Dvije etnoglazbene radionice

U okviru 48. Ovogodišnje Međunarodne smotre folklora u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Mažuranića 14) održat će se dvije etnoglazbene radionice.


Četvrtak,17. srpnja, u 11 sati
Etnologinja i jedna od vodećih osobnosti hrvatske etnoglazbe Lidija Bajuk, održat će predavanje i etnoglazbenu radionicu Zlatna grana - multimedijalni etnografsko-glazbeni kolaž o mitsko-bajkovitim motivima u međimurskim tradicijskim napjevima. Voditeljica ih razmatra kao odjeke starovjernih slavenskih obrednih tekstova - riječju, slikom i zvukom predstavljajući i pojašnjavajući njihovo značenje. Svojevrsnu etnoarheologiju stihovane usmene predaje potpomažu vizualna prezentacija i izbor pjevanih međimurskih tradicijskih napjeva. Radionica je namijenjena djeci i odraslima.

Subota, 19. srpnja, u 11 sati
Etnomuzikologinja i znanstvena suradnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku, dr. sc. Irena Miholić održat će predavanje i radionicu Međimurska tradicijska glazbala. Kombinacijom audio i video materijala, arhivskih i suvremenih snimaka te eksponata izložbe, autorica će predstaviti međimurska tradicijska glazbala, prikazati vještinu izrade i sviranja najrazličitijih glazbala, od onih koja pripadaju dječjem svijetu, preko složenijih, do onih koji se udružuju u glazbene sastave. Radionica je namijenjena djeci i odraslima.

Radionice su besplatne! Povedite svoju djecu, njihove prijatelje, vaše prijatelje, susjede i sve one koji vole glazbu!

Dobrodošli/e!