Prijatelji životinja pozivaju sve da se u siječnju prijave na Vege izazov

Prijatelji životinja pozivaju sve da se u siječnju prijave na Vege izazov
Popularni Veganuary zahuktava se, očekuje se 350 000 vegana!
Fokus Veganuaryja u 2020. je utjecaj namirnica životinjskog podrijetla na klimatske promjene

Svjetski popularna organizacija Veganuary od 2014. godine u siječnju poziva na promjenu životnih navika okretanjem suosjećajnijem načinu života kroz vegansku prehranu. Ideja Veganuaryja je da oni koji se obvežu postati veganima svakodnevno mjesec dana dobivaju recepte, savjete i informacije o tome kako veganska prehrana koristi životinjama, okolišu i našemu zdravlju. Udruga Prijatelji životinja izradila je hrvatsku verziju Veganuaryja – Vege izazov na koji poziva sve da se prijave preko web-stranice www.veganopolis.net. Posebno u siječnju, svima koji se prijave na Vege izazov Summarum Fitness poklanja besplatno savjetovanje i stručnu pomoć oko veganske prehrane i vježbanja.

Organizatori su objavili da je cilj Veganuaryja da se u siječnju 2020. prijavi 350 000 sudionika iz svih dijelova svijeta. Ukupan broj sudionika Veganuaryja kontinuirano raste, a iz godine u godinu bilježi se porast prijavljenih i zbog globalne ekološke krize – prošle godine 12 posto prijavljenih navelo je brigu za okoliš kao motivaciju za sudjelovanje, dok je ove godine isti razlog dosad navelo 17 posto ljudi. Stoga je utjecaj namirnica životinjskoga podrijetla na okoliš glavni fokus Veganuaryja 2020. godine.

U Veganuaryju kažu da u mjesec dana nećemo spasiti planet, ali s 350 000 ljudi za koje se očekuje da iskušaju veganstvo u siječnju uštedjet ćemo 2,5 milijuna litara vode, što je dovoljno vode za punjenje bazena olimpijske veličine; 41 200 tona ekvivalenta ugljikova dioksida (CO2‐eq) iz atmosfere, što je jednako 450 000 letova od Londona do Berlina, i, naravno, spasit ćemo nebrojeno mnogo životinja! 

Veliki zamah veganstva na svim razinama i golem rast tržišta zamjena za meso i mlijeko koje kupuju i oni koji (još) nisu vegani svakako utječu na uspješnost Veganuaryja koji premašuje sve rekorde. Tome sigurno pridonose i ovogodišnji slavni ambasadori Veganuaryja, svi redom glumci, vegani i istaknuti aktivisti za prava životinja koji su već promicali veganstvo i prava životinja u mnogim kampanjama – Joaquin Phoenix, vegan od svoje treće godine, neumorni i beskompromisni borac za prava životinja zbog kojega će se na zabavi koja prethodi ovogodišnjoj dodjeli Oscara posluživati isključivo veganska jela; Alicia Silverstone koja je autorica dvije veganske kuharice; Mayim Bialik, omiljena Amy iz serije „Teorija velikog praska”; Daniella Monet koja je vegetarijanka od svoje pete godine, a veganka od 13. i glumica Evanna Lynch koja je s njom osnovala liniju veganske i cruelty-free kozmetike Kinder Beauty Box, vegetarijanka od svoje 11. godine, a posljednjih pet godina i veganka.

S naglim porastom klimatske krize znanstvenici sve češće ističu da biljna jela imaju značajno manji utjecaj na okoliš od bilo koje druge prehrane. Istraživanja pokazuju da je uzgoj životinja za hranu vodeći faktor klimatskih promjena i stakleničkih plinova jer 83 posto obradivih površina trenutačno se koristi za uzgoj životinja, zbog čega se krče šume i uništavaju se prašume, što pak dovodi do gubitka vrsta koje ostaju bez svojih staništa. Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu izjavili su da je smanjenje životinjskih proizvoda u prehrani „najveći pojedinačni način” za smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

Prijatelji životinja preporučuju početnicima u veganstvu da uživaju u obilju povrća, žitarica, mahunarki, voća i orašastih plodova i da svoj put u veganstvo započnu veganiziranjem poznatih jela na koja su naviknuli. Sojine ljuspice mogu se koristiti za lazanje ili bolonjez, biljno mlijeko za umake, pire-krumpir, kavu i kakao ili kolače, dok se u trgovinama stalno bilježi ubrzan rast ponude gotovih biljnih zamjena za meso i mliječne proizvode, što je vrlo korisno za one koji tek počinju mijenjati svoju prehranu. Neovisno jede li se nekome burger, kobasica ili jogurt, sve to može pronaći u biljnoj varijanti.

„Vjerujemo da će oni koji se prijave na Veganuary, odnosno Vege izazov, ostati vegani i nakon siječnja jer to je najbolje što možemo učiniti kako bismo spriječili patnju životinja i učinkovito se borili protiv klimatskih promjena. Prelaskom na veganstvo brzo će primijetiti pozitivne promjene kao što su gubitak težine, čišća koža i bolja probava, a dugoročno će smanjiti ili potpuno spriječiti mogućnost razvoja bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, razne vrste raka i pretilost te smanjiti visok kolesterol i krvni tlak”, poručuju Prijatelji životinja. Kako bi prelazak na veganstvo svima bio slađi, ponudili su recept za omiljenu tortu Ledeni vjetar za koju ne treba nijedno jaje i koji će sve oduševiti!

Više informacija o veganstvu i prijavnica za Vege izazov mogu se naći na www.veganopolis.net.


VEGANSKI LEDENI VJETAR

Sastojci:

200 – 250 g slanutka

za kore:
1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba)
1 šalica šećera 
1,5 šalica glatkog brašna
pola žličice praška za pecivo
malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata)
5 žlica ulja
1 žlica octa

za 1. kremu:
2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju (Dr. Oetker)
3 dl sojinog mlijeka
½ litre veganskog šlaga

za 2. kremu:
½ l veganskog šlaga

voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…

Priprema:

Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno. Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). 

Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tući mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.