Vandersteen 2ce Signature II 30th Anniversary Edition

Vandersteen 2ce signatureMože li dobro biti bolje?

Tvrtka Audio sustavi (www.audio-sustavi.hr) predstavila je Vandersteen 2ce Signature MKII, poboljšanu seriju ionako odličnih zvučničkih kutija (www.vandersteen.com). Konstruktor i vlasnik, Richard Vandersteen je, povodom tridesete obljetnice tvrtke, odlučio popraviti i unaprijediti karakteristike svog (a i šire) najprodavanijeg proizvoda, koji je u svim inačicama postigao nakladu od preko 200.000 pari.
Uložiti novac u elemente koji će pospješiti kakvoću zvuka, a ne u skupu završnu obradu, rezultiralo je jednim od najboljih proizvoda u svojoj klasi, a svaka nova inačica bila je sve bolje prihvaćena. Hvalospjevi su bili pravilo, a ne iznimka. Za ove zvučničke kutije netko je nadahnuto izjavio da niti jedan kompromis, koji je neumitan pri konstrukciji, nije koncentriran u bilo kojem području da bi postao uočljiv i drastično čujan. Skup kompromisa razdijeljen je i raširen na sva područja do stupnja kad niti jedan od njih ne predstavlja problem u bilo kojem smislu. Dakle, vrlo ujednačene karakteristike u svim bitnim elementima, ničega previše, ničega premalo, niti jedna mana ne odvlači pozornost – a to je i cilj svakog dobrog audio proizvoda. Treba “nestati” u prostoru i ostaviti slušatelja opčinjenog najvjernijom mogućom iluzijom žive glazbene izvedbe.
Visokotonska i srednjotonska jedinica zamijenjene su onima iz modela 3a Signature. Manja niskotonska jedinica je 200 mm slobodne rezonancije na 28 Hz. Kako bi se lakše reproducirale najniže oktave, u istu je kutiju, ali straga, smješten 254 mm dodatni niskotonac čiji je odziv ograničen samo do 55 Hz.
Podnožje je izrađeno od 25 mm ploče radi boljeg povezivanja i zadnje, ali ne manje važno, skretnice su uparene i ručno podešene u ”gluhoj sobi” kako bi se razlike što više smanjile.  Svaka je zvučnička jedinica smještena u svojoj kutiji, najmanjoj mogućoj, kako bi se spriječila pojava prvih refleksija koje inače djeluju na dinamičke zvučnike. Bridovi su zaobljeni zbog smanjivanja difrakcije i takve najmanje moguće pojedinačne kutije popravljaju prostornost, otvorenost i transparentnost. Izbjegnute su i sekundarne vibracije koje nastaju prijenosom rezonancija kutije i degradiraju kakvoću reprodukcije. Kod ovih kutija ništa nije napravljeno metodom pokušaja i pogrešaka, već su zvučničke jedinice ugrađene u skladu s patentiranim razmještajem (Aligned Dynamic Design) koje je razvijeno korištenjem Fourierovih transformacija, naravno računalom. To za posljedicu ima precizne i točne tranzijente, fazni integritet i drastično smanjenje difrakcije. Kako bi pojedini dijelovi frekventnog opsega, koji isijava svaki pojedini zvučnik, dolazili do slušatelja u isto vrijeme, osim tvorničkih konstrukcijskih elemenata, zvučničke kutije je potrebno postaviti na pripadajuće stalke i podesiti nagib po uputama proizvođača s obzirom na visinu i udaljenost mjesta za slušanje. Radi dodatnog prigušivanja poželjno ih je napuniti suhim pijeskom.
Uslijed svih unaprjeđenja zvuk je detaljniji, rubna područja čujnog spektra su još izraženija, dinamika je znatno popravljena – atak je snažniji, brži i precizniji. Pozornica je proširena izvan vanjskih bridova zvučničkih kutija s dobro ocrtanim glazbenicima, instrumentima ispravnog timbra i međuodnosa. Dubina i visina zvučne slike vrlo su uvjerljive i raspored glazbenika je jasno ocrtan. Ograničenja su uvjetovana samo snimkom. Zvučnici su, jednom rječju, sjajno balansirani od dna do vrha. Gornji registri su izneseni meko ali u izobilju i odlično povezani sa sredinom i donjim dijelom zvučnog spectra. Ni taman ni svjetao, reproducirani zvuk činio se točnim, ispravnim i nevjerojatno lako iznesenim, pogotovo pri reprodukciji dobro snimljenih živih nastupa. Jednako tako 2ce su sposobni jasno i čisto ispisati detalje timbra, posebice razlike između metalnih i drvenih puhaćih instrumenata. Vandersteen 2ce je jedan od najprodavanijih high end zvučnika svih vremena a Signature MKII inačici ne može se uputiti mnogo zamjerki s obzirom na traženu cijenu. Nitko ne tvrdi da za 19.900 kn ne postoje zvučnici koji neke dijelove reproduciraju bolje, ali sve što i kako radi, 2ce Signature MKII radi ujednačeno, mirno i uvjerljivo. Tu mu nema premca.

konektoriTehnički podaci:

Broj zvučničkih jedinica:
25 mm visokotonac, dvostruke komore, metalne kupole prevučena keramikom
115 mm srednjotonski zvučnik, alnico magnet
203 mm niskotonac i
254 mm dodatna niskotonska jedinica.
Skretnica: prvoga reda, 6 dB po oktavi, rezne frekvencije na 600 Hz i 5 kHz
Frekventni odziv: od 29 Hz – 29 kHz ±3dB
Impedanca: minimalno 4, nominalno 7 ohma
Osjetljivost je 86 dB/W/m
Dimenzije: 1020 x 410 x 260 mm (VŠD)
Masa:  27,3 kg

Ostale informacije potražite na
www.audio-sustavi.hr

Nenad Grakalić


Objavljeno u VjesnikuVandersteen