Improspekcije2017, međunarodni festival improvizacije

IMPROSPEKCIJE su inicijativa za razvoj improvizacijske scene u Hrvatskoj te za promicanje međunarodne i međudisciplinarne suradnje na polju izvedbene improvizacije, koja kontinuirano postoji i djeluje od 2007. godine. Požurite na zadnji tjedan festivala! Svi programi, osim radioničkih, su besplatni.

11. po redu međunarodni festival improvizacije Improspekcije2017 (od 21. listopada do 11. studenoga 2017.) otvara temu odnosa improvizacije, somatskog rada i njima inherentne političnosti. Kroz izvedbe, predavanja, razgovore, igre i radionice, program donosi prikaz različitih umjetničkih i društvenih praksi kojima je polazište tijelo. 

Tijelo kao dom, majčinsko tijelo, tijelo koje dodiruje i prima dodir, umorno tijelo, tijelo u sukobu, tijelo koje traje, tijelo koje pamti i zna, tijelo kao jedinstveno mjesto promjene, učenja i transformacije... tijela su ta – ona izvođača, kao i gledatelja – koja će dijeliti izvedbene trenutke ovogodišnjih Improspekcija, efemerne i neponovljive.

PROGRAM POSLJEDNJEGA TJEDNA:

9. studenoga

IZVEDBA Madalina Dan: Agencija dodira (The Agency of Touch)
Riječ je o radu koji koristi dodir, tjelesno-senzoričku svjesnost i njezinu moć povezivanja kao oruđa tjelesne komunikacije; o susretu gdje se dodiru pristupa kao izvedbenoj gesti; o pokušaju stvaranja trenutne taktilne kompozicije. Tijelo primatelja postaje prizorište, krajolik, afektivna tekstura, subjektivna senzorička površina...U okviru festivala Improspkecije2017 auorica će svoj koregrafski rad izvoditi za i s različitim ciljanim skupinama.
Partner: Centar za rehabilitaciju Zagreb

10. studenoga

19.30 sati
Galerija SC
INSTALACIJA/IZVEDBA Karolin Kent: Unutra / Vani (Inside / Outside)
Rad je dio većeg projekta, Modern Epidemic, koji se, kroz izvedbu i film, bavi problemom Sindroma kroničnog umora / depresije. Postavlja pitanja o tome kako, kroz razvotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, stvoriti održivi način postojanja i uspostavljanja odnosa s okolinom te koja je u tome odgovornost pojedinca, zajednice i društva.

20.30 sati
Galerija SC
PREDSTAVLJANJE PROJEKTA i RAZGOVOR Somatska mreža Hrvatske (Croatian Somatic Net)
S ciljem afirmacije i razvoja somatske prakse u Hrvatskoj, pozivamo sve certificirane praktičare, terapeute i edukatore somatskog pokreta, sve one koji se educiraju da to postanu te sve zainteresirane za širenje i razmjenu somatskih znanja i iskustava da nam se pridruže na ovom inicijalnom sastanku i predstavljanju projekta Somatske mreže Hrvatske.

11. studenoga

od 10.00 do 14.00 sati
Multimedijalna koliba
RADIONICA Madalina Dan: Agencija dodira (Agency of Touch)
Prvi dio radionice usredotočit će se na blagotvorni i terapeutski učinak dodira kao integrativnog i direktnog načina povezivanja s osjetilima. Drugi dio bit će poziv sudionicima na dijalog o umjetničkom i društvenom angažmanu, te alatima i strategijama rada s njima.

12.00 sati
Galerija SC
INSTALACIJA/IZVEDBA Karolin Kent: Unutra / Vani (Inside / Outside)

17.00 sati
Galerija SC
Mini iskustvena KONFERENCIJA, 2.dio
Ovo je novi format kojim Improspekcije pokušavaju stvoriti prostor za okupljanje i razmjenu znanja i iskustava vezanih uz temu konferencije iz različitih disciplina i područja, kroz izlaganja, ali i iskustvene vježbe, te prostor zajedničke igre koja može poslužiti da se informacije integriraju kroz igru tijelom i pokretom.
- Madalina Dan: Sve dodiruje sve (Everything touches everything)
Madalina Dan je plesna umjetnica koja već niz godina razvija specifičnu metodologiju rada s dodirom kao koreografskim alatom. Ovom prilikom predstavit će svoj višegodišnji projekt koji dotiče pitanja poput osjetilne uspavanosti, zanemarivanja edukacije o tijelu i anatomiji, neravnopravne dostupnosti blagodati dodira i rada s tijelom zbog ekonomskih razloga, kao i zbog još uvijek raširenih predrasuda. Podijelit će i specifična iskustva stečena kroz izvedbe u sklopu Improspekcija. Želja joj je kroz ovo predavanje otvoriti prostor za razmišljanje o političkoj dimenziju koju donosi susret umjetničkog i društvenog djelovanja.
- Karolin Kent: Unutra/Vani i održivost u životu (Inside/Outside and sustainability in life)
Karolin Kent je interdisciplinarna umjetnica čiji je rad fokusiran na pokret i vizualnu umjetnost. Zanima ju integriranje umjetnosti u različite društvene kontekste koji uključuju javne prostore, školstvo, aktivizam, terapijski rad. Njezino predavanje otvara pitanje: Je li Sindrom kroničnog umora epidemija današnjeg doba i tko/što za to snosi odgovornost?
- Urban Kmet: B-side

20.00 sati
Galerija SC
IZVEDBA Improspekcije pozivaju: Ema Crnić, Davorka Horvat, Ivana Pavlović, Tommaso Rolando
Na poziv Improspekcija, četvero umjetnika, glazbenika i plesača, prvi se put put susreće u izvedbi. Ovo je format kojime festival već godinama umrežava umjetnike različitih disciplina i nacionalnosti, te publici, kao i izvođačima, daje da urone u iznenađenje prvog susreta i razmjene, ovoga puta prenesenima u glazbu i pokret.

 

Svi programi, osim radioničkih, su besplatni.
Participacija za sudjelovanje na radionicama iznosi 80 za jednu, odnosno 120 kuna za obje radionice. Obavezna je prijava na e-mail: improspekcije@gmail.com.

http://www.improspekcije.com 

 

Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Izvršna producentica: Vera Pfaff
Produkcija: Multimedijalna koliba
Koprodukcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Kultura promjene
Partneri: Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Pogon Jedinstvo, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Galerija Miroslav Kraljević, Centar za rehabilitaciju Zagreb
Projekt podržali : Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH
Rad Multimedijalne kolibe podržava: Zaklada Kultura nova

Mjesta događanja:
Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Savska 25 / Teatar &TD, Galerija SC
Ozafin Alu, Zgrada Slave Raškaj , Ilica 85, 2. kat / Kapelica
Mala dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip b.b.
Akademija dramske umjetnosti, Frankopanska 22
Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
Multimedijalna koliba, Buconjićeva 39