GOSTOVANJE U GRADSKOM KAZALIŠTU "JOZA IVAKIĆ" U VINKOVCIMA

Dragi zaljubljenici u kazališnu umjetnost, pridružite nam se u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" - Vinkovci i uživajte u predstavi retkovačkih kazalištaraca! U četvrtak, 1. lipnja 2017. s početkom u 20.00 sati Kazalište "Mika Živković" - Retkovci u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima odigrat će svoju predstavu "PASTORAK" autora Josipa Eugena Tomića koja je do sada ostvarila izniman uspjeh i odlične kritike kako kod publike tako i kazališne struke.

Režiju, adaptaciju i prilagodbu potpisuje Marko Sabljaković.

IGRAJU: 
Zdravko Šinjori, Ilija Červen, Marija Mrvičin, Maja Jakšić, Anica Prošenski, Josipa Jurković, Antun Brajković, Šimun Ištaković, Marta Prljević, Laura Benačić, Ana Perić, Sara Zetović, Đurđica Zetović, Katica Štefančić, Đuro Perković, Dijana Ivkov, Željka Šarić, Mira Šutalo, Kristina Šutalo, Darko Lovretić, Dora Jakšić, Nina Vuček i Ivan Zetović.

KRATAK SADRŽAJ:
Svevremenska drama prožeta aktualnom tematikom publici otkriva nepromjenjivost ljudskog života ni nakon više od stoljeća. Radoznalost i znatiželja onoga što skriva susjedovo dvorište, narušeni odnosi unutar obitelji, neiskrena ljubav koju lako uništi pohlepa za bogatstvom, nepromišljenost i želja za ugodnijim, boljim životom obrisi su predstave koja intrigira, o kojoj se promišlja.... Ona je prošlost u sadašnjosti!

Kritika o predstavi:
U prvom redu sjajno je što je kazalište odabralo dramu Pastorak, baštinski tekst s kraja 19. stoljeća slavonskog pisca Josipa Eugena Tomića jer se pokazalo kako takvi tekstovi funkcioniraju i danas naročito s motivima ovrha koje ljude bez milosti ostavljaju na cesti, rasprodaje zemlje strancima, udaje zbog novca ili želje za ugodnijim životom. Redatelj Marko Sabljaković vrlo promišljeno vodi predstavu, već na početku kroz igru djece naznačava odnose koji će se javljati u predstavi (momak između dvije djevojke; jedne povučene i odane i druge prodornije koja zna kako izgurati konkurenciju iz igre). Glumcima ostavlja prostor za igru jer je scenografija fine izrade Dejana Durakovića samo naznačena, zna režirati grupne scene, ali i glumci - naročito grupa seoskih djevojaka, znaju se u njima ponašati (točne su u rasporedima i stalno su u ulozi, čak i kad nemaju teksta), kostimografija Dražena Matijaševića i Zvonka Majdiša se odlično i nenapadno poigrava s etnomotivima. Svaki je glumac napravio profiliranu ulogu; od Zdravka Šinjorija, Ilije Červena do Maje Jakšić, Marije Mrvičin, Anice Prošenski i drugih. Vidi se da je redatelj uspio u podjeli uloga i da dobro radi s glumcima, da odlično promišlja tekst i zna scenski izvući bitne odnose, te detaljima naznačiti simboliku teksta i tako je krajnji rezultat vrlo ujednačena predstava visoke kvalitete.
(Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka)

predstava "PASTORAK"
Gradsko kazalište "Joza Ivakić" - Vinkovci
četvrtak, 1. lipnja 2017. u 20.00 sati
Karte po cijeni od 25,00 kn mogu se kupiti na blagajni vinkovačkog kazališta svakog radnog dana do 13.00 sati te sat vremena prije početka predstave.

 

Video:

 

 

Više o retkovačkom kazalištu možete pogledati na našim službenim internet stranicama: www.kazaliste-retkovci.com