Kako postaviti Ibsenovu „Noru“ sa samo dva glumca

9. studenoga, s početkom u 20 sati, u kazalištu KNAP Centra kulture na Peščenici zagrebačka umjetnička organizacija Tragači prikazuje predstavu „Nora – trenutak pobune“, koju po tekstu Jelene Hadži-Manev režira Frana Marija Vranković. 

Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?

Uz to što će nas podsjetiti na Ibsenovu „Noru“ kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će nam prikazati kako izgledaju kazališne probe te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem svijetu.

Nakon lanjske monodrame „Majstor Jura - Priča o jednoj djevojci“, Tragači su posegnuli za istraživanjem procesa rada u kazalištu te komunikacije između glumca i redatelja. U „kazalištu u kazalištu“ pred publikom se odvija kazališna svakodnevnica u kojoj upoznajemo mladog redatelja Dražena (Mladen Kovačić) te glumce Orhideju (Jelena Hadži-Manev) i Hrvoja (Zijad Gračić).
Dražen se nalazi u nezavidnoj poziciji jer je za svoju prvu profesionalnu režiju, u oskudnim financijskim uvjetima, dobio zadatak postaviti „Noru“ Henrika Ibsena sa samo dva glumca. Pod stresom prve režije smišlja provokativan koncept kako bi bio primijećen te pokušava prisiliti glumce da rade sve što od njih traži.
Orhideja, koja je netom prije prve probe primljena u ansambl kazališta, pokorno ga sluša, no njezin stariji i iskusniji kolega Hrvoje pokušava usmjeriti mladoga redatelja da temelji svoj rad s glumcima na međusobnoj iskrenosti i povjerenju.
Pripremajući „Noru“ nađu se u situaciji u kojoj glumci ne razumiju redatelja, a redatelj ne čuje glumce. Odnos Torvalda i Nore Helmer postaje preslika odnosa redatelja i glumaca te je pitanje hoće li se on popraviti ili će netko od njih izaći iz predstave.
Kako će se situacija razriješiti pogledajte na sceni Kazališta KNAP 9.11. 2017. s početkom u 20 sati, a ulaznice stoje 50 kn.

Scenu i kostime predstave potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, autorsku glazbu Željka Veverec i Toni Starešinić, oblikovanje svjetla Dina Marijanović, jezična savjetnica je prof. dr. sc. Sanja Vulić, a scene iz Ibsenove „Nore“ s danskog jezika je prevela redateljica Vranković.

Više informacija o kazališnoj skupini Tragači i predstavi Nora – trenutak pobune nalazi se na službenoj Facebook stranici te na stranicama Kazališta KNAP.

PODACI O PREDSTAVI „Nora – trenutak pobune“
TEKST: Jelena Hadži-Manev
REŽIJA: Frana Marija Vranković
SCENA I KOSTIMI: Zdravka Ivandija Kirigin
GLAZBA: Željka Veverec, Toni Starešinić
JEZIČNA SAVJETNICA: Sanja Vulić
OBLIKOVATELJ SVJETLA: Dina Marijanović
FOTOGRAF: Igor Obrol-Pedišić
VIZUALNI IDENTITET: Damjan Uzelac
PRIJEVOD s danskog scena iz „Nore“ H. Ibsena: Frana Marija Vranković
PRODUKCIJA: Tragači u.o. i Centar KNAP

GLUMAČKA PODJELA:
HRVOJE, glumac koji u predstavi igra Torvalda: Zijad Gračić
ORHIDEJA, glumica koja u predstavi igra Noru Helmer: Jelena Hadži-Manev
DRAŽEN, redatelj: Mladen Kovačić

 

Poklon svima koji se upišu na DRUMTIDAM mailing listu:
Prva pomoć za rastavljene s uputama za obitelj i prijatelje
Autorica: Nadja Skazlić

Knjiga će vam stići na mail...