VegeSajam kao pozdrav ljetu - Trg bana Jelačića, Zagreb, 20. lipnja 2017.

Prijatelji životinja organiziraju jednodnevno događanje posvećeno veganskim proizvodima u utorak 20. lipnja 2017. od 9 do 19 sati. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održava se 6. VegeSajam. Cilj VegeSajma jest upoznati građane i turiste s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača.

Želite li kušati veganske burgere, pašticadu, gulaš, biljne paštete, mlijeko, sirove torte i kolače, nabaviti vegansku hranu za vaše ljubimce ili njegovati svoju kožu blagim biljnim sapunima, posjetite ovogodišnji VegeSajam!

Na 6. VegeSajamu predstavit će se i neki od hrvatskih nositelja V-oznake. V-oznaka jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje već dulje od 20 godina. Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i mjesta na kojima takve proizvode mogu konzumirati. V-oznaka i u Hrvatskoj postaje sve popularnija i primamljiva rastućem broju proizvođača i svih kupaca.

Iako VegeSajam privlači mnoge građane zanimljivostima, on je ujedno edukativnog karaktera. Najvažniji zdravstveni razlog za bezmesnu prehranu je prevencija raznih oboljenja poput raka, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i pretilosti. Danas svaki/a drugi/a građanin/ka Hrvatske umire od kardiovaskularnih bolesti, što se moglo u više od 90 posto slučajeva spriječiti pravilnim načinom prehrane.

Također, sve više ljudi iz suosjećanja prema životinjama odbacuju namirnice životinjskog podrijetla, a mnoge potaknu i alarmantni pokazatelji koliko mesna industrija utječe na potrošnju već iscrpljenih prirodnih resursa i na zagađenje okoliša.

Na lipanjskom VegeSajmu sudjelovat će izlagači koji će svojom veganskom ponudom ujedno biti neki od stotinjak izlagača na ovogodišnjem jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu koji će se održati 8. i 9. rujna na glavnom zagrebačkome trgu.

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju nove ukusne i zdrave biljne proizvode, uživaju u degustacijama i informiraju se o svim prednostima biljne prehrane. U ponudi VegeSajma bit će egzotične namirnice poput libanonskog falafela, povrća u woku, burgera od konoplje, sirovih kolača, veganskog sladoleda od kokosa i kikirikija s čilijem, kokosa s crnim čajem i sl., a moći će se kupiti i veganska hrana za pse i mačke te biljna kozmetika.

VegeSajam je ujedno najava jubilarnog 10. ZeGeVege festivala održivog življenja, najvećeg veganskog festivala u regiji, koji će biti održan na istome mjestu 8. i 9. rujna 2017.

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.