Gornjogradske coprnice - obilazak povodom Dana žena te buđenja svjetla

Gornjogradske coprnice organiziraju poseban obilazak povodom Dana žena te buđenja svjetla
 
Proljetne večeri u Zagrebu nisu nikada bile misterioznije

Gornjogradske coprnice je vrlo popularna turistička tura u kojoj vas coprnice vode u magičnu šetnju Zagrebom. Projekt je podržan od strane Turističke zajednice Grada Zagreba i edukativno-zabavnog je karaktera. Obilazak je prikladan jednako i za ljubitelje povijesti, kao i one željne magije i mistike.

Građane pozivamo da rezerviraju svoje ulaznice za posebne obilaske posvećene Danu žena s početkom od 19h u subotu 11.3., te nedjelju 12.3. Obilazak je prikladan za parove, obitelj i zajednička inspirativna druženja. 18.3. te 25.3. organiziramo obilazak posvećen buđenju svjetla i dolasku proljeća jer coprnice su oduvijek bile povezane s prirodom.

Gornjogradske coprnice odlučile su ove godine organizirati poseban obilazak povodom Dana žena i posvetiti ga pitanju zašto je upravo žena prvenstveno bila optužena za ovaj zločin. Na prostoru Zagreba optužene su sve redom žene, uz tek pokoju mušku iznimku. Tko su bile te žene, jesu li bile stare mlade, ružne ili privlačne, zbog čega su privlačile pažnju i izazvale takav animozitet! Priču ćemo potkrijepiti stvarnim povijesnim primjerima u kojima je solidarnost žena jednih prema drugima ponekad imala kobne posljedice!

Alternativan način da provedete Dan žena! Naše coprnice nisu bile glamurozne, ali bile su stvarne i u čast njima nudimo vam priliku da zavirite u njihovu mračnu svakodnevicu!
Snažna, mudra žena - vještica operira na potpuno drugačijoj razini nego predstavnici muške populacije; njen način djelovanja puno je opakiji od zamaha mačem. 
Saznajte zašto je upravo W.I.T.C.H., vještica, odabrana kao naziv feminističkih grupacija koje se počinju javljati diljem SAD-a od 1968. do 1969. godine. Njihov aktivizam je obično bio u formi ''gerilskog teatra'' koji je kombinirao ulični performans i prosvjed. 
Saznajte tko su vještice koje su uistinu letjele! Die Nachthexen! Iliti noćne vještice.

Spajajući humor, vjerovanja o vješticama i stvarnim praksama te povijesnim činjenicama, turistička vodičica obučena u coprnicu će vas pozvati da sjednete s njom u vremeplov i uđete na kratko u svijet magije, mistike i vještičarenja. Tura počinje na Trgu Bana Jelačića, kod Manduševca – upravo tamo gdje su se po nekim vjerovanjima i sastajale coprnice. Nastavlja se preko male skrivene uličice do Katedrale, Opatovine, Kamenitih vrata, Markovog Trga, ispred Klovičevih dvora, a završava se kod Tuškanca.

Dobro se zabavite, nešto naučite, ponesite kući par magičnih darova i ponosno hodajte s šeširom na glavi kroz Gornji grad :-) 

Ova neobična tura je prikladna i za djecu, koja zbog jake imaginacije se vrlo lako uživljavaju u priče i interaktivne elemente. A ako imate kućne ljubimce, možete i njih povesti bez straha da će završiti kao dio čarobnog napitka.
Našim sudionicima je bilo čarobno, mistično, duhovito, zabavno i edukativno, a i puno iznenađenja. A kažu da i Gornji Grad sada gledaju drugačije – kroz veo mistike.

Komentare korisnika pogledajte na Facebooku pod osvrti

Saznajte o našoj turi više na www.zgc.hr i pratite nas što radimo na Facebooku i Instagramu. Naš „ coprnički obrt“ nikada ne spava i uvijek kuhamo nešto novo i zanimljivo.

Obilazak vodi kostimirana licencirana vodičica, a coprnica povjesničarka zadužena je za glavne interaktivne elemente.
Cijena je magičnih 111 kn, djeca do 16 godina plaćaju 88 kn. Djeca do sedam godina sudjeluju gratis. Prijave obvezne, broj mjesta ograničen.
Osigurajte svoje mjesto prijavom na naš info@zgc.hr ili tel 091 554 20 20 !

Osigurani rukom rađeni darovi za sudionike obilaska!