Obiteljske lojalnosti i transgeneracijska psihoterapija

Obiteljske lojalnosti i transgeneracijska psihoterapija – jednodnevna radionica u Rijeci
Psihogeneologija je terapijski okvir koji nastoji prepoznati i mijenjati negativne učinke transgeneracijskog prijenosa u životima pojedinaca. Primjerice, nedostatak samopouzdanja, poteškoće u vezivanju za druge ljude, u ljubavi prema drugima, nesposobnost realizacije vlastitih stremljenja, različite bolesti...mnogi naši aktualni problemi, naizgled nepremostivi, vezani su uz naše pretke. Kakvo je to nasljedstvo i kako ga se osloboditi? – pitanje je na koje ćemo potražiti odgovore tijekom jednodnevne uvodne radionice.

Da bismo razumjeli izvor naših poraza, transgeneracijski pristup nam predlaže da istražimo naše genealoško stablo: kako se vjerovanja i očekivanja naših predaka nastavljaju manifestirati u našem životu? Čemu se u suštini pokoravamo svaki put kada iznova zaključujemo da smo nesposobni živjeti u paru, uspjeti u poslu ili jednostavno – biti sretni ili zdravi? Cilj ovog istraživanja u psihoterapiji je da postanemo svjesni izbora koji su realno ‘naši’. U suštini, osim determiniranosti koju smo naslijedili i koju podnosimo, možemo odlučiti kako se osloniti na našu povijest da bi u potpunoj slobodi izgradili budućnost koja je naš odabir.

Naše tijelo je posebno mjesto gdje se sve odigrava jer bez njega ne bi ni postojali. U njemu postajemo svjesni naše ljudske krhkosti: naše tijelo često ostaje enigma. Bolest je najizravniji način suočavanja s činjenicom koliko malo znamo o njemu. Iako u današnje vrijeme čovjek misli da može upravljati svime, često je primoran pokoriti se misteriju svoga tijela. Ipak, zahvaljujući kompleksnoj vezi između materije i psihe, možemo uočiti smisao u onome kroz što tijelo prolazi, osjeća i imenuje, čak ne govoreći u potpunosti njegovim jezikom. Tijelo je najautentičnija veza s našom unutarnjom istinom, našom podsvijesti, našim željama i našim emocijama. Čak ako nekada i uspijemo nametnuti mu naš zakon, tijelo uvijek pobjeđuje. Ponekad kroz migrene ili značajnije simptome tijelo svjedoči o životu o kojem ne znamo puno i nad kojim nemamo nikakvu kontrolu; tijelo nam vrlo suptilnim jezikom prenosi stanje naše psihe i njenu povijest od samog početka.

Osnovni cilj i okosnica psihogenealoške (transgeneracijske) terapije je osvijestiti i izaći iz obiteljskog obrasca tj. izliječiti se od svoje obitelji.

Obiteljsko naslijeđe igra direktnu ulogu u formiranju emocionalnih simptoma i može izazvati obrasce ponašanja koji se ponavljaju iz jedne u iduću generaciju obitelji. Kako bi se prilagodile, buduće generacije odigravaju slične životne scenarije. Odvajanje od emocionalnih i psihičkih iskustava predaka u izgradnji vlastite osobnosti i oživotvorenju scenarija vlastitog života omogućuje svjesnost o iskustvima i obrascima prijašnjih generacija. Brojni znanstveni i klinički dokazi ukazuju na činjenicu da naši preci, bili oni živi ili pokojni, žive u nama, ne samo kao unutarnji objekti (kako ih psihoanalitičari opisuju), nego kao živuća sila polja informacija koje su aktivni kroz naš genetski kod.

Više o temi transgeneracijskog prijenosa u obiteljskom naslijeđu saznati ćete na našoj radionici.

Ciljevi radionice:

Omogućiti sudionicima svjesnost disfunkcionalnih obrazaca koji se ponavljaju od ranijih generacija njihove obitelji.
Posvjestiti i istaknuti pozitivnu ostavštinu koju su primili od svojih obitelji. Iako se psihoterapija često usmjerava na disfunkcionalne i negativne obrasce, Moreno (tvorac psihodrame) je poznat kao “čovjek koji je vratio smijeh u psihijatriju”, naglasak će biti na osnaživanju i oslobađanju unutarnje kreativne “iskre” koja je prisutna u svim ljudima i skupinama.
Naučiti osnovne koncepte u psihogenealogiji s naglaskom na područje nevidljivih lojalnosti.

Datum: 01.04.2017.

Vrijeme: 9:30 do 18:00

Mjesto održavanja: Rijeka, naknadnu obavijest o točnoj adresi poslat ćemo nakon prijave.

Cijena jednodnevne radionice iznosi 450 kn.

Broj polaznika je ograničen, molimo za pravovremene prijave.

Kako biste potvrdili svoje mjesto na radionici, molimo vas da se prijavite putem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uplata kotizacije vrši se unaprijed i neće biti moguće plaćanje prilikom dolaska na seminar.
Ukoliko trebate R-1 za tvrtku, također napomenite u e-mailu!

Organizator zadržava pravo promjene programa seminara u slučaju opravdanih razloga.

Nakon vaše prijave dobit ćete mail potvrde s podacima za uplatu.

U mailu obavezno navedite:

Ime i prezime
Godina rođenja
Radno mjesto
Obrazovanje
Telefon/Mobitel
Mjesto prebivališta
Email

Više informacija ovdje.