Sok od celera

Ȍudesni prirodni sok koji topi kamenac, snižava loš holesterol, umiruje tijelo i olakšava probavu!

Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekuć‡ine koje biste mogli unijeti u tijelo.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris.
Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sustav i umiruju. Zanimljivo da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti.
S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost ćelija.

 

Protiv raka
Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprječavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprječava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

Snižava holesterol
Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Pomoć‡ u probavi
Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

Diuretik
Kalij i natrij u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekuć‡ine.

Protuupalno djelovanje
Poliacetilen u celeru je nevjerojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujuć‡i reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije znanosti pokazala je da druga snažna fitokemikalija iz celera, luteolin, sprječava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođ‘er inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, izravnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak
Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tijekom tjedan dana može značajno pomoć‡i u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omoguć‡avaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, izmeđ‘u ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila.

Nesanica
Minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujuć‡i učinak na živčani sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezija pomoći ć‡e da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenje
Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca
Celerov sok je nevjerojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokrać‡nih i žučnih kamenaca. Zdrav seksualni nagon Celerov sok bit ć‡e od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, no istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sustav.

Kako napraviti sok
Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voć‡em i povrć‡em. Celer se može slobodno miješati s drugim voć‡nim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjese sokova od mrkve, cvekle i celera u odnosu 8:3:5, mrkve, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i mrkve, celera i rotkve u odnosu 8:5:3.
Magično osvježenje za svaki dio našeg tijela

[Recept] Još jedno piće iz kuhinje doktora Oza, pić‡e s kojim biste, prema njegovim riječima, trebali započeti barem jedan dan u sedmici, a ako to može biti svaki dan, onda još bolje. Izuzetno je bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži dobro za svaki dio našeg tijela. Količine navedene u receptu ne morate strogo slijediti (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neć‡e naškoditi. Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvijek mu volumen možete pojačati tako što ćete dodati malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.

Sastojci
2 šake špinata (dobar za mozak)
pola krastavca (hidratizira, čisti tijelo i umiruje)
1/4 stabla celera (dobar za kosti)
1 grančica peršuna (dobar za cirkulaciju i srce)
4 lista svježe mente (odličnog ukusa, a umiruje i opušta)
3 mrkve (dobra za kožu, oči)
2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k'o jabuka, dobra za sve)
1/4 narandže (dobra za metabolizam)
1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježeva, štiti od virusa)
150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)
đumbir, korijen, veličine palca, nasjeckan (dobar za cijelo tijelo)

Izvor: izmojekuhinje.com