SPLIT: Otvoreno predavanje - Osobne granice - tko upravlja mojim životom?, 06.05. 18h

Imamo li pravo na sebe i na svoje NE? Zašto nas drugi ne doživljavaju i kad kažemo NE?
Ako ga izrazimo, da li se osjećamo krivim? Da li se pravdamo?
Da li imamo svoj stav, ili ga se možda bojimo pokazati? Šefu, partneru, prijatelju?
Da li mi je bitno što drugi misle o meni? Bojim li se da ću učiniti ili reći nešto što će nekoga povrijediti?

Ovo su očita pitanja koja se mogu postaviti kad razmišljamo o osobnim granicama. Manje očito se nalazi ispod površine, strahovi i krivnja zbog kojih ne uspijevamo postaviti granice, emocije kao ljutnja, zamjeranje i bol.
Pitanja koja si trebamo postaviti:
Tko sam ja? Imam li sebe ili često osjećam da se prilagođavam drugima?
Mijenjam li svoje ponašanje kako bi izbjegla kritiku, poniženje, odbacivanje, nečiju ljutnju?
Da li je naizgled sve u redu, a ja se stalno osjećam nezadovoljno? Što ja u stvari želim?

Kad pričamo o našim osobnim granicama, često ih promatramo kroz odnose sa drugim ljudima. Sjetimo se osobe koja nam stalno prelazi granice. Pa možemo primijetiti kako mijenjamo svoje ponašanje da bi se osjetili sigurni, voljeni, prihvaćeni, ili kako ne bi nekoga naljutili, povrijedili. Imamo jako puno izgovora zašto se moramo prilagoditi ili udovoljiti nekome. Možda razmišljamo o granicama kao o zidovima koji su nam potrebni kako bi se zaštitili. I zavidimo prijateljici koja misli samo na sebe.
Ono što nam često promakne je što radimo sami sebi, na koji način prelazimo vlastite granice, čak i kad druga osoba nije u igri. Da li se premalo odmaramo, preskačemo obroke, trpimo bol bez odlaska u liječnika, da li smo autodestruktivni?
Ako nemamo zdrave granice često ne znamo tko smo i što želimo u životu, ne osjećamo da imamo pravo izraziti sebe, pravo na svoj prostor i svoje vrijeme. Znamo biti dosta nesigurni i anksiozni, naizgled bez nekog pravog razloga. Iako to ne želimo, budemo pregrubi prema drugima, ili imamo emocionalne ispade dostojne trogodišnjaka, dok se nesvjesno borimo sa postavljanjem osobnih granica.

Na predavanju ćemo govoriti o našim prirodnim impulsima i nagonskom dijelu, te kako blokiramo našu prirodnu autonomiju pod utjecajem odgoja, okoline i društveno prihvatljivih normi. Možete doznati što su to osobne granice, koje vrste granica postoje i čemu nam služe. Saznat ćete zašto Vam je teško reći NE nekim (ili svim) ljudima. Koji je uzrok i koje su posljedice narušenih granica po naše partnerske, poslovne i prijateljske odnose, te kakve to veze ima sa našim zdravljem.

Predavanje je namijenjeno svima koji žele bolje upoznati sebe i promijeniti nešto u svom životu.

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan.
Obavezne prijave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Lokacija: Hotel Park, Split, Hatzeov perivoj 3

Foto: Unisplash