Analitička psihologija (II)

Hrvatsko društvo za analitičku psihologiju vas poziva na ciklus radionica i seminara Analitička psihologija (II).

Edukacije Analitička psihologija (I) i Analitička psihologija (II) su zamišljene kao dva dijela jedne cjeline koji se međusobno nadopunjuju: Analitička psihologija (I) kao teorijski uvod i Analitička psihologija (II) kao praktični rad. U tom kontekstu, nije važno koji dio edukacije ćete započeti prvi.

O edukaciji

Edukacija Analitička psihologija (II) je namijenjena svima koji su zainteresirani za produbljivanje znanja o sebi, svojim snovima i onima koji žele saznati, na osobnom iskustvu, koju ulogu ima nesvjesno u njihovom osobnom i profesionalnom životu. Edukacija vam može pomoći da učinite prve korake u radu s produktima nesvjesnog i nesvjesno koristite kao izvor informacija, nadahnuća i kao alat za razumijevanje samog sebe, svoje okoline i svojih klijenata. Postavljene ciljeve ćemo pokušati ostvariti kroz grupni rad osoba sa interesom za analitičku psihologiju, koje osjećaju poriv prema individuaciji i međusobno se u tome podupiru, uz stručno vodstvo analitičkog psihologa.

Svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju zajedno sa ovjerenim programom edukacije (uvjet: sudjelovanje na 14 ili više sati, edukacija plaćena u cijelosti).

Napomena za osobe koje su već sudjelovale na edukaciji: Za razliku od edukacije Analitička psihologija (I), iskustvo edukacije Analitička psihologija (II) je svaki puta drugačije. Razlog za to je što sudionici tijekom edukacije stvaraju djela čije značenje i smisao pokušavamo otkriti i povezati sa njihovim svakodnevnim životima. Zbog toga, zainteresirane osobe mogu sudjelovati na edukaciji tijekom više ciklusa jer osim znanja kako pristupiti produktima nesvjesnog, sastavni dio edukacije je i upoznavanje samog sebe kroz snove, slike i aktivnu imaginaciju.

Trajanje, mjesto i vrijeme

Edukacija je zamišljena kao serija od 10 seminara / predavanja (2 sata trajanja svaki) tijekom kojih će sudionici imati mogućnost aktivnog sudjelovanja.

Edukacija se održava u sjedištu HDAP-a, Klinča Sela, Zagrebačka 30.  Iako se ne nalazimo u centru Zagreba, do nas je lako doći, a prometna povezanost sa Zagrebom je odlična. Nalazimo se u mirnom mjestu, u neposrednoj blizini autobusne stanice, kolodvora i restorana. Okruženi smo prirodom, a izdvojenost iz grada omogućuje visoki stupanj privatnosti za naše korisnike.

Ukoliko koristite Google karte, za detaljne upute možete pratiti slijedeći link google.hr ili pročitajte opis puta ako pratite slijedeću poveznicu.

Proljetni ciklus 2018. godine održati će se prema slijedećem rasporedu:
♦ četvrtak, 24. svibanja, 2018. 17.00 – 21.00 (seminar br. 1 i 2.),
♦ petak, 25. svibnja, 2018. 17.00 – 21.00 (seminar br. 3 i 4.,
♦ subota, 26. svibnja, 2018. 10.00 – 17.00 (seminar br. 5, 6 i 7.),
♦ nedjelja, 27. svibnja, 2018. 10.00 – 17.00 (seminar br. 8, 9 i 10.).

Osim u Zagrebu,  ciklus seminara i predavanja – Analitička psihologija (I), moguće je održati u drugim gradovima u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka, Zadar, Split i dr.) i izvan nje. Kontaktirajte nas i odgovoriti ćemo vam sa mogućnostima koje vam stoje na raspolaganju.

Teme


1. Etnologija, bajke, mitologija i religija (4 sata)

Tijekom rada sa produktima nesvjesnog kao snovi i slike, često možemo naići na motive koje možemo prepoznati kao univerzalne i kao takvi se pojavljuju u svim civilizacijama i vremenskim razdobljima ljudskog postojanja. Tijekom prvog susreta, naučiti ćemo kako razumjeti takve motive kroz rad na primjerima iz etnologije, bajki, mitologije, religije, alkemije i sl. Iskustvo rada s takvim motivima će nam olakšati razumijevanje manifestacija nesvjesnog, temom slijedećih nekoliko susreta.


2. Snovi (4 sata)

Zadatak za sudionike • Svaki član na susret dolazi sa kratkim snom (svojim, od člana obitelji, prijatelja ili klijenta), ispisanim na papiru s kopijom za voditelja i ostale članove grupe.

Kolektivno nesvjesno, amplifikacije i snovi • Tijekom susreta ćemo na primjeru arhetipskog sna, naučiti kako koristiti amplifikacije (paralele iz mitologije, religije, etnologije i sl.) za olakšavanje razumijevanja određenog motiva iz priloženog sna. Kroz vježbu ćemo uz pomoć literature napraviti kratku prezentaciju određenog simbola iz sna i uz pomoć voditelja razgovarati o mogućem značenju prezentiranih motiva.

Dramska struktura sna • Za vrijeme susreta ćemo, kroz vježbu, naučiti što je potrebno kako bi iz sna izvukli osnovnu misao koja nam služi kao vodilja u daljnjem razumijevanju sna.

Kontekst sna, asocijacije i emocije • Tijekom susreta ćemo, kroz vježbu,  naučiti povezati san sa svakodnevnim životom osobe koja je san sanjala, odrediti glavne motive sna, asocirati na njih te odrediti njegov emocionalni ton i povezati ga sa svakodnevnim životom.

Interpretacija snova • Razgovor o sva tri aspekta prezentiranih snova omogućuje nam da se upustimo u posljednji korak rada sa snovima, njihovu interpretaciju. Možemo reći kako je interpretacija snova zapravo prevođenje njegovog smisla u razumljiv jezik, sa svrhom bolje adaptacije na vanjske i unutarnje čimbenike.


3. Slike (4 sata)

Zadatak za sudionike • Svaki član na susret dolazi sa novim kratkim snom, ispisanim na papiru s kopijom za voditelja i ostale članove grupe. Potrebno je da je san podijeljen na dramsku strukturu, određen kontekst sna, glavni motivi i asocijacije na njih te identificirane glavne emocije, kao što tijekom prošlog susreta naučili.

Snovi i slike • Tijekom susreta ćemo odabrati jedan motiv iz sna i pokušati ga prenijeti na papir uz pomoć likovne tehnike po izboru. Nakon toga, razgovarati ćemo o slici i pokušati ju razumjeti u svrhu razjašnjenja značenja odabranog motiva iz sna, ali i razumijevanje samog sna.

Emocije, afekti i slike • Naučiti ćemo koristiti slike u svrhu objektivizacije određene nesvjesne tendencije ili emocije i razgovor o njenom smislu i značenju za sudionike.

Slike i aktivna imaginacija • Kada je svijesti toliko jaka da ne možemo doprijeti do fantazije, ponekad se preporuča indirektan pristup. Često su jedino ruke u mogućnosti da nam pomognu i one mogu fantaziju modelirati u glini, u slici, riječi ili pokretu. Takav pristup treba nastaviti dok osoba nije spremna dopustiti da se stvari dogode i započeti sa aktivnom imaginacijom u klasičnom obliku.

Interpretacija • Tijekom susreta ćemo koristiti likovne tehnike kao prvi korak prema aktivnoj imaginaciji u njenom klasičnom obliku. Nakon toga ćemo razgovarati o kreiranim slikama, njihovom kontekstu, svrsi i smislu.


4. Aktivna imaginacija (4 sata)

Zadatak za sudionike • Svaki član na susret dolazi sa novim kratkim snom, ispisanim na papiru s kopijom za voditelja i ostale članove grupe. Potrebno je da je san podijeljen na dramsku strukturu, određen kontekst sna, glavni motivi i asocijacije na njih, kao što tijekom prošlog susreta naučili.

Pisanje i aktivna imaginacija • Tijekom susreta ćemo pokušati napisati kratku priču o određenom motivu iz sna ili razraditi određeni događaj iz života.

Interpretacija i razumijevanje • Nakon vježbe slijedi prezentacija, razgovor i pokušaj razumijevanje značenja, smisla i svrhe kratke priče napisane od strane sudionika.

Aktivna imaginacija, klasični oblik • Kada je Jung radio na upoznavanju nesvjesnog u sebi, otkrio je tehniku aktivne imaginacije, iako je tu „tehniku“ čovjek otkrivao i koristio u svim vremenskim razdobljima svoga postojanja. Tijekom susreta ćemo pokušati naučiti neke od oblika aktivne imaginacije i njihovu primjenu u ostvarivanju smislenog kontakta s nesvjesnim.

Aktivna imaginacija, snovi i afekti • Za vrijeme prvog dijela susreta ćemo koristiti aktivnu imaginaciju u svrhu razjašnjenja određenog motiva iz sna. Osim toga, naučiti ćemo kako koristiti aktivnu imaginaciju u situacijama kada osjećamo kako nas obuzima snažna emocija. Aktivna imaginacija nam može pomoći da pronađemo smisao te emocije i iskoristimo je kao poticaj da uvedemo kreativne promjene u naš život i naš svjesni stav, umjesto da destruktivno djeluje na nas, naš život ili našu okolinu.


5. Grupni rad na snovima (4 sata)

Zadatak za sudionike • Svaki član na susret dolazi sa snom (nedavni, iz djetinjstva, san koji se ponavlja, noćna mora i sl.), ispisanim na papiru s kopijom za voditelja i ostale članove grupe.

Snovi su važni, ne samo za onoga tko ih sanja, već i za cijelu zajednicu. Danas, većina nas nije dio zajednice koja uzima u obzir nesvjesno i nemamo mogućnost da  poštujemo i istražujemo naše snove. Nemamo mjesto gdje možemo razumjeti i asimilirati bogati sadržaj nesvjesnog, svakodnevno otkrivati njegovo značenje i smisao te biti vođeni njime. Takva potreba postoji u našoj psihi i našoj duši. Grupni rad na snovima je odgovor na takve potrebe modernog čovjeka.

Područja na kojima ćemo raditi obuhvaćaju:

Asocijacije • kako asocirati i klasifikacija motiva (vježba),

Rad u grupi • pravila rada, vježbe i praktičan rad na snovima u grupi,

Slike • kreativno izražavanje i grupni rad na snovima,

Aktivna imaginacija grupnom radu na snovima • zajednički motivi u snovima sudionika i aktivna imaginacija.


Cijena

Kako se edukacija održava u našem sjedištu, cijena edukacije je osjetno niža nego prije i iznosi 1200kn, za kompletan ciklus edukacije (ukupno 20 sati). Edukaciju je moguće platiti i u tri mjesečna obroka.

Prijave za edukaciju Analitička psihologija (II) su obavezne, a mjesta će se popunjavati prema redoslijedu uplata prve rate.

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE

Važno je napomenuti kako je veći dio sredstava prikupljenih kroz edukaciju Analitička psihologija (II), namijenjen projektu Cijenom dostupna psihoterapija. Vaše sudjelovanje izravno utječe na našu mogućnost da osiguramo sredstva kojima ćemo subvencionirati razliku između povoljnije i pune cijene psihoterapije osobama kojima je cijena glavna prepreka da s njom i krenu.

Voditelj

Voditelj edukacije je Dragutin Vučković, analitički psiholog i psihoanalitičar. Diplomu je stekao na poslijediplomskom  studiju analitičke psihologije i psihoterapije na C. G. Jung Institutu Zürich u Švicarskoj. Analitičku psihologiju istražuje još od studentskih dana. Osim analitičke psihologije, studirao je fiziku na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ekonomiju poduzetništva na Veleučilištu VERN u Zagrebu.

Analitičar je C. G. Jung Instituta u Dallas-u (Texas, USA) i akreditirani analitičar C. G. Jung Instituta u Zürichu. Član je međunarodnog udruženja za analitičku psihologiju (IAAP), Alumni Association of C. G. Jung Institute Zürich i predsjednik Hrvatskog društva za analitičku psihologiju (HDAP).

Kontakt

Ukoliko ste zainteresirani za takvu vrstu edukacije, želite se prijaviti ili su vam potrebne dodatne informacije, možete nas kontaktirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel: +385 95 8293 446.

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE