Gypsy-oriental je trbušni ples izvrstan za tijelo, osobito za mišiće trupa

Krenuli su satovi orijentalnog romskog plesa na Remizi! Učiteljica plesa i voditeljica plesne grupe „Apsaradhe" Ana Jug, tvrdi: „Gypsy spada u trbušni ples te je izvrstan za tijelo jer se prilikom njegove izvedbe čini puno pokreta zdjelicom, trbušnim i leđnim mišićima koji su stalno aktivni, pa su izvrsno rješenje za sve osobe koje puno sjede."

Ana, koja je uz to i diplomirana profesorica filozofije, religijske kulture i etike, objašnjava da se gypsy-style dance pravilno zove romski ples te da obuhvaća veliku dislociranu skupinu plesne stilske kulture. Na radionici romskog plesa uče se osnovni koraci ove bogate plesne tradicije, s presjekom rajasthanskih matičnih pokreta (Rajasthan je pokrajina smještena u sjeveroistočnom pustinjskom dijelu Indije), preko rusko-mađarskog plesa te konačno turskog trbušnog roman havasi-a.

Roman havasi ili turski romski ples jest kolijevka turskog orijentalnog plesa koji je, uz egipatski orijentalni ples, danas vrlo popularan. Izvodi se na specifičan ritam pri čemu su pokreti zdjelice, nogu, ruku, kao i ekspresija, vidno promijenjeni u odnosu na standardni trbušni ples. Akcent je na improvizaciji, osjećaju povezanosti s ritmom – čas zemljanim, čas eteričnim – što se očituje ili u sporom floorwork-u (plesnom radu na podu) ili u poletnim skok-okretima.

"Najznačajniji dislocirani stilovi su indijski romski ples, takozvana kalbalya, podrijetlom iz Rajasthana, zatim ruski i mađarski ciganski ples suknjama, te turski romski ples na specifičan 9/8 ritam.", objasnila je plesačica, koreografkinja i učiteljica.

Ples kalbalya jest očuvana vrijedna tradicija nomadskog folklornog života u kojem plesačica svojim opetovanim kretnjama okreta i mudri, tj. gesti ruku i lica, podsjeća na ples kobre – svete zmije koja u hinduskoj mitologiji ima značajno mjesto, a također je i simbol mudrosti i ljekovitosti.

Iznimna prilika za upoznavanje s ovom nesvakidašnjom tradicijom je Anina radionica romskog plesa koja se tijekom cijelog mjeseca travnja održava u prostranoj sportskoj dvorani na Remizi, Opatijski trg 10, u Zagrebu, i to svakog četvrtka od 20.30 do 22 sata. 

Pridružite se i oduševljavajte sebe i bližnje svojom egzotičnom vještinom i fizičkom spremnošću!

Nakon ove radionice slijede: u svibnju suvremeni oriental-stil, te u lipnju flamenco-oriental.
Cijena jedne radionice je 250, dvije 450, a sve tri 600 kuna.

 

Više informacija, rezervacije, kao i prijave za stalne treninge egzotičnih plesova i nastupe plesne skupine "Apsaradhe" – na donjim adresama.
Mobitel: 091 / 5806 902, Ana
E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Mrežna stranica: www.ana.com.hr 
Facebook profil: https://www.facebook.com/OrijentalnaPlesnaSkupinaApsaradhe/ 
Google+ profil: https://plus.google.com/105837987582841368474/posts 
Youtube kanal: https://www.youtube.com/user/anasuryawanshi 

 

Kratki prezentacijski film na Aninom youtube kanalu: https://youtu.be/tGJ121xPniE