Krug razgovora 3.3.2013.

Dragi naši, pozivamo vas u krug razgovora (talking circle) u nedjelju 03. 03. u 18 sati u Centar WeGlow na velesajmu (detalji niže). Krug ćemo voditi moja supruga Sanela Ajanić Orepić i ja, Nino Orepić.

Motivi:
Stekli smo dojam kako je komunikacija razgovorom, jedna od temeljnih vještina/odlika ljudske vrste, u teškoj (ali nekako neprimjetnoj) krizi u koju za sobom vuče i mnoga druženja i čitave odnose. Od bujice misli kojima nas je zasipao vlastiti ego, ranije u razgovoru gotovo uopće nismo uspijevali doživjeti sugovornike, a niti osjetiti vlastite osjećaje koje bismo razgovorom (pored naših misli) trebali izraziti. Borba za riječ i pozornost (i borba s vlastitom nesigurnošću) te težnja uma da ono što slušamo neprestano uspoređuje s vlastitim iskustvima, u razgovorima su nam otežavali povezivanje sa samima sobom i s drugima, odnosno sa sadašnjim trenutkom. Sve nam je to daleko lakše u krugu razgovora, a nakon više krugova, drugačije doživljavamo i „normalne“ razgovore. U krugu razgovora uspijevamo puno bolje doživjeti punoću sadašnjeg trenutka, suosjećati s drugima i iskreno se izraziti...

Krug kao oblik druženja i razgovora:
Na ovim se druženjima za komunikaciju služimo metodom kruga, preuzetom od sjevernoameričkih Indijanaca. Krug nam omogućava spontano oblikovanje druženja i komunikacije bilo u nešto poput predavanja, radionice ili razgovora, ovisno o tome kakvo je u tome trenutku raspoloženje sudionika te kakva su njihova iskustva i želje da ih podijele s ostalima. Mnogi su već ovaj ili sličan način druženja i razgovora upoznali bilo kroz Rainbow, Tribal Jam, muške grupe, u Blatuši, u centru Harmony na Pašmanu, na Ižu ili negdje drugdje. Pravila komunikacije jednostavna su (dok osoba kod koje se nalazi simbol riječi govori, ostali je slušaju; izrečeno u krugu ne izlazi iz kruga) i osiguravaju svakome u krugu ravnopravnost i poštovanje ostalih sudionika. U sigurnome okruženju kruga možemo, kada poželimo, tempom koji nam odgovara podijeliti vlastita iskustva, istražujući i upoznavajući pritom sebe same. Isto tako, u krugu možemo na miru i slušati, bez da u glavi neprestano uspoređujemo ono što čujemo s vlastitim iskustvima – i tako možemo napokon otvoriti srce i um kako bismo čuli i osjetili što netko doista želi reći (a ne samo ono što je rekao ili ono kako smo mi to razumjeli) i pokušati osjetiti kako se on/ona pritom i osjeća.

Krug je spontani oblik komunikacije i nije mu nužno zadavati posebnu temu. Obično mnogi u krugu imaju barem nešto važno za podijeliti što će i ostalima biti zanimljivo i važno. Ne pojave li se takve neke teme, uvijek možemo razgovarati o komunikaciji i odnosima – odnosu prema samome sebi ili odnosima s drugim ljudima – temama koje su nama iznimno važne.

Kako bismo postigli što bolju ravnotežu uložene i primljene „energije“, zamolit ćemo vas za novčane donacije prema mogućnostima.


Mjesto i vrijeme održavanja:
U centru Weglow na Zagrebačkom velesajmu (paviljon 14a, iza „Tepih centra“) okupljamo se od 18 sati, a sa krugom počinjemo u 18:15. Završavamo oko 20:00. Nedjeljom su na Velesajmu otvoreni glavni ulazi na jugu, zapadu i istoku, a želite li ući autom, to će vas (ako su postavili fiskalne kase) koštati 10 kn (ulazak autom nekada je moguć samo na istoku i zapadu). Parking ispred južnog ulaza nalazi se u 2. zoni Zagrebparkinga, a na Ininom parkingu (na koji se dolazi cestom koja vodi uz istočnu ogradu velesajma) cijeli dan košta 5 kn. Obično se još može parkirati, besplatno, uz samu rampu na istočnom ulazu.
U prostoriju u kojoj ćemo sjediti ne ulazi se u cipelama pa si ponesite deblje čarape ili papuče. Sjedit ćemo na podu (u Centru postoji dovoljan broj „karimata“). Na raspolaganju su nam i stolci, za vas kojima je nezgodno sjediti nisko.

Kontakt:
ninoorepic@gmail.com
za „hitne“ situacije, ako, naprimjer, lutate velesajmom i ne možete naći paviljon: 092 298 3908 Nino


O nama:
Sanela Ajanić Orepić
Diplomirana sam inženjerka tekstilne tehnologije. Radim u Zagrebu kao voditeljica ureda. U slobodno vrijeme pripremam i prodajem domaće kolače i kruh od ekoloških namirnica i domaćeg kvasa. Bavila sam se holističkom masažom, uzgojem cvijeća i slikanjem na svili. Pohađala sam tečaj ekološke poljoprivrede, autogeni trening, satove joge…

Nino Orepić
Diplomirani sam inženjer biologije. Radim honorarno kao prevoditelj (Mozaik, Algoritam, Teledisk…), a dio novaca za život zaradim i kroz glazbu, svirajući (Kenkedenke, Naturalna mistika, Tribal Jam Orchestra…), održavajući vježbe za udaraljkaše te organizirajući i promovirajući glazbene događaje (fb: Hokus pokus, Reggae utorak u Mastersu). Kroz život sam se bavio i hortikulturom, organiziranjem i provođenjem bioloških projekata, instrukcijama, animiranjem djece i još mnogočime…

Zajedno smo 21 godinu, od toga 14 u braku. Prije sedam-osam godina krenuli smo na najvažnije putovanje u svojemu životu koje je započelo bračnim savjetovanjem kod prof. Ljerke Lacković. Prvih šest mjeseci redovitih susreta usmjerilo nas je na dobar put iskrenog, budnog i upornog upoznavanja i rada na sebi, rada na kvalitetnoj komunikaciji i rada na našemu i drugim odnosima. Ubrzo nakon toga sudjelovali smo u polugodišnjem seminaru i radionicama dr. Pavla Brajše pod nazivom „Dolje brak, živio brak!“, u organizaciji Obiteljskog centra grada Zagreba. U istom smo centru pohađali (a prema potrebi i dalje koristimo) i individualna savjetovanja. Do danas smo spontano razvili i neke svoje posebne načine partnerske pomoći koje nadopunjuju ono naučeno od stručnjaka, kao i vlastiti „stil“ gledanja na odnose općenito. Zahvaljujući svemu, već godinama imamo vrlo sretan i ugodan odnos pun razumijevanja u kojemu i dalje rastemo i kao osobe i kao partneri.

-----
https://www.google.hr/search?q=talking+circle&;aq=f&oq=talking+circle&sourceid=chrome&ie=UTF-8