Soda bikarbona - neki savjeti

SODA-BIKARBONA
Donosimo vam listu načina na koji možete primijeniti sodu u svakodnevnom životu. S obzirom da se radi samo o djeliću izdvojenih primjena, pozivamo vas da ostale sami istražite.

Kuhinja je mrska svakoj domaćici, osobito kada ju je potrebno oprati od poda do stropa. Neugodni mirisi i vlaga su samo dio problem. Tada tu nastupa soda bikarbona koja vam može pomoći u rješavanju tih problema.
- Zdjela sode u vašem frižideru može pomoći kod eliminiranja viška vlage i neugodnih mirisa, a kod pranja stavite malo sode bikarbone na vlažnu spužvu kako bi lakše oprali vaš frižider i ostale površine bez ogrebotina.
- Pranje mikrovalne pećnice može također biti jednostavno. Otopite nekoliko žlica sode u vodi i stavite na prokuhavanje u mikrovalnu pećnicu. Ostavite minutu ili dvije. Nakon toga ćete lako obrisati prljavštinu unutar mikrovalne i na taj način ukloniti neugodne mirise. Za čišćenje stroja za pranje suđa, dovoljno je da pokrenete ciklus pranja, samo umjesto deterdženta stavite sodu bikarbonu.


- Za rješavanje neugodnih mirisa iz smeća, posipajte sodu na dno vreće za smeće.
- Također, krpe mogu pokupiti neugodne mirise ako stoje dugo vremena vlažne. Namočite ih u mješavinu 4 žlice sode bikarbone i 1 litre vode te ostavite par sati.
- Općenito, gdjegod imate problema sa vlagom, kao što su ormarići i prostori ispod sudopera, stavite posudu sode bikarbone kako bi smanjili postotak vlage. S vremena na vrijeme sodu promiješajte kako bi postigli maksimalni učinak.
Krenemo li se kretati dalje po stanu i to sa svojim pripravkom sode, sada možete saznati kako sodu primijeniti i u drugim dijelovima kućanstva osim kuhinje. Osim što je efikasno i ovo je idealno ekološko sredstvo koje trebate.
- Stavite malo sode u vrećicu za usisavače kako bi eliminirali neugodne mirise prilikom usisavanja. A prije usisavanja također možete pospati sodu bikarbonu po tepisima kako bi postigli deodorirajući učinak, iako nije preporučljivo za područja gdje je jako vlažno, jer bi soda mogla ostati u tepihu.
- Ogrebotine i crte na zidu eliminirajte tako da ih obrišite sa pastom dobivenom od par kapi vode na manju količinu sode bikarbone. Mrlje na porculanskim umivaonicima, wc-ima i plastici se mogu lako ukloniti tako da se primjeni sloj sode i onda prebriše mokrom spužvom. Također je dobro za mrlje od kamenca.
- Za čišće rublje, soda bikarbona može vam poslužiti za uklanjanje mrlja. Dovoljno je sodu staviti na odabrano mjesto i robu na pranje. A želite li dodatno osvježiti veš, pola pola šalice sode dodajte u pretinac za pranje.
- Imate li problema s odvodom, dovoljno je da u njega isipate nekoliko šalica vode kako biste ga otčepili
U vašem vrtu uvijek ima posla pa je stoga dobro znati da soda bikarbona može zaustaviti mrave. Ako je tako, posipajte liniju sode bikarbone na područja gdje ih želite odbiti.
Pomiješajte žlicu sode, žličicu ekološkog deterdženta za suđe i litru vode kako bi napravili sprej za tretiranje ruža protiv crne plijesni.
Ne znate li kako očistiti onaj masni pod garaže? Posipajte sodu po prolivenoj masti i uljima na podovima u željenoj prostoriji kako bi uklonili ulje, i nakon toga ćete vrlo lako očistiti pod. Kada već posjedujete toliko sode u garaži, nemojte zaboraviti da vam ona pomaže i u gašenju požara - zlu ne trebalo!
Još vas nismo uvjerili? Pa sodu lako možete uključiti i u osobnu higijenu. Jedna od primjena poslužit će onima koji se bore s neugodnim mirisom u cipelama. Naime, ako imate problem sa starim (ili novim) cipelama i njihovim neugodnim mirisom, napunite čarape sa sodom bikarbonom i ostavite u cipele preko noći kako bi svi ti neugodni mirisi nestali.
Gusta pasta napravljena od sode bikarbone i vode može olakšati ubode insekata. A za one koji posebno njeguju usnu šupljinu dobro će doći informacija da soda može poslužiti kao sredstvo za ispiranje usne šupljine (pola žličice sode bikarbone otopite u čaši vode), ali i kao sredstvo za lagano izbjeljivanje zubi. Stavite malo sode na zubnu pastu i operite zube, ali nemojte ovaj postupak ponavljati svakodnevno.
Zgodne primjene sode!
Kako bi očistili nakit, napravite pastu - omjer 3 dijela sode prema 1 djelu vode - i primijenite na nakit, ostavite nekoliko minuta da djeluje i tada isperite i ispolirajte sa mekom tkaninom.
Posipajte vaše božično drvce sodom kako bi postigli efekt umjetnog snijega - to je puno više ekološki prihvatljivo rješenje od umjetnog snijega koji sadrži opasne kemikalije.
I svakako jedan od značajnijih savjeta. Ako niste sigurni je li povreće i voće tretirano pesticidima i insekticidima, za svaki slučaj isperete ga sa otopinom vode i 3-4 žlica sode koju pripremite u manjem loncu.
S obzirom na ovakve višestruke primjene sode bikarbone, bolje je ne kupovati u malim kutijicama, jer ćete potrošiti previše novaca. Nađite velika pakiranja sode bikarbone koja su puno jeftinija od onih malih plavih kutijica koje nađete u dućanima.
Ova lista ni približno ne opisuje gdje se sve može primijeniti soda bikarbona. Postoji puno više primjena sode bikarbone pa ostale primjene ostavljamo vama da ih istražite!

Objavljeno ljubaznošću portala Biosvijest
http://www.biosvijest.com/

Pogledajte ostale savijete:

Kako otjerati dosadne komarce (prirodan način)

Kako održati čistoću doma prirodnim sredstvima

300 Malih trikova za održavanje kućanstava

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: