Vokalna terapija

„Unutrašnji zvukovi već postoje u nama. S radom ih samo aktiviramo.“
Tibetanska mudrost

Terapijski rad s glasom

Rad s glasom jako se lijepo kombinira s tehnikama meditacije, relaksacije, disanja, kromoterapije i vizualizacije. Osim vokaliziranja, s glasom se može recitirati, tonirati i pjevati. Možemo koristiti tradicionalne i suvremene vokale, slogove, zvukove i pjesmice. Osim zvukova i mantri iz istočnjačkih tradicija (Indija, Kina, Japan), imamo i zvukove američkih Indijanaca, srednjovjekovne gregorijanske korale, moćne slogove iz kršćanske tradicije, suvremene transformacijske zvukove, gange, ojkalice i još mnogo toga.
Uz glas se mogu koristiti tradicionalni i suvremeni zvukoterapijski instrumenti: tibetanske zdjele, kristalne zdjele, zvučne viljuške, gong, indijanski bubanj, ocean bubanj i razne šuškalice.

Terapijske vježbe
U vježbama koristimo glas na način da svaki slog pjevamo/vokaliziramo na jednom tonu. Svjesno duboko udahnemo, odaberemo ton koji za nas nije niti predubok niti previsok, nego se nalazi u ugodnoj lagi, kako se ne bi nepotrebno naprezali. Nakon udaha jasno krenemo s pjevanjem i držimo ton najmanje 5 – 10 sekundi ili koliko traje naš izdah. Svaki vokal/slog možemo ponoviti 1, 3, 7 ili više puta.

Vokaliziranje
1. čakra
noge i spolni organi vokal UH govorno
2. čakra
reproduktivni organi vokal U
3. čakra
probavni organi vokal O
4. čakra
srce, pluća, ruke vokal A
5. čakra
grlo, vrat vokali AI
6. čakra
glava vokali EI
7. čakra
vrh glave vokal I

Osim na jednom tonu, vokali se mogu pjevati na tonovima skale od C1 do H1.

Korijenski slogovi
Beeja mantre
Značenje riječi mantra: man = um, a trai = alat za oslobođenje. Mantre su moćni slogovi koji se koriste tisućama godina kao alat za iscjeljenje, transformaciju i za ulazak u povišenja stanja svijesti. Imaju vibracijski utjecaj i utjecaj na izmjenu moždanih valova, a na nas djeluju na principu rezonancije. Mantre imaju posebnu sposobnost da utišaju um, donesu nam mir i jasnoću te da učinkovito iscijele i transformiraju čitavo naše biće.
U priloženim vježbama koriste se korijenski slogovi (beeja = korijen) koji rezoniraju s pojedinim čakrama i dijelovima tijela. Mogu se samo izgovarati naglas i u sebi, no najveću dobrobit donose ako se pjevaju punim tonom (vokaliziraju). Na ovaj način možemo učinkovito raditi na sebi i na drugima.
Za svaku čakru, krenuvši od prve, vokaliziramo odgovarajuću beeja mantru u trajanju od pet do deset sekundi. Ponavljamo prema želji 1, 3, 7 ili 12 puta. Pri tom usmjerimo pažnju na dio tijela u kojem ton vibrira.

1. element: zemlja „L A M“
osjet:njuh
kičmeni centar

2. element: voda „V A M“
osjet:okus
centar za obnavljanje

3. element: vatra „R A M“
osjet: vid
probavni centar

4. element: zrak „Y A M“
osjet: dodir
respiratorni centar

5. element: eter „H A M“
osjet: sluh
centar grla, emitiranja

6. element: prostranstvo „K Š A M“
osjet: duša
kontrolira aktivnost motorike

7. element: bitak „O M“
sva istina Bitka
zvuk svemira

Kada se upustimo u terapijski rad s glasom, može nam se dešavati da nismo u prilici raditi s predloženim tehnikama jer su možda preduge i zahtijevaju posvećeno vrijeme. U tim slučajevima dovoljno je pjevušiti si neke moćne zvukove i efekt neće izostati. To su prije svega zvukovi svemira OM, AOM i HU. Zatim je tu zvuk OM-ZUM koji nas vodi brzom cestom u pozitivno stanje i povisuje frekvenciju. Za ciljano iscjeljenje vrlo je moćan zvuk OA-SA koji znači „iscijeljeno je“. Koristimo ga uz čvrstu sliku optimalnog stanja koju držimo u oku vizije. Čak i obično mumljanje poluzatvorenih usta (nazala mmmm), koje simbolizira zvuk blaženstva, može nam u kratkom roku pomoći bitno povisiti frekvenciju.

Kod izgovaranja ili vokaliziranja svih navedenih slogova vrijedi pravilo majstorskog broja od 108 ponavljanja, ali uvijek moramo imati na pameti da je bolje imalo, nego nimalo! Kada uronimo u svijet moćnih zvukova, oni nam se počnu sve više otkrivati. Osim što se možemo brzo riješiti stresa, glavobolje i ostalih boljetica, možemo posložiti elemente, podići raspoloženje, povisiti frekvenciju i uvelike poboljšati kvalitetu života.
Zato prionite, oslobodite se i isprobajte snagu i moć vlastitog glasa – blagodati koja se vrlo često zapostavlja, a vaše je besplatno pravo po rođenju!

Najjače sredstvo transformacije koje nas može potpuno regenerirati i iznova izgraditi je ljudski glas.

Iz poglavlja: Pjevanje i vokalna terapija iz knjige "Zaljubi se u svoj život" Ivane Novačić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.