E?! - Okolišni filmski festival 2018. počinje 4. svibnja

Ovogodišnje, četiriipolto :), izdanje Okolišnog filmskog festivala održava se od 4. do 6. svibnja 2018. u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb), a ulaz na program i sav sadržaj je besplatan! Aktivistička grupa Zelene akcije Vas petu godinu zaredom poziva na trodnevno druženje uz bogat filmski program, radionice i tribine s fokusom na aktualne okolišne i društvene probleme, ali i rješenja. 

Filmski program obogaćuju i praktične radionice i tribine te popratni zabavni sadržaj, u čemu ćete pronaći ponešto čak i za male eko-kreativce.

Glavne točke programa 2018. su filmovi i tribine o aktualnim temama u Hrvatskoj – otimačini zemlje na Srđu za potrebe golf terena, plinu (kojeg fosilna industrija predstavlja kao tranzicijsko gorivo) i izgradnji LNG terminala na Krku, te zaštiti rijeka u balkanskoj regiji od novog vala izgradnje štetnih hidroelektrana. Osim toga, u programu su zastupljene i druge teme, a predstavit ćemo ih nagrađivanim filmovima koji uglavnom govore o odnosu čovjeka prema okolišu, ali i o potrebi za promjenom društvenih, gospodarskih i političkih sustava.

Zašto 4½.?
Nakon prošlogodišnjeg "Četvrtog E?! - Okolišnog filmskog festivala", ovogodišnji, peti festival organiziran je s ''polovičnim'' sredstvima. Razlog tome su rezultati loše državne politike u podršci radu civilnog društva u Hrvatskoj, koja je dovela do situacije nedostatka sredstava za organizaciju aktivnosti. Usprkos tome, ipak odlučismo održati festival – s minimalnim sredstvima, a uz maksimalnu kreativnost, zbog čega ovogodišnji nosi simbolično ime: “4½. Okolišni filmski festival”. 
Nedostatak financijske podrške značio je i dvostruko veće ulaganje vremena te smišljanje načina da se festival ipak održi, unatoč ovim "polovičnim" uvjetima. Festival smo stoga organizirali_e “kod kuće”, tj. u prostoru Zelene akcije, gdje ćemo se potruditi osigurati autentičan kino-ugođaj, a u “kućnoj” atmosferi.

Upravo zbog toga, poruka ovog festivala je: “Mi moramo na pola, ne morate i vi!”. Naime, često, iako u najboljoj namjeri, nesvjesno stvari radimo “na pola” tj. tako da šteta nadmašuje samu korist. Primjerice: kupovinom organskih proizvoda s drugog kraja svijeta podržavamo nastanak onečišćenja tijekom proizvodnje ambalaže za taj proizvod, kao i toksične emisije koje nastaju prilikom prijevoza proizvoda od mjesta proizvodnje do našeg praga. Ili: kupovinom naranči iz lokalnog uzgoja u plastičnoj vrećici podržavamo štetu nastalu od proizvodnje vrećice koja u ekosustavu ostaje još 100 godina. Popis ovakvih primjera danas je, na žalost, podugačak, zato...

Informirajmo se o tematici!
Prepolovimo polovično!
Vidimo se na 4½. Okolišnom!

 

Naši cijenjeni medijski pokrovitelji su: H-Alter, Kulturpunkt.hr, Libela.org, Radio Student i Yammat FM.
Ovaj događaj nastao je u sklopu programa "Centri znanja" Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Zagreba.