ljudima koji svojim radom i uspjesima pokazuju da se među njima nalaze budući Mahatma Gandhi, B. K. S. Iyengar, Rabindranath Tagore, Nikola Tesla, Mate Parlov ili Andrija Štampar.

Nikola Tesla

Rabindranath Tagore

tagoraNi najmlađi neće biti zakinuti u programu. Čeka ih zanimljivo pričanje priča kao i likovno-kreativni program uz naše divne suradnike.

Detaljan raspored predavanja, izložbi, radionica joge, jezika i pisama te koncerata i projekcija filmova pratite na www.indija.hr

Najavljujemo radionice koje stižu iz srca Indije, a za koje se možete prijaviti već sada. Prijave do 30. 8.

 

ruka indijaRadionica 1: Upoznaj indijsku plesnu priču

Volite Indiju i indijsku kulturu? Sigurno ste pogledali barem jednu izvedbu nekog indijskoga klasičnoga plesa. Očarali su vas kostimi, glazba, umjetnici. Ali... Da, znate da su indijski plesovi zapravo priče ispripovijedane pokretom, licem, očima, gestama. Pokušali ste ih pratiti i dešifrirati sami. Znate kad se u priči pojavi srna, ali što je sve još bilo? Vidite da je plesačica čas tužna, a čas kao da samu sebe grdi ili se s nekim smije.

Namita Bodaji, plesačica bharatanatjama, svjesna je da bi publika izvan Indije željela još više sudjelovati u izvedbi, uroniti dublje u indijsku kulturu. Stoga je osmislila kratku radionicu u kojoj vas vodi kroz točke i zareze indijske priče: geste, pogledi očiju, prelazak iz jednoga karaktera u drugi - sve to možete doživjeti u ovoj zlata vrijednoj radionici.

Broj polaznika je ograničen, prijava je obavezna.

Prijave: ikcprogrami.croatia@gmail.com ili Facebook profil Indijskoga kulturnoga centra.

Izaberite termin koji vam odgovara i u dva sata obogatite svoj leksikon indijske kulture:

4. 9. od 17 do 19 h ili 8. 9. od 18 do 20 h u novim prostorima Indijskoga kulturnoga centra Zagreb u centru grada.

Cijena: 100,00 kn

Radionica 2: Kultura emocije na pozornici

Svaki je izraz emocije jedinstven otisak kojim čovjek svjedoči o bogatstvu svoga unutarnjega krajolika u pokušaju da ga podijeli sa svojom okolinom. Emocije i njihovo razumijevanje te sigurno pokazivanje važni su za kvalitetu života svakoga od nas. Izvedbene umjetnosti posvećene su upravo proučavanju načina izražavanja emocija i njihova reflektiranja u zajednicu.

Indijska plesna tradicija sadrži u sebi opširan vokabular izražavanja na sceni koji se tisućljećima njeguje i odražava u indijskoj zajednici. Kako pokazati tugu, sreću, brigu, ljubav? Emocije su jednake, njihovi pokazatelji donekle drugačiji.

Radionica je prilika za plesače, glumce, dramske pedagoge ali i sve one koji rade u multikulturalnome okruženju da obogate svoje razumijevanje izražavanja emocija na daskama koje život znače, u životu i na bolivudskom filmu. Na radionici ovladajte osnovama izražavanja emocija pokretima lica na principima indijske teorije o izvedbenim umjetnostima.

Broj sudionika je ograničen zbog prostora, prijava je obavezna. Prijave: ikcprogrami.croatia@gmail.com ili Facebook profil Indijskoga kulturnoga centra Zagreb.

Trajanje: 9. i 10. 9. od 10 do 15h

Cijena: 400,00 kn

indijski plesRadionica 3: Spoj dviju tradicija - indijski ples i joga

Indijski klasični ples i joga crpe iz istoga civilizacijskoga blaga: indijske tisućljetne tradicije. Joga omogućuje tijelu da istraži svoje fizičke i duhovne granice. Ples pruža tijelu priliku da kreativno izrazi svoj duh kroz fizički pokret. U ovoj radionici darujte svome tijelu i kreativnosti novu radost otkrivanja i povezivanja. Radionicu vodi Namita Bodaji koja dugi niz godina utjelovljuje na pozornici indijske klasične tekstove svojim pokretom. Iskustvo s pozornice prenosi također na nove generacije plesača i plesačica, kako amatera tako i onih posvećenih profesionalnome traženju i usavršavanju. Radionica je namijenjena plesačima, glumcima, učiteljima joge, svim zaljubljenicima u pokret i jogu. Broj sudionika je ograničen zbog prostora.

Prijave: ikcprogrami.croatia@gmail.com ili Facebook profil Indijskoga kulturnoga centra Zagreb.

Trajanje: 7. i 8. 9. od 10 do 15h

Cijena: 400,00 kn

Najavljujemo radionice koje stižu iz srca Indije a za koje se možete prijaviti već sada. Prijave do 30. 8.

 

Za Namitu Bodaji bharanatjam je strast koju nosi u srcu od djetinjstva. Uz karijeru plesačice i učiteljice bharatantjama, Namita Bodaji je također učiteljica joge koja se specijalizirala za rad s plesačima pa je tako razvila program "Joga za plesače". Namita je također sudjelovala u kreiranju online plesne akademije koju vodi velika bolivudska zvijezda Madhuri Dixit. Namita Bodaji nastupala je na brojnim festivalima u Indiji i izvan Indije, a svake godine organizira plesni festival Lakshita.

Za Namitu Bodaji bharanatjam je strast koju nosi u srcu od djetinjstva. Uz karijeru plesačice i učiteljice bharatantjama, Namita Bodaji je također učiteljica joge koja se specijalizirala za rad s plesačima pa je tako razvila program "Joga za plesače". Namita je također sudjelovala u kreiranju online plesne akademije koju vodi velika bolivudska zvijezda Madhuri Dixit. Namita Bodaji nastupala je na brojnim festivalima u Indiji i izvan Indije, a svake godine organizira plesni festival Lakshita.

Vaš IKC tim