Globalna poljoprivreda

Jeste li znali?
Globalna poljoprivreda se više promijenila tijekom naših života nego u posljednjih deset tisuća godina.

Početkom 20. stoljeća poljoprivreda se počela oslanjati na tehnologiju. Tradicionalne vještine i ljudski rad zamijenili su moderni strojevi. Tijekom dva svjetska rata u Europi je buknula proizvodnja i upotreba raznovrsnih kemikalija. Kada je rat završio, proizvođači tih kemikalija morali su stvoriti novo tržište za svoje proizvode. S manjim izmjenama, eksplozivi i bojni otrovi pretvoreni su u gnojiva i pesticide. Tako su se poljoprivredne kemikalije proširile farmama diljem svijeta.

Upotrebom gnojiva i pesticida dolazi do erozije i trošenja tla. Ono postane ovisno o kemikalijama te njihova upotreba postane neizbježna.

Nova hibridna sjemena, križanci roditeljskih biljaka s urođenim svojstvima, stvoreno genetski obogaćeno sjeme prve generacije gubi svoju životnost do druge i treće generacije. Takvim procesom propadanja sjemena poljoprivrednici nemaju koristi od ponovne sjetve, već moraju svake godine kupovati novo sjeme.

Do 2012. godine je u SAD-u oko 140 poljoprivrednika procesuirano zbog kršenja prava na intelektualno vlasništvo sjemena. Njih tisuću bilo je pod istragom zbog tzv. "piratstva sjemena".
Prehrambeni suverenitet znači pravo ljudi na zdravu, lokalnu hranu uzgojenu ekološki prihvatljivim i održivim metodama. Uzima u obzir potrebe i zdravlje ekosustava, tla, sjemena, poljoprivrednika, kao i potrošača.

Hvala svima koji su 16. veljače došli u Udrugu Vestigium na prvu Filmsku večer OFF-a. Pitanjima okolišne i društvene pravde nastavljamo se baviti na Filmskim večerima OFF-a i 6. Okolišnom filmskom festivalu.

Pogledajte filmić Seeds of Freedom → https://vimeo.com/43879272