Zatvaranje Improspekcija2017 uz izvedbe i konferenciju

U subotu 11.11.2017. se zatvara ovogodišnje izdanje Improspekcija, koje je bilo posvećeno odnosu improvizacije, somatskog rada i njima inherentne političnosti. Kroz izvedbe, predavanja, razgovore, igre i radionice, program je donio prikaz različitih umjetničkih i društvenih, ili umjetničko-društvenih, praksi kojima je polazište tijelo.

Tijelo kao dom, majčinsko tijelo, tijelo koje dodiruje i prima dodir, umorno tijelo, tijelo u sukobu, tijelo koje traje, tijelo koje pamti i zna, tijelo kao jedinstveno mjesto promjene, učenja i transformacije...tijela su ta, izvođača kao i gledatelja, koja dijele izvedbene trenutke ovogodišnjih Improspekcija, efemerne i neponovljive.

Program ovog, posljednjeg, vikenda donosi novi format: iskustvenu mini-konferenciju, od 17 sati u Galeriji SC. Njome Improspekcije pokušavaju stvoriti prostor za okupljanje i razmjenu znanja i iskustava vezanih uz temu konferencije iz različitih disciplina i područja, kroz izlaganja, ali i iskustvene vježbe, te prostor zajedničke igre koja može poslužiti da se informacije integriraju kroz igru tijelom i pokretom.

U sklopu konferencije možete iskusiti rad rumunjske umjetnice Madaline Dan, koja već niz godina razvija specifičnu metodologiju rada s dodirom kao koreografskim alatom. Ovom prilikom predstavit će svoj višegodišnji projekt koji dotiče pitanja poput osjetilne uspavanosti, zanemarivanja edukacije o tijelu i anatomiji, neravnopravne dostupnosti blagodati dodira i rada s tijelom zbog ekonomskih razloga, kao i zbog još uvijek raširenih predrasuda.

I drugu govornicu, švedsku umjetnicu Karolin Kent zanima integriranje umjetnosti u različite društvene kontekste koji uključuju javne prostore, školstvo, aktivizam, terapijski rad. Njezino predavanje otvara pitanje: Je li Sindrom kroničnog umora epidemija današnjeg doba i tko/što za to snosi odgovornost?

Slovenski umjetnik, Urban Kmet, predstavit će participativnu igru B-strana. U programu Improspekcija B-strana preslaguje elemente predavanja koja joj prethode, nudeći zaigran put do novih uvida.

Pozivamo Vas na iskustvenu mini-konferenciju u trajanju od tri sata, ali i na ostale programe zadnjeg vikenda Improspekcija2017:

inicijalni sastanak i predstavljanje projekta Somatske mreže Hrvatske koji će se održati u petak, 10. studenog, Galerija SC u 20.30 sati. S ciljem afirmacije i razvoja somatske prakse u Hrvatskoj, pozivamo sve certificirane praktičare, terapeute i edukatore somatskog pokreta, sve one koji se educiraju da to postanu, te sve zainteresirane za širenje i razmjenu somatskih znanja i iskustava - da nam se pridruže!

- izvedbenu instalaciju Unutra/vani Karolin Kent, koja će se održati u petak 10. studenog u 19.30 i subotu 11. studenog u 12 sati. Rad je dio većeg projekta, Modern Epidemic, koji se, kroz izvedbu i film, postavlja pitanja o tome kako, kroz ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, stvoriti održivi način postojanja i uspostavljanja odnosa s okolinom te koja je u tome odgovornost pojedinca, zajednice i društva.

- zatvaranje festivala uz Emu Crnić, Davorku Horvat, Ivanu Pavlović i Tommasa Rolandoa u subotu u 20 sati. Na poziv Improspekcija, četvero umjetnika, glazbenika i plesača, prvi se put put susreće u izvedbi. Ovo je format kojim festival već godinama umrežava umjetnike različitih disciplina i nacionalnosti, te publici, kao i izvođačima, nudi da urone u iznenađenje prvog susreta i razmjene, ovoga puta prenesenim u glazbu i pokret.

Ulaz na sve navedene sadržaje, a koji će se održati u Galeriji SC, Savska 25, u Zagrebu, je besplatan.

 

Organizacija:
Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović
Izvršna producentica: Vera Pfaff
Produkcija: Multimedijalna koliba
Koprodukcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Kultura promjene
Partneri: Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Pogon Jedinstvo, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Galerija Miroslav Kraljević, Centar za rehabilitaciju Zagreb
Projekt Improspekcije2017 podržali su Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH
Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.