AYURVEDSKO – NUTRICIONISTIČKE KONZULTACIJE I DIJAGNOZA

AYURVEDSKO – NUTRICIONISTIČKE KONZULTACIJE I DIJAGNOZA, s mr.sc. Irenom Švenda, mag.nutricionizma, savjetnica ayurvedske medicine

U sklopu 4. DANA AYURVEDE U ZAGREBU mr. sc. Irena Švenda održati će ayurvedsko – nutricionističke konzultacije i dijagnozu u Adhara centru za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb od 6.-12.11.2019.
Ayurvedske konzultacije namijenjene su svima koji pate od određenih bolesti i poremećaja, te koji žele unaprijediti zdravlje na prirodan način. Cilj je dobiti detaljan uvid u trenutno stanje organizma na bezbolan i brz način.

Mr. sc. Irena Švenda, u svoj praks objedinjava stečena znanja iz područja ayurvede, nutricionizma, fitoterapije i yoga terapije. Vodi Adhara centar za nutricionizam I ayurvedu, unutar kojeg redovoto radi konzultacije. Do danas brojna su svjedošanstva izliječenja i poboljšaja zdravsvebog stanja kod Ireninih klijenata. 

Osim konzultacija i pregleda, moguće je izraditi PROGRAM PREHRANE I JELOVNIKE za one koji žele detaljnije preporuke, te im trebaju uravnoteženi recepti prema vlastitom stanju organizma.

O ayurvedsko – nutricionističkim konzultacijama i dijagnozi:

AYURVEDSKO – NUTRICIONISTIČKE KONZULTACIJE  I DIJAGNOZA temelje se na individualnom razgovoru s ayurvedskim terapeutom ili liječnikom. Cilj je dobiti detaljan uvid u trenutno stanje organizma na bezbolan i brz način. Najprije se uzima (usmena) anamneza: o probavi, metabolizmu, stanju organa. Zatim slijedi dijagnostika pregledom jezika, očiju, noktiju, pulsa te palpacija abdomena.Određuje se ukupno stanje tijela, te stanje dosha (biokonstitucijskih elemenata), agni-a (probavna vatra, stanje želuca, tankog i debelog crijeva), agni u tkivima (metabolizam), stanje dhatua (tkiva i organa). Nakon pregleda dobivaju se preporuke za prehranu u skladu s doshama, stanjem agnia i organa te preporuke za biljne pripravke..

irena 2O mr.sc. Ireni Švenda, mag.nutricionizma, B.sc. in ayurveda fitoterapeutkinja, voditeljica terapijske yoge Irena Švenda, na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu paralelno polazi dva studija koje 2003. godine završava i sječe 2 diplome: magistra nutricionizma i magistra inženjerka bioprocesnog inženjerstva. 2012. godine završava poslijediplomski magistarski studij iz nutricionizma na istom fakultetu.

Od početka fakultetskog obrazovanja Irena upisuje razne tečajeve, seminare, radionice, kongrese u Hrvatskoj i Europi iz područja: nutricionizma, fitoterapije, ayurvede, yoga terapije, makrobiotike te radionice iz područja moderne psihologije i modela podučavanja odraslih. Neka od dodatnog obrazovanja su: tečaj “Yoga therapy”, “Ayurvedic herbology”, “Ayurvedic nutrition”, Udupi, India, tečaj “Fitoterapeut”, učilište Galbanum, tečaj ”Voditelj yoge i pilatesa”, učilište Magistra, tečaj „Fitoaromaterapije, centar „Cedrus“, kolegij «Ljekovito i aromatično bilje» , Agronomski fakultet, tečaj za voditelj antistres radionica (yoga, tehnike disnaja, meditacija) u sklopu „The Art of Living Organisation”.
2013. upisuje četverogodišnji studij za savjetnika ayurvedske medicine; College of Ayurveda, UK u suradnji sa International University of Yoga and Ayurveda (IUYA) Florida, sa zvanjem Bachelor of Science in Ayurveda. Od 2013 – 2016. provodi vise mjeseci na praksi na nekoliko ayurvedskih klinika u Indiji.

Sa kolegicom je provela dva znanstveno istraživačka projekta iz područja yoge i prehrane, vodila je nutricionistički tim na projektu unapređenja kurikuluma nekoliko ugostiteljskih škola, bila je članica radnih skupina za izradu prehrambenih smjernica za vrtićku i školsku djecu RH,  8 godina vodila Savjetovalište o debljini i prehrani ispred Grada Zagreba, unutar Udruge za Prevenciju prekomjerne težine, održala niz predavanja u školama, vrtićima, tvrtkama, na tribinama, kongresima, skupovima itd.

Od 2013. godine pokreće vlastitu tvrtku Adhara d.o.o. i otvara centar “Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu” u kojem je spojila ayurvedu, nutricionizam, fioterapiju, yoga terapiju i kretanje, u holističku metodu integrativne medicine s ciljem prevencije i liječenja. U svojoj ayurvedsko – nutricionističkoj ordinaciji redovito održava konzultacije sa klijentima, te iz navedenih područja drži seminare, radionice i predavanja, a program Prirodno mršavljenje kroz specifičan pristup je jedinstven na području Europe. Irena Švenda je predavač na nekoliko škola za obrazovanje odraslih, koautor nekoliko knjiga, čest gost radijskih i televizijskih emisija i citirani stručnjak u časopisima.  Irena je strastveni planinar te za dušu vodi yoga trekinge unutar kluba Mountain-fit, a danas je u prekrasnoj ulozi majčinstva što joj budi inspiraciju za stvaranjem noviteta na tom području.

Ostale aktivnosti povodom 4. DANA AYURVEDE:

  • Mini Simpozij iz Ayurvede –Od bolesti do zdravlja –rješenja kroz Ayurvedu”

- 5. studeni, utorak, od 17-21 h, Europski dom
- Ulaz slobodan
http://adhara.hr/mini-simpozij-iz-ayurvede-mini-symposium-in-ayurveda/

  •  „Panchakarma-intezivna ayurvedska detoksikacija“

-započinje sa konzultacijama kod mr-sc. Irene Švenda
-program traje 5 dana: od četvrtka 14. do ponedjeljka 18. 11. 2019., radnim danom od 17-21 h, vikendom od 8-17 h
http://adhara.hr/panchakarma-intenzivna-ayurvedska-detoksikacija-14-11-18-11-2019/

  • Radionica „Ayurveda za svakog“-certificirana edukacija

-osnovni prinicipi u ayurverdi na lagan i praktičan način
-u 3 dijela: petkom, od 17:30-20:30 h (22. studenog 2019., 10. i 24. siječnja 2020.)
(Teme: dosha, agni, ama, dinacharya, rithucharya, panchakarma, čišćenje jezika, kućna nasya, doručak prema doshama, prehrana prema doshama, cjelovit ayurvedski obrok, 6 okusa, priprema kućnih pripravaka za balansiranje dosha i dugovječnost)
http://adhara.hr/tecaj-ayurveda-za-svakog-seminari-i-radionice/

  • “Ayurvedski nutricionizam-certificirana edukacija”

-uključuje 3 modula
Modul 1. Osnovni principi Ayurvede - 3 dijela (opisano iznad)
Modul 2. Teorija i radionice-  Prehrana po ayurvedi u detalje - 2 dijela, u subotu, 9-14 h, 1. i 15. veljače 2020.
Modul 3. Ayurvedsko-nutricionističke radionice kuhanja-minimalno 5
http://adhara.hr/ayurvedski-nutricionizam-seminar-i-certificirana-edukacija/

  • “Ayurvedsko-nutricionističke radionice kuhanja”

-uglvnom 2. utorak u mjesecu od 17:30-19:30 h
23. studenog, Nutricionistički tanjur prema načelima ayurvede
10. prosinca, Blagdanska jela od batata
16. siječnja, Postblagdanski detox
11. veljače, Balansiranje metabolizma uz začine
10. ožujka, Zeleno za krv
14. travnja, Rižoto na 100 načina
12. svibnja, Salate kao glavno jelo
9. lipnja, Popečci i burger bez mesa
7. srpnja, Sladoledi i ljetni deserti
http://adhara.hr/usluge/radionice/ayu-nutri-radionice-kuhanja/

Organizator: Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Zagreb
Za više informacija o AYURVEDSKIM KONZULTACIJAMA na 4. Danima Ayurvede molimo posjetite web stranicu na: http://adhara.hr/ayurvedske-konzultacije-i-dijagnoza-11-11-18-11-2019/ / http://adhara.hr/4-dani-ayurvede-5-11-24-11/