EKO I ETNO

vertical horizontal

„The way I live is my message to the world.
Način mog života je moja poruka svijetu."

Ova radionica je praktični vodič za prirodan, zdrav i siguran dom.

S obzirom na to kako živimo kao potrošači, za sobom ostavljamo svoje „ekološke otiske". Ponuđen nam je izbor. Možemo kupovati manje, ali pažljivije, ponovno koristiti i reciklirati stvari, koristiti organsku hranu i odabrati onu što potiče bioraznolikost te u kući koristiti neotrovne proizvode za čišćenje.

Dat ćemo vam upute kako umjesto sintetičkih i ostalih otrovnih kemikalija možemo koristiti prirodne koje su jednako učinkovite, a ne izazivaju nuspojave i alergije.

Dat ćemo vam iscrpne informacije kako bi povećali svjesnost o posljedicama našeg svakodnevnog bavljenja kućanskim poslovima po zdravlje i sigurnost nas , naših ukućana, djece, kućnih ljubimaca te ukazati na to kako s lakoćom možemo promijeniti čak i dugotrajne navike.

U čistoj kući bez kemikalija zadovoljstvo je boraviti – dobro izgleda, dobro se osjećamo, a i ugodno miriše. Većina suvremenih kućanstava u razvijenom svijetu ima 15 - 45 litara kemijskih sredstava za čišćenje. Suviše se oslanjamo na jaka sredstva za čišćenje iako postoje i blaga sredstva koja su potpuno učinkovita – jeftinija su i manje štetna za naše zdravlje i okoliš.

Prednosti pranja rublja i posuđa na prirodni način su brojne. Domaći ili „blago kemijski" deterdženti i tekućine manje oštećuju vlakna na tkaninama, a usto i ograničavaju dotok kemikalija u rijeke i jezera. Blaži su za kožu i izazivaju manje alergijskih reakcija. U odnosu na njih, kupovni deterdženti temelje se na naftnim derivatima i sadrže fosfate, enzime i bjelila koja su vrlo otrovna. Kad kemijski deterdženti otječu kroz odvod oštećuju riblji, životinjski i biljni svijet.

To je područje života nad kojim imamo nadzor, a čak i male promjene mogu tomu znatno pridonijeti ako to učinimo svi.

Napravit ćemo zajedno: otpadni bio enzim, tradicionalni sapun za pranje rublja, eko-prašak za pranje rublja te sredstvo za pranje posuđa. Primjerak svakog dobit ćete za ponijeti kući.

9.5.2015.
Cijena radionice po osobi je 130 kn.

Svaki polaznik će dobiti i skriptu sa još više recepata i savjeta koje su vam vaše bake možda zaboravile reći ;)
U cijenu radionice uključeni su i zeleni smoothiji i vege-namazi te poklon iznenađenja!

Okupljanje je već tradicionalno u 10 h uz čaj i kavu.

Voditelji radionice su Ines (Ayurvedski maser i polaznica škole za reflexo i aromaterapiju) i Damjan sa višegodišnjim iskustvom u izradi i primjeni DIY prirodne kozmetike, sredstava za pranje i čišćenje i sl.

Prijave su obavezne na mail: na.oookic@gmail.com

odmor i imanja

Zanimljivosti