Kako otjerati dosadne komarce (prirodan način)

komaracKako otjerati dosadne komarce (prirodan način)

Dosadni komarci svojim zujanjem i bockanjem mogu pokvariti čak i savršen godišnji odmor. No, to nije sve. Ako ste alergični na ubode komaraca, oni vaš život mogu pretvoriti u pravi pakao. Svrab i otekline kod alergičnih osoba mogu trajati i više tjedana. Na ugodan godišnji odmor ovdje možete zaboraviti. Zaštititi se od komaraca valja ne samo zbog neugodnog osjećaja nakon uboda. Naime, neki komarci mogu prenositi zarazne bolesti poput malarije, žute groznice i Lajmske bolesti.

Kako se zaštititi od komaraca

Možete se zaštiti od komarca pomoću kemijskih sprejeva i krema (brzo i lako), ali oni se upijaju u vašu kožu i ostavljaju neželjen utjecaj na zdravlje. Zbog toga, predlažemo da ipak odaberete prirodan način zaštite. Vrlo je jednostavno napraviti vlastiti repellent – prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca. Prirodna sredstva će efikasno odbijati komarce, a potrebno ih je nanositi svaka 2 sata i u većim količinama nego kemijska sredstva protiv komaraca.

Za zaštitu od komaraca odaberite sljedeća eterična ulja:

- ulje citronele
- ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)
- ulje cimeta
- ricinusovo ulje
- ulje ružmarina
- ulje limunske trave (Lemongrass - Cymbopogon citratus)
- ulje cedra
- ulje paprene metvice
- ulje klinčića
- ulje geranija

Promiješajte ova ulja s maslinovim uljem i redovito ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od malih zlikovaca. U repellent također možete dodati ulje verbene, lavande, bora, bosiljka i češnjaka. Ako se odlučite za kupovinu bio repellenta, preporučujemo da birate proizvode s više sastojaka, jer su u pravilu oni puno efikasniji nego repellent koji sadrži samo jedan ili dva sastojka. Ne zaboravite da neki faktori poput kiše, plivanja i tuširanja, mogu oslabiti djelovanje repelenta, pa ga trebate ponovno nanijeti.

Koristan savjet

Komarci ne vole vjetar! Za kampiranje odaberite mjesto gdje puše lagani povjetarac.
Stvari koje privlače komarce (izbjegavajte ih!)

1. Tamna odjeća i lišće
Tamna odjeća i lišće privlače komarce. Zbog toga, izbjegavajte odjeću tamnih boja i nemojte se smjestiti blizu drveća s tamnim lišćem

2. Ugljikov dioksid
Naše tijelo ga ispušta, kada nam je vruće ili nakon vježbe. Goruća svijeća ili vatra su još jedan izvor ugljikova dioksida.

3. Mliječna kiselina
Naše tijelo oslobađa mliječnu kiselinu nakon vježbe ili nakon konzumiranja određenih namirnica (na primjer, slane hrane). Mliječna kiselina je magnet za komarce.

4. Cvjetni i voćni mirisi
Malo tko zna da voćni i cvjetni mirisi mogu privući komarce. Ne govorimo samo o parfemima. Kreme za lice i tijelo, šamponi, lakovi za kosu, kozmetika, kreme za sunčanje mogu sadržavati suptilne mirise koji privlače insekte.

5. Temperatura kože
Različite vrste komaraca vole različitu temperaturu kože. Ali u pravilu, hladnija temperatura tijela (poput hladnih ruku i nogu) je privlačnija za komarce.

6. Vlaga
Svi znamo da komarci vole vlagu. Čak i male količine vode (poput vlažnog cvijeća i lokava nakon kiše) privući će komarce. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju. Ali ne samo to – komarce će privući čak i male količine znoja s Vašeg tijela.

Nakon uboda komarca
Ako ste ipak dobili ubod komarca, možete primijeniti sljedeća sredstva da biste olakšali svrbež i crvenilo:

Eterična ulja:
- lavanda
- limunski eukaliptus
- limunska trava
- lovor

Hidrolati (cvjetne vodice):
- hamamelis
- geranij
- lavanda

Ostala sredstva:

- aloe vera (krema ili gel)
- ulje crnog kumina
- kamilica (krema)
- propolis (krema)
- neven (krema)
- koloidno srebro (sprej)
- soda bikarbona (razrijedite vodom da bi napravili pastu, nanesite na mjesto uboda)

Jeste li znali?

- u svijetu postoji više od 3000 vrsta komaraca
- različite vrste komaraca koriste različite tehnike da bi pronašli hranu
- napadaju ne samo ljude, nego i druge sisavce, žabe i ptice
- prilagodili su se svim vrstama klime: žive u tropskim zemljama i arktičkim krajevima

Obajvljeno ljubaznošću:  http://www.alternativa-za-vas.com/index.php