Suvremeni orijentalni ples pomiče granice svijesti

Na radionici suvremenog orijentalnog plesa koja započinje 05.05.2016. učit ćemo pokrete moderne ženstvenosti, novog vala pokrenutog da bi konačno sublimirao ovaj gnjevni svijet i spojio nas sa vlastitom dušom. Isto ćemo uobličiti u jednostavnu koreografiju te vježbati i krunu plesnog izražaja - improvizaciju.

Ples je iskustvo koje čovjek ne može zatomiti, prisutan je u svim vremenima, kulturama, okolnostima... Istu težnju za izražavanjem nosi i profesionalni/a i amaterski/a plesač/ica – to je želja za umjetničkim zanosom i ispunjenjem!

Suvremeni ples je produkt istraživanja plesača u odnosu ne samo na unutarnju domenu uvjerenja ili osjećaja, već i na vanjsku manifestaciju autentičnog istog, a nastao je kao bunt na ustaljene obrasce dotadašnjeg klasičnog baletnog prikaza. To je moderno viđenje drevnih plesnih obrazaca, promišljanje o unutarnjem momentu koji u nama kauzalno proizvode određeni zvuk, partner ili grupa, te fizički i metafizički obrazac putovanja kroz vrijeme i prostor.

Pionirke poput Isadore Duncan, Marthe Graham i drugih, težile su prirodnosti, lakoći, te traženju novog obrasca plesanja. Po njima, u plesu se mora vidjeti plesač/ica, a ne samo virtuoznost plesa, akrobacije ili puka gimnastika. U skladu s tom pretpostavkom, na radionici suvremenog orijentalnog plesa krećemo na put prema vlastitom unutarnjem svijetu, dakle, bit će to traženje i iskazivanje nove forme našeg unutarnjeg diktata.

U svakom orijentalnom stilu su posebice zastupljeni pokreti ruku, dlanova, izvođenje gesti, punktualno "ishodavanje", varijacije okreta, te konačno iznošenje emocije putem nehinjene ili neforsirane mimike. Prisutni su pokreti cijelog tijela, a ovom stilu je karakterističan naglasak na ekscentričnosti tj. na izlasku iz baze lake točke i težišta, za razliku od tradicijskih orijentalnih plesova, gdje je naglasak na koncentričnosti pokreta i duha.

Radionice su po zahtjevnosti srednjeg nivoa – namijenjene su svakome; tko nije nikada plesao/la, morat će malo vježbati kod kuće, a oni s iskustvom ponovit će osnove i dobiti novo viđenje usvojenog znanja. Krećemo od jednostavnih pokreta, slažemo ih u sekvence, te konačno u jednostavnu koreografiju koju će polaznice moći prezentirati na našoj prezentacijskoj plesnoj predstavi u rujnu 2016. Nakon toga, nudi se mogućnost nastavka treninga i nastupa u okviru Anine plesne škole. A, dalje... sky is the limit! :)

Svaka žena koja zakorači u neobični svijet orijentalnih plesova i sama će svjedočiti buđenju svoje uspavane ženstvenosti i prave ljepote, te osjetiti dugotrajnu toplinu kojom nas ovi plesovi obgrljuju i tješe u ovome hladnome svijetu i dobu... ples daje smisao.

 

                    apsaradha-contemporary-parter

O VODITELJICI:
Ana profesionalno radi kao samostalna umjetnica te vodi školu, kao i privatnu individualnu poduku orijentalnih plesova. Njen repertoar je izniman - podučava i klasične i moderne verzije sljedećih stilova: indijski kathak (klasični i neo-), bollywood-stil, folk: turski, arapski (egipatski) i romski trbušni, flamenco-arabe, oriental-tribal-fusion... Podučit će vas i plesu uz rekvizita kao što su: veo, krila, štap, činele, def, zvončići, mač, svjećice... Nastupa individualno, ali i zajedno sa svojim ansamblom plesačica, plesnom grupom "Apsaradhe" (apsara = nebeska ili rajska plesačica u vedskoj mitologiji + Radha = ženski princip božanstava, Velika Majka, božanska Energija sama).

Anina radionica suvremenog orijentalnog (eng: contemporary oriental style) plesa održava se na Remizi u Zagrebu tijekom cijelog mjeseca svibnja, i to svakog četvrtka na Opatijskom trgu 10 – od 20.30 do 22 sata, počevši od 05. svibnja. Usudite se! :)

Nakon ove slijedi flamenco-oriental radionica u lipnju.
Cijena jedne radionice je 250, dvije 450 kuna.

Više informacija, rezervacije, kao i prijave za stalne treninge egzotičnih plesova i nastupe plesne skupine "Apsaradhe" – na donjim adresama.
Mobitel: 091 / 5806 902, Ana
E-pošta: anacomhr@gmail.com
Mrežna stranica: www.ana.com.hr
Facebook profil: https://www.facebook.com/OrijentalnaPlesnaSkupinaApsaradhe/
Google+ profil: https://plus.google.com/105837987582841368474/posts
Youtube kanal: https://www.youtube.com/user/anasuryawanshi

Kratki prezentacijski film na Aninom youtube kanalu: https://youtu.be/tGJ121xPniE

 

                     apsaradha-contemporary-spot