Mijenjamo društvo na zabavan način! Pridružite nam se.

U subotu 29. rujna 2018. Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC započinje s ovogodišnjim otvorenim besplatnim radionicama za sve. Svake subote u 12h možete se pridružiti plesnom kolektivu u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, u istraživanju vlastitog plesa i pokreta. I profesionalci i oni koji se po prvi put susreću s plesom su dobrodošli. O čemu se radi?

Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta – IKZIP (engl. inclusive Movement Research Collective - IMRC) plesni je i edukacijski projekt koji okuplja plesače i plesne entuzijaste sa i bez fizičkog invaliditeta, u zajedničkom istraživanju plesa i tjelesnih ograničenja. Projekt je jedinstven u Hrvatskoj, kako od samog početka djeluju na visokoj umjetničkoj i produkcijskoj razini tako inzistiraju i na najvišoj razini edukacijskih praksi. 


"Kroz naše djelovanje bavimo se inkluzijom osoba s invaliditetom u plesnoj umjetnosti čime mijenjamo lice plesne profesije, a time stvaramo nove modele inkluzije u društvu. Svi naši plesači tako, i oni sa i oni bez fizičkog invaliditeta, kroz naše projekte postaju advokati drugačijeg, otvorenog i zrelog društva koja prihvaća i njeguje bogatstvo različitosti" kaže umjetnička voditeljica kolektiva Iva Nerina Sibila.

Nadodaje „Naše radionice polaze od ideje da za ples i pokret nije preduvjet određeno tijelo, već da tjelesni izraz i iskustvo zajedničkog kretanja, a time i istraživanje plesačke izvedbe, pripada svima. Privlačimo široki spektar polaznika: umjetnika, rehabilitatora, plesnih entuzijasta, edukatora i osoba s invaliditetom kojima se na ovaj način otvara cijelo novo polje socijalne interakcije i fizičke aktivnosti, što nemjerljivo povećava kvalitetu života. U samom radu uvijek krećemo od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela, koristeći slobodan, improviziran i kreativan ples koji vjerujemo, postoji u svakom pojedincu. Ovaj rad je prepoznat i na najvišoj, akademskoj razini, tako ostvarujemo značajnu suradnju s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti kroz kolegij Inkluzivni ples, koji je kreiran upravo zahvaljujući našem radu. IMRC kolektiv je visoko vrednovan na međunarodnoj sceni tako su naši plesači i edukatori prisutni na raznim razmjenama, seminarima i simpozijima u Glasgowu, Londonu, Lisabonu, Ateni, Roveretu kroz razne evropske projekte. Radionice održavamo na tjednoj bazi, u Zagrebačkom plesnom centru, svake subote u podne. Radionice su potpuno otvorene i dolazak se ne naplaćuje“.

Mnogi ljudi ili su uvjereni cijeli svoj život da "budući da imam invaliditet, ne mogu plesati, a kamoli ozbiljno proučavati i sudjelovati u plesnom izražavanju" ili "volim plesati, ali ne bih uživao plesati s osobama s invaliditetom", no inkluzijske metode omogućuju svim ljudima da imaju pozitivna plesna iskustva.

Osim radionica kolektiv stvara i umjetničke cjelovečernje kazališne plesne izvedbe, kao i kratke plesne kreacije za izvođenje u ne-kazališnim prostorima. Do sada su kreirali desetak kratkih plesnih kreacija i četiri cjelovečernje predstave 2014: Magnolija ili prkos (2014.), Octet Stream (2015), Nukleon (2016) i Bella Ciao (2018).

mijenjamo društvo 1

mijenjamo društvo 2