Trio Franolić Ćulap Jovanović donosi “Fazu” u Vinyl

Petak 12.4.2019. @ Vinyl, Zagreb | Koncert: 20.30h | Ulaznica: 35 kuna

“Faza” donosi devet autorskih kompozicija skladanih u makamima (arapskim ljestvicama). Odsvirane su na oudu – arapskoj lutnji (Franolić), udaraljkama (Ćulap) i usnoj harmonici (Jovanović). U skladbama se miješaju arapska glazba, balkanski ritmovi, indijske rage, džez i bluz. I sami nazivi većine od devet skladbi su skraćenice od naziva originalnih makama ljestvica, a upućuju na određenu ljestvicu u kojoj je kompozicija skladana. Naziv albuma “Faza” upućuje na trenutni glazbeni izričaj trija Franolić Ćulap Jovanović.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume “Česma” (2009.) i “Bujrum” (2013.). Na albumu “Put” (2016.) u tu se glazbu prirodno uklopila usna harmonika Marka Jovanovića.

“Ovo je glazba da se sjedneš u udobnu fotelju i slušaš bez ikakvog opterećenja. Ako je slušate u takvom okruženju, bilo ovako studijski ili na nekom koncertu, ona će vas odvesti daleko od mjesta na kojem se fizički nalazite.”
Siniša Miklaužić, Muzika hr

Paleta emocija izlazi iz njihovih instrumentala koje nije teško zavoljeti i obožavati ih već nakon prvog slušanja. Prvenstveno za publika koja traži nešto više od glazbe i koja u glazbi uvijek vidi i čuje nešto puno više od zvuka.
Dubravko Jagatić, Nacional

Njihovo sviranje na oudu, taru i mazaru ne bi se tu previše razlikovalo od izvedbi u njihovim tradicionalnim postojbinama i od strane tamošnjih glazbenika. Naravno, ta tvrdnja dakako ide i u prilog ne samo sviranja, već i ‘ovladavanja duše’ tih instrumenta po kojima počesto na ovom albumu Franolić i Ćulap virtuozno pletu prstima.
Zoran Stajčić, Ravno do dna

Poveznice:
www.franolic-oud.com
https://franolicculapjovanovic.bandcamp.com/album/faza