Ciklus razgovora u krugu na temu komunikacije i odnosa

S veseljem vas pozivamo u šesti ciklus razgovora u krugu na temu komunikacije i odnosa koji će se odvijati u maloj i zatvorenoj grupi s do deset sudionika.
Održavat će se srijedama od 18:30 do 21:30 u Mjesnom odboru Gupčeva zvijezda, Ksaver 203.
Ukupno je sedam termina (7. studenoga – 19. prosinca), plus jedan pripremni za vas koji još niste bili u razgovoru u krugu.
Sjedit ćemo na podu na podlošcima. Možete si ponijeti i jastučiće, a na raspolaganju će nam biti i udobni stolci.

Termini, teme i namjera:
(31. 10. – pripremni susret za polaznike koji još nisu imali iskustvo razgovora u krugu. Može biti i neki drugi dan, prema dogovoru)
----------------------------------------------
7. 11. – odnos sa samim sobom (susret sa samim sobom, upoznavanje, prihvaćanje i voljenje samoga sebe, „rad” na sebi…)
14. 11. – komunikacija (slušanje, ja‑poruke, Nenasilna komunikacija prema Marshallu Rosenbergu, parafraziranje i reflektiranje, iskrenost, ranjivost, povjerljivost…)
21. 11. – svjesno i nesvjesno
28. 11. – emocije, osjećaji, osjeti (razlika između zaljubljenosti i ljubavi, veselje, strah, tuga, ljutnja, sram)
5. 12. – individualnost i/ili zajedništvo u odnosima (vezanost, povezanost, granice, samostalnost, nezavisnost, zavisnost, samoća, usamljenost, potreba za drugim, potreba za zajednicom…)
12. 12. – obaveza i/ili sloboda u odnosima (odgovornost, povjerenje, tajne…)
19. 12. – završni krug: slijeganje, dijeljenje i produbljivanje iskustava i dojmova

Pored toga što želimo još jednom proći kroz ove nama važne teme i čuti kakva su vaša iskustva u odnosima, posebna nam je namjera povezati se ovoga puta što više s vlastitim nesvjesnim i nepotpuno svjesnim obrascima i navikama razmišljanja, ponašanja i nošenja s mislima i emocijama.

Naime, koliko god smo ih već mnoge raskrinkali i oduzeli im moć koju su nekad imali nad našim životima i odnosima (ili barem velik dio te moći), mnogi od njih i dalje su prisutni. Neki su tu još od našeg rođenja i ranog djetinjstva, a neke druge stvorili smo kroz svoj suživot.
Svakih približno sedam godina našeg životnog partnerstva doživljavali smo neke velike promjene. A neke druge smo u tim intenzivnijim razdobljima osvještavali da su se već dogodile, nakon čega smo ih lakše ili teže, manje ili više i prihvaćali. Prva dva puta to se događalo kroz krize.
Kroz prvu smo, ranjeni, nekako prošli sami, a druga nas je natjerala da potražimo i vanjsku pomoć. Sva sreća. To nam je bila prava prekretnica, kako i u našem odnosu tako i u odnosu prema samima sebi.
Zahvaljujući tome, treće takvo razdoblje dočekali smo prilično spremni pa smo se intenzivno povezivali i sa samima sobom i međusobno, rekapitulirajući važne teme iz našeg odnosa te osvještavajući njegovo tadašnje stanje i promjene pripremajući se za naš prvi ciklus o odnosima 2012. godine.


Ovaj ciklus odvija se u 28. godini našeg životnog partnerstva i želimo njime što svjesnije zakoračiti u našu petu sedmogodišnjicu zajedništva.
Želimo puno toga podijeliti s vama, a i čuti što vi želite podijeliti s grupom. Veselimo se mogućnostima uzajamne inspiracije i korisnih druženja s ciljem boljeg razumijevanja sebe samih, naših poznanika, prijatelja, partnera i općenito svih naših odnosa.

Naprijed i u zdravlje,
Sanela Ajanić Orepić i Nino Orepić

Participacije:

♦ Polaznici koji su već prošli dva naša ciklusa ili dva „razreda” u jednom ciklusu
   450 kn kod prijave (ili 300 kn kod prijave i 200 kn početkom prosinca)
♦ Polaznici koji su prošli jedan naš ciklus ili najmanje 15 jednokratnih susreta
   550 kn kod prijave (ili 350 kn kod prijave i 250 kn početkom prosinca)
♦ Polaznici koji su već bili u razgovoru u krugu
   650 kn kod prijave (ili 350 kn kod prijave i 350 kn početkom prosinca)
♦ Polaznici koji još nisu bili u razgovoru u krugu (uključen je i jedan obavezni pripremni termin)
   750 kn kod prijave (ili 450 kn kod prijave i 350 kn početkom prosinca)

Kod participiranja u ratama polaznici se obavezuju na obje rate bez obzira na redovitost dolazaka, osim u slučaju više sile (selidba u drugi grad, gubitak posla, teža bolest).

PRIJAVITE SE PREKO DONJE PRIJAVNICE....

Prijavite se ovdje ZA RAZGOVORE U KRUGU

 

O razgovoru u krugu

Razgovori u krugu koje supruga i ja organiziramo već šest godina nastavak su tradicije sjevernoameričkih Indijanaca koju nadopunjujemo načelima Nenasilne komunikacije i pozitivne psihologije te vlastitim iskustvima iz života i odnosa.
Dobrodošlo je i sve što i vi u krug donesete, svjesno ili nesvjesno, osim nasilja. Poželite li da nešto od toga prihvatimo/provedemo/iskušamo svi u krugu, slobodno predložite.
Od Indijanaca baštinimo dva pravila. No odmah želim reći da za mene pravilo nije nešto čega se svi i uvijek držimo. Pravilo poštujem jer mi je važno, a poštujem ga i na taj način da u slučaju njegova kršenja to obznanim svima kojima je važno, nakon čega se dobrano potrudim za to kršenje preuzeti odgovornost. Ne krivicu, nego odgovornost.
Prvo pravilo koje se u razgovoru u krugu poštuje neprekidanje je osobe koja je uzela riječ. Tu nam pomaže simbol riječi (najčešće koristimo jednog slonića, a Indijanci su obično koristili ukrašeni štap (engl. talking stick). Osoba koja želi nešto podijeliti uzme ga i drži u ruci dok god želi govoriti i imati pozornost drugih i prostor i vrijeme za bilo kakav oblik izraza, a onda ga ili vraća u sredinu kruga ili ga doda nekome drugome. Osoba koja drži simbol može i šutjeti, npr., povezujući se tako bolje sa sobom kako bi odlučila želi li još nešto i na koji način podijeliti.
Drugo je pravilo povjerljivosti. Iz kruga iznosimo samo vlastita iskustva i ništa drugo, a pogotovo ništa što bi moglo identificirati bilo koju drugu osobu iz kruga.
Osim ta dva pravila, u svim razgovorima u krugu sklopimo i dogovor o izražavanju prvenstveno o sebi i svojim iskustvima, pri čemu govorimo u prvom licu jednine, takozvanim ja‑porukama (I-statments).
Važno nam je da ti susreti ne idu puno u smjeru filozofije, rasprave i pokušaja uspostavljanja općih istina (a još manje u smjeru suprotstavljanja tih različitih „općih istina” i u smjeru nametanja vlastitih istina drugima), nego u smjeru dijeljenja, širenja i produbljivanja vlastitih iskustava na odgovoran način.

O nama

Sanela Ajanić Orepić
Magistra sam tekstilne tehnologije. Radim u Zagrebu u jednoj privatnoj tvrtki. Predavala sam na školi za Modu i dizajn u Zagrebu, bavila sam se holističkom masažom, uzgojem cvijeća i slikanjem na svili. Pohađala sam tečaj ekološke poljoprivrede, radionice i seminare o odnosima, tečaj autogenog treninga, satove joge, satove pilatesa… Iako u manjem obimu nego ranije, pripremam i prodajem domaće kolače i kruh od ekoloških namirnica i domaćeg kvasa.
Razgovor u krugu donosi mi oslobađanje. U njemu mogu i šutjeti i slušati, a kada se želim izraziti, dok držim simbol riječi nitko me ne prekida. Zahvaljujući tome, svaki se puta nakon kruga osjećam ispunjeno. Razgovori u krugu pojačali su mi samopouzdanje pa se lakše izrazim i izborim za riječ i u situacijama gdje je konverzacija „normalna”, bez kruga.
Iako sam sasvim druge struke, u životu me oduvijek zanimala i psihologija pa sam tu temu neprestano po malo „grebala”, između ostalog i primajući se tu i tamo knjiga na tu temu. Ta se ljubav ponovo razbuktala nakon što smo prije 13-14 godina krenuli na bračno savjetovanje. Ponovo su na red došle razne knjige o samospoznaji, samopomoći, jačanju samopouzdanja, muško‑ženskim odnosima, ali i proučavanje muškaraca i žena te sebe i Nine i „u živo”, u našem odnosu. Pritom smo prisustvovali i nekim radionicama i seminarima s temom odnosa pa mi se oko toga počeo okretati doista velik dio života. Nakon dugogodišnjeg rada na vlastitom odnosu sa svojim partnerom i spoznaje kruga odluka je pala da prenesemo svoje iskustvo drugima koji to žele čuti, koji žele pitati ukoliko ih nešto zanima, ali i podijeliti vlastita iskustva. To je bio naš prvi ciklus razgovora u krugu o odnosima. Svidjelo mi se na prvu. Time mi se zaokružio taj moj interes pa je razvoj krenuo dalje proučavanjem sebe, svojeg odnosa sa suprugom, roditeljima, sestrom i sa svima s kojima sam u kontaktu.
I danas kad između mene i supruga iskrsne neki problem rado sjednemo i održimo krug u dvoje. Tako se bolje čujemo, lakše razumijemo i svaki puta se osjećamo bolje. Čak i onda kada problematiku ne riješimo do kraja barem načnemo mnoga pitanja i puno nam je sve jasnije. Da, krug mi svakako donosi veću jasnoću.

Nino Orepić
Zvanje magistra biologije i ekologa stekao sam kao morski biolog na zagrebačkom PMF‑u. Unutar struke već se više od desetljeća najviše bavim sociobiologijom, a pomalo i evolutivnom psihologijom. Profesionalni sam glazbenik, glazbeni edukator, komunikacijski posrednik i edukator te prevoditelj. Iznad svega toga sam Sanelin životni partner, a najviše od svega trudim se biti odgovoran i zreo čovjek te autentičan i muževan muškarac.
S grupama radim još od vremena fakulteta prije 25 godina, posljednjih sedam godina redovito, a posljednje dvije i dvaput tjedno.
Pri kraju šeste godine organiziranja pojedinačnih i ciklusa razgovora u krugu želim se u ovom ciklusu više no ikada povezati s vlastitom istinom o životu, odnosima, ljubavi, odgovornosti… i podijeliti je što jezgrovitije s vama. Želim je dijeliti jer mi to pomaže osvijestiti je, a i veselim se mogućnosti da će vam neka moja iskustva pomoći da razjasnite, povežete, približite i/ili produbite neka iskustva koja već imate.
Želim se i povezati s vama jer su mi podržavajući međuljudski odnosi važni, a za njih mi je važna i kvalitetna komunikacija te upoznavanje kroz osnovne teme o odnosima o kojima ćemo razgovarati.
Želim i saslušati vas i tako vas podržati u susretanju s vlastitom istinom ne te teme. Želim vas podržati i kada ćete govoriti nešto za što niste ni sigurni je li to vaša istina, ali vas možda zanima kako ćete se osjećati dok to izgovarate.
Veselim se i mogućnosti da ću od vas čuti nešto što će meni približiti i razjasniti neka moja iskustva.

Zajednički motivi pokretanja razgovora u krugu (prilagođen tekst iz 2012.):
Čini nam se da su prisni međuljudski odnosi sve zahtjevniji te da ljudi za njihovo njegovanje imaju sve manje vremena, strpljenja i vještina. Oko sebe viđamo, a i sami doživljavamo, mnoge krize partnerskih, obiteljskih, ali i prijateljskih i suradničkih odnosa koje uvelike utječu na motivaciju, zdravlje i doživljaj života. Budući da smo Sanela i ja već doista dugo zajedno te da u posljednjih četrnaest godina u našemu odnosu imamo sasvim drugačija, sve sretnija i ugodnija iskustva, rado bismo ih podijelili s vama. Želimo podijeliti i neke vještine, spoznaje i „trikove” koji su nam pomogli da se u vlastitoj koži osjećamo sve bolje, a u našemu odnosu sve prihvaćeniji i zadovoljniji. Zahvaljujući svemu tome lakše se nosimo s raznim poteškoćama koje su nam nekada izgledale kao nerješivi problemi i donosile veliku dozu nezadovoljstva i boli. Iako najviše zajedničkih iskustava imamo u našem partnerskom, sustanarskom, suradničkom te prijateljsko-ljubavno-erotsko-seksualnom odnosu, tema su ovih susreta i odnosi općenito.
Dva su glavna razloga za to. Kao prvo, shvatili smo već davno kako su za naš odnos važni i mnogi drugi odnosi – prvenstveno naš odnos prema samima sebi, odnos prema životu, zatim odnosi unutar naših obitelji pa i odnosi s prijateljima i poznanicima. Pored toga, želimo na ove susrete privući vas koji osjećate i/ili shvaćate kako su vam odnosi važni, bez obzira na to hoćete li doći sami ili s nekime i bez obzira na to njegujete li trenutno neki prisan odnos ili ne.
------------------------------------------------
Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli na našem putu, a posebno Ljerki Lacković iz Obiteljskog i bračnog savjetovališta Harmonija, Pavlu Brajši na njegovim seminarima i radionicama, Obiteljskom centru grada Zagreba u kojem smo koristili usluge partnerskog i individualnog savjetovanja te autorima mnogih knjiga o psihologiji, sociologiji i praksi odnosa koje i dan danas čitamo.