Masaža stopala, iscjeljivanje i zdravlje

„Daleko od očiju“ - stopala nose težinu cijelog tijela. Tvrde podloge u naseljima, cipele, dugotrajno stajanje - izvor su fizičkog stresa. Na psihičkoj razini stopala su dio tijela koji nakuplja stres vezan za materijalne i emotivne probleme.

Dan Šercar putem iscjeljujuće masaže rekleksoloških zona stopala vraća vašem biću opuštenost, ravnotežu i zdravlje.

Kada se spomene refleksologija ili refleksoterapija, kod većine ljudi, prvo što im padne na pamet je refleksoterapija stopala. Od masaže stopala refleksoterapija se razlikuje po tome pri masaži stopala uzima u obzir i zone na stopalima koje su povezane s pojedinim dijelovima tijela. Također, pored uvodnog opuštanja stopala masažom, tretiranje zona na stopalima je na početku neugodno, bolno, a pravo olakšanje dolazi tek nakon tretmana.

Za ozbiljnije zdravstvene probleme jedna terapija sastoji se od najmanje 10-15 tretmana koji se izvode svaki drugi dan. Dan pauze između tretmana služi da se organizam očisti od oslobođenog stresa koji je potiskivan u refleksološke zone najčešće godinama.

Popularnost refleksoterapija stopala „zahvaljuje“ nekolicini svojih odlika- ponajprije jer je stopalo dio tijela koji je jako izložen stresu. „Daleko od očiju“ stopala nose cijelu težinu tijela. Tvrde podloge u urbaniziranim naseljima, cipele, poslovi koji posebno opterećuju stopalo značajan su izvor fizičkog stresa. Na psihičkoj razini stopala su dio tijela koji nakuplja stres vezan za materijalne probleme, strah za egzistenciju, doživljaje „kretanja naprijed“ ili „bježanja“ u bilo kojem vidu. U šali bi mogli reći da su stopala „podrum“ našeg bića. Tako da u njega „trpamo“ sve ono što ne znamo što bi s tim. Da se u stopala „taloži“ kad nam je „previše“ nečeg.

Uz stresove vezane neposredno za stopala, na njima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutarnje organe i dijelove tijela. Tijelo štiti organe tako da stres povezan s organima deponira u zone stopala ili druge refleksološke sustave kao što su šake ili uške.

Refleksologija
Tretiranje stopala dio je uistinu velike obitelji metoda koji se temelje na refleksološkom principu. Refleksologija je znanost koja proučava odnose i veze između dijelova i cjeline, povezanosti nutrine i vanjštine i korištenje tih veza za ponovno uspostavljanje ravnoteže – sklada. Kada se obnovi sklad, npr. U ljudskom organizmu, pokreću se samoiscjeljujući procesi. Zbog takvog pristupa jedna od jačih „strana“ u terapiji je da se takvim pristupima možete uspješno nositi sa sindromima, kroničnim problemima i zdravstvenim problemima kada postoji simptom a ne može se dijagnosticirati uzrok.

Osim na tjelesnoj razini, većina metoda koja se bavi bioenergijom, Chi/Ki-jem, pranom također spada u obitelj refleksologije. Dvije su glavne grane makro i mikro refleksološki sustavi.

Makrosustavi su akupunktura/akupresura, iscjeljivanje bioenergijom, pranom, iscjeljivanje čakrama. Ovi sustavi tretiraju točke ili zone na cijelom tijelu, djelujući posredno preko refleksa na cijelo tijelo... čak i „nešto više od tijela“ ako se uzme aura oko tijela. Njihov princip mogao bi se sažeti u ovih par rečenica:

“Kako unutra, tako i vani”
“Kako gore, tako i dole”
“Kako na Nebu, tako i na Zemlji”

Mikro refleksološki sustavi, za razliku, tretiraju samo dio, a djeluju na cijelo tijelo. Npr. Stopalo, šake, uške... no ima ih puno više. Šarenica u oku, jezik, zubi, nos, lice... sve zajedno popisano je 22 mikro-refleksološka sustava.

Oni su najčešće dio tradicionalnih medicinskih sustava i imaju tradiciju od više tisuća godina primjene.

Za refleksologiju stopala smatra se da ima tradiciju od 6000 godina. Prvi crteži nađeni su u egipatskim piramidama. Slične starosti su i „karte zona“ iz Indije. I u sklopu tradicionalne kineske medicine možemo naći tretiranje stopala na ovaj način.

Ta drevna znanja prvo su prenesena u Europu, ponajprije u Ujedinjeno kraljevstvo, a postoje zapisi iz francuskih izvora. Kasnije se znanje prenijelo u Sjedinjene američke države, a onda po cijelom svijetu.

Danas postoje brojene škole refleksoterapije stopala koje bi mogli svrstati u par smjerova. „Engleska“ smjer ne koristi ulje pri tretiranju. Radi se „na suho“, naglašeno je točkasto tretiranje zona, ili u strukovnom žargonu „štopanje“.

Drugi smjer, više zastupljen u SAD-u, pri tretiranju koristi ulje i dugačke, kontinuirane pokrete klizanja.

Treći, koji svoje korijene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini, koristi štapiće za tretiranje zona na stopalu. Ponekad su štapići drveni,a neki su kameni ili od kristala. No tom tragu razvijena je posebna kombinacija kristaloterapije i tretiranje zona.

Četvrti uz sve spomenute bavi i cirkulacijom limfe. To je čest i izražen problem u nogama, a posebice stopalima.

U svome radu primjenjujem sva četiri varijante, ovisno o problemu.

 

Anatomija refleksoloških zona na stopalu
Ljudski neurološki sustav je „topološki“ organiziran. Što znači da u leđnoj moždini nervna vlakna iz jednog dijela tijela uvijek su na jednom mjestu. Na vrhu leđne moždine, a posebice u nižim dijelovima mozga te neurološke veze oblikuju „homunkuluse“, ili „čovječuljke“. Taj obrazac se ponavlja i u višim dijelovima mozga, što omogućuje mozgu da zna na kom dijelu tijela se događaju podražaji, ili koje dijelove tijela treba pokrenuti. Vrlo sličan princip može se uočiti i kod refleksoloških sustava.

Po „vertikali“ cijelo tijelo podijeljeno je na deset zona. One su refleksološki predstavljene na stopalu. Kako neki učitelji vole slikovito reći, zone su poslagane jedna preko druge kao kad slažete odjeću u kofer!

Horizontalno najvažniji orijentiri su tri linije: Linija ošita, linija struka i linija kukova.

Kad se sve skupa složi na stopalu je predstavljen „čovječuljak“ koji leži na leđima sa skvrčenim nogama.

Dijagnostika
Osnovna dijagnostička metoda je otkrivanje aktivnih zona koje na pritisak specifično bole. Uz ovu vrst dijagnostike, često se koristi radiestezija ili manualno testiranje mišića (applied kinesiology). Važno je za napomenuti, da zone znaju biti aktivne (bolne) i prije nego se u organizmu razvije patološko stanje. Stoga se ne može pomoću tretiranja stopala sa sigurnošću utvrđivati bolesti! No, aktivna refleksološka zona je znak za uzbunu. Govori o preopterećenosti stresom pojedinog dijela tijela. Ako se trend gomilanja stresa nastavi, samo je pitanje vremena kada se subklinički problem dovoljno pogoršati da postane bolest.

Dan Šercar, učitelj i terapeut holističke masaže

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Telefon: 098/ 47 99 27
www.hta.hr