Pet minuta za promjenu, rok 13.12. – Neću vreću!

Dragi Zemljani,
hvala svima koji ste potpisali i dalje podijelili peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica, a koju smo prošlog tjedna predali Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja!

Kako je Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom kojim se može zabraniti upotreba laganih plastičnih vrećica, kao i poduzeti druge korake za značajno smanjenje jednokratne plastike i poticanje višekratne upotrebe, upravo u fazi javnog savjetovanja - pozivamo vas na još malo angažmana za zdravu budućnost.

Javno savjetovanje o Prijedlogu otvoreno je za sve građane do nedjelje, 13.12.2020. Obzirom da industrija plastike već poprilično koordinirano sudjeluje sa svojim komentarima, vrijeme je da se istom mjerom uključimo i mi... 
Odvoji 5 minuta, prati naše upute i pridruži se javnom savjetovanju!

Upute za javno savjetovanje:

  • Otvori stranicu e savjetovanja
  • U gornjem desnom kutu klikni na “Prijavi se” ili “Registriraj se”
  • Ispuni podatke za prijavu ili registraciju (registraciju je potrebno potvrditi e-mailom, čak i ako ste ranije koristili sustav E-građani) 
  • Otvori stranicu na kojoj je Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom 
  • Klikni “Komentiraj”
  • Kopiraj predloženi komentar ili napiši svojim riječima
  • Klikni “Dodaj”
  • Objavi ovu stranicu na društvenim mrežama i pozovi prijatelje da se uključe

Predloženi komentar
Lagane plastične vrećice treba zabraniti, kao i vrlo lagane. Plastika guši mora, ugrožava morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. Jednom kad dospije u okoliš, plastika se raspada na sitne dijelove, tzv. mikroplastiku koja u moru ostaje i stotinama godina. Akcije čišćenja plaža i mora nisu dovoljne jer istraživanja pokazuju da većina plastike koja dospije u mora potone na dno. Recikliranje ne može biti glavno rješenje jer globalni podaci pokazuju da se samo oko 9% otpadne plastike recikliralo. 
Uz navedenu zabranu, smatram da je nužno:

  • Postaviti cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu (50% do 2025. i 80% do 2030.), kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni te jednokratnu plastičnu ambalažu.
  • Poduprijeti navedeno smanjenje mjerama proširene odgovornosti proizvođača – kroz obaveze postizanja ciljeva za smanjenje i ponovno korištenje te kroz transparentnost poslovanja.
  • Osmisliti nacionalna pravila vodeći se temeljnim načelom Direktive o jednokratnoj plastici – odmakom od jednokratne upotrebe i pomakom prema rješenjima za višekratnu upotrebu.

Greenpeace je predao detaljan komentar na javno savjetovanje s našim zahtjevima koji možeš pronaći ovdje.
Hvala što nam pomažeš u borbi protiv onečišćenja plastikom! Time štitiš okoliš, prvenstveno naš Jadran, koji je već znatno onečišćen jednokratnom plastikom.

#NećuVreću

G R E E N P E A C E 
Greenpeace Hrvatska -  Greenpeace CEE
M: +385 91 2306 993
T/F: +385 1 8896 962
Web: www.greenpeace.org/croatia
Facebook: www.facebook.com/greenpeace.hr

Recimo NE plastičnim vrećicama!
http://www.drumtidam.info/eko-i-etno/doga%C4%91anja/16164-recimo-ne-plasti%C4%8Dnim-vre%C4%87icama