Urota šutnje o vitaminu D

Ljudi su kroz povijest živjeli na otvorenome. U zatvorenim prostorima bili su vrlo rijetko: noću, u slučaju vremenskih nepogoda ili dok su se odmarali. Još prije stotinu godina bilo je tako. Sjetite se samo slika blijedih bogataša koji su cijeli dan provodili u zatvorenim dvorovima: bili su bogati, ali bolesniji i brže su umirali. Najvažniji razlog za to bilo je neizlaganje suncu jer samo na suncu naše tijelo sintetizira vitamin D3 koji se poslije pretvara u hormon. Danas smo gotovo svi cijeli dan u učionicama, uredima, tvornicama, domovima... Proizvođači zaštitnih krema prestrašili su nas rakom kože, pa čak i kada smo na suncu odjeveni ili namazani. Tako smo ostali bez osnovnog izvora zdravlja – sunca.

Vitamin D3 nastaje kad smo izravno i redovito izloženi većim dijelom tijela sunčevim zrakama koje padaju pod pravim kutom te na mnogo načina pridonosi boljem zdravlju: snažno jača imunosni sustav, potiče pravilno funkcioniranje hormona i pravilnu diobu stanica, jača kosti i mišiće.
Nedostatak vitamina D3 stvarna je prijetnja zdravlju čovječanstva, čak više od virusnih epidemija te dječjih i autoimunih bolesti. U dosadašnjim pismima isticao sam provjerenu informaciju da zimi 95 posto populacije pati od manjka toga vitamina.

Ako je problem tako jasan, biološki logičan i znanstveno dokazan zašto nas naše zdravstvene vlasti ne bombardiraju tim informacijama? Zašto građanima ne propisuju besplatne dnevne doze D3? Zašto se roditelji ne bore za to?

Nedostatak vitamina D3 kod 90 posto djece katastrofalno utječe na njihovo zdravlje i zdravlje njihovih potomaka. U SAD-u je bio objavljen zanimljiv crtež na kojemu moćnoga VITAMINDMANA napadaju vragovi s imenima kao što su farmaceutska industrija, Federalni odbor za lijekove, Nacionalni institut za zdravstvo i udruge poput onih za onkologiju i ostale. Svi oni imaju isti interes – prodati što više lijekova, uključujući i cjepiva.

Je li u drugim zemljama drukčije? Možda mislite da je Hrvatska iznimka?
Odgovor na pitanje sa slike zašto nikad niste čuli pravu istinu o vitaminu D jasan je: tvrtke, političari i mediji slijede svoje interese, a ne interese građana. Oduvijek je bilo tako i tako će biti. To razumijem...

Ali ne razumijem da se građani ne brinu o svojem zdravlju. Shvaćam urotu šutnje kad je riječ o važnosti vitamina D3, urotu medicinsko-farmaceutske industrije i korumpiranih utjecajnih pojedinaca koji stvaraju politiku za zaštitu zdravlja i medije koji objavljuju samo plaćenu istinu.
No ne razumijem zašto nam ne proradi nagon za samoodržanjem, malo zdravog egoizma kako bismo se brinuli za vlastito dobro.

Koji su ovdje "vragovi" na djelu?!

vitamin-d urota sutnje


Pisao sam u gornjem tekstu tko sve je zainteresiran da o vitaminu D3 ne znamo dovoljno odnosno da mislimo da znamo, a ne znamo.
Dalmatince je teško uvjeriti da žive u zabludi kad misle da nikomu ne treba D3 jer imaju dovoljno sunca. Od sunca najčešće nemaju nikakve koristi jer stalno bježe u hladovinu, mažu se kremama, pokrivaju ili su cijele dane u zatvorenim prostorijama. Istina, sunca im je preko glave, ali vitamina sunca D3 često nedostaje.

No nisu samo Dalmatinci u zabludi, nego i svi ostali. Osim ove zablude da sunčano vrijeme utječe na proizvodnju vitamina D3 u koži, često se također čuje da vitamina D3 ima dovoljno hrani. Ali točni izračuni pokazuju da bismo za 1000 i.j, koliko bi morali uzimati svaki dan, trebali pojesti 64 jajeta (i to samo žumanjke jer ga u bjelancima nema) ili popiti čak do 50 litara mlijeka, ovisno koliko mu je dodano vitamina D3. Treća je zabluda da svima treba ista količina toga vitamina, a istina je da debelima treba dvostruko više.
Sve u svemu, prema mnogobrojnim statistikama, u razvijenim zemljama više od dvije trećine odraslih i djece trpe zbog manjka vitamina D3.

Molim, shvatite ovo najozbiljnije i s velikom odgovornošću te pozorno pročitajte svaku riječ:
1) ne možete dobiti dovoljno vitamina D3 ako niste nezaštićenu kožu većim dijelom izložili direktnim sunčevim zrakama između 10 i 16 sati barem tri puta tjedno po desetak minuta,
2) s hranom možete zadovoljiti tek desetak posto svojih potreba za tim vitaminom i to ako jedete masnu ribu, jaja i meso te pijete mlijeko,
3) nedostatak D3 utječe na cjelokupno zdravlje: od prehlade, gripe, autoimunosnih bolesti, osteoporoze, depresije, shizofrenije, demencije, raka i ostaloga. Nema ozbiljnije bolesti, a da kod pacijenta nisu konstatirane niske vrijednosti toga vitamina. Ne možete biti zdravi ako vam nedostaje vitamina D3!
Molim, provjerite sve ove tvrdnje u stručnoj literaturi, a više informacija možete naći ovdje.

Na sreću, postoji najučinkovitije, najbrže, najjednostavnije, najjeftinije i najpriručnije rješenje – to su oralni sprejevi s vitaminom D3. Ugodnog su okusa peperminta, ne čine poteškoće pri gutanju te bez vode u samo pet sekunda možemo zadovoljiti svakodnevne potrebe i što je još važno: ne napuhuju i ne potiču grčeve u želucu. Maleni su i uvijek mogu biti pri ruci jer s lakoćom skliznu u džep ili torbicu.
Tri različite koncentracije od 400 do 3000 i.j. mogu zadovoljiti potrebe svih. Poseban sprej za trudnice i dojilje. Pomno je osmišljen kako bi se poboljšalo i održavalo zdravlje trudnica i dojenčadi tijekom trudnoće i dojenja. Sadrži vitamine D3, B1, B6 i folnu kiselinu.
Vaša dneva doza sunca je zajamčena! Možete ju naručiti odgovorom na ovaj e-mail ili kupiti u jednoj od brojnih ljekarni.

Nije tragedija ako nema sunca i nije zločin ako ne znaš koliko je važan vitamin D3. Prava tragedija jest ako ti netko da informacije o sudbinskoj važnosti toga vitamina (koji se inače pretvara u hormon, a znamo koliko su hormoni važni), ako ti kaže da ga nemaš dovoljno, ali ga možeš dobiti za manje od jedne kune na dan, a ti zamahneš rukom i poslije imaš mali milijun nepotrebnih problema sa zdravljem. Zbog jedne kune i jedne zablude?

Auror teksa g. Ivan Soče
http://www.sitis-san.hr/
sitis@sitis-san.hr