OSVIJESTITE SVOJE POTENCIJALE I NAUČITE ŽIVJETI IZVAN OKVIRA

Kreativnost i spontanost koristimo za donošenje autentičnih odluka i za krojenje svakodnevnice po vlastitoj mjeri. Ukoliko tijekom odrastanja, u želji da ispunimo očekivanja okoline, zaboravimo osluškivati vlastite potrebe i slijediti vlastite instinkte, naša kreativnost i spontanost hrđaju, a naše ponašanje biva sputano. Počinjemo se pitati je li život kakav živimo zaista ono što želimo. Psihodramska psihoterapija usmjerena je na osvještavanje i jačanje vlastitih resursa te buđenje kreativnosti i spontanosti što vodi ka autentičnom koračanju kroz život.

A što je uopće psihodrama?

Psihodrama je aktivan i kreativan terapijski pristup koji koristi vođenu dramu i igru uloga za razrješenje različitih problemskih situacija. Kroz takav se rad razvija kreativnost i spontanost, a na površinu polako dolaze potencijali i kapaciteti koje svaki pojedinac nosi u sebi, ali ih negdje putem “zaboravio” koristiti. Prema tvorcu psihodrame, J. L. Morenu, svi mi bolujemo od konformizma, odnosno prihvaćanja tuđih pravila i pristajanja na kompromise čime sami sebi “krešemo krila”. Naša originalnost, kreativnost i istinsko ja u procesu socijalizacije i odrastanja katkad postane suviše dobro odgojeno i ukalupljeno u okvire koji nisu izgrađeni po našoj mjeri.
Ciljevi psihodramskog rada su stjecanje novih spoznaja, rješavanje problema i prakticiranje novih životnih vještina i ponašanja. Tijekom svake grupne psihodramske seanse, sudionici oživljavaju scene i iskustva iz svog života, na način kako ih oni doživljavaju. Ove scene mogu uključivati prošle situacije, snove i pripreme za buduće događaje. U grupnom okruženju, drugi sudionici igraju ulogu značajnih drugih ili publike, nudeći podršku i svoje uvide.
Grupa je podržavajuća i dobronamjerna i predstavlja svijet u malom. Nove snage, kompetencije i vještine uvježbane kroz grupu, prenose se u vanjski svijet koji postepeno postaje jasniji, a mi se u njemu osjećamo sve bolje.

Tko su članovi grupe i zašto se uključiti?

Član grupe može postati bilo koja punoljetna osoba, koja želi ostvariti neke od sljedećih ciljeva:

● istražiti i unaprijediti odnose s drugima,
● poboljšati komunikacijske vještine,
● prevladati bolna iskustva poput razvoda braka, smrti bliskih osoba ili traumatičnih iskustava,
● razvijati samopouzdanje i samopoštovanje,
● razvijati socijalne vještine,
● izraziti svoje osjećaje u sigurnom okruženju koje pruža podršku,
● naučiti prepoznati i ostvariti svoje potrebe,
● naučiti se bolje zauzeti za sebe,
● naučiti jasno postaviti granice,
● razvijati svoje potencijale.

Za uključenje u grupu nije bitno jeste li introvert ili ekstrovert, koje ste stručne spreme ili spola, imate li glumačkog iskustva ili nemate...jedino je bitno da želite uz nas istražiti i razvijati vlastite resurse.

Radionice se održavaju u Zagrebu.

Kako se uključiti?

Prije uključenja u grupu obavezan je inicijalni intervju s voditeljicama, kako bismo se upoznali i identificirali Vaše ciljeve i očekivanja od psihodramskog grupnog rada te kako biste dobili odgovore na svoja pitanja. Inicijalni intervju je besplatan i neobvezujući što znači da konačnu odluku o uključivanju u grupu donosite tek nakon intervjua. Za pitanja koja imate vezano uz grupni rad ili dogovor za inicijalni intervju javite se putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Postojeća psihodramska iskustvena grupa koja se održava četvrtkom navečer prima nove članove, a ovisno o interesu sudionika moguće je i otvaranje dodatne grupe.

Tko su voditeljice?

Voditeljice su Irena Bohač i Maja Pataky, psihodramske praktičarke, polaznice završne godine edukacije za psihodramske psihoterapeutkinje. Članice su Centra za psihodramu u Zagrebu. Provode psihodramske radionice, savjetovanja te individualnu i grupnu psihoterapiju pod stručnom supervizijom.
Maja je diplomirana socijalna radnica sa dugogodišnjim iskustvom u direktnom radu s klijentima, a trenutačno vodi tretmanske grupe za počinitelje nasilja u obitelji te jednu psihodramsku psihoterapijsku grupu.
Irena je diplomirana učiteljica, a uz to je i na trećoj godini magisterija iz psihologije. Trenutno vodi dvije psihodramske psihoterapijske grupe, a isto tako provodi i individualnu psihoterapiju.

Prijavnica za psihodramsku grupu


 ♦