Svjetski dan slušanja

čuj, čuj...18. srpanj odabran je kao Svjetski dan slušanja, a na našem području organizira ga udruga Spirit u Rijeci.

Svjetski dan slušanja pokrenula je organizacija World listetning project koja djeluje u suradnji s ostalim svjetskim udrugama i organizacijama.

Datum 18. srpanj odabran je zato što na taj dan rođen kanadski kompozitor R. Murray Schafera koji je jedan od osnivača Acoustic Ecology pokreta. The World Soundscape Project kojim je rukovodio je važna organizacija koja je inspirirala puno aktivnosti na tom području, a njegova knjiga Soundscape: The Tuning of the World pomogla je definirati puno termina i pozadinu pokreta akustičke ekologije.
Svrha Svjetskog dana slušanja je slavljenje prakse slušanja u kontekstu svijeta oko nas, svijesti o zaštiti okoliša i akustičkoj ekologiji te povećanje zanimanja za individualne i grupne napore u kreativnom istraživanju fonografije i audio kulture.

Program se sastoji od slušanja audio snimaka s terena i upoznavanja s opremom za terensko snimanje. Organizirano je i predavanje inspirirano knjigom Soundscape, a na dvije rute gradom znatiželjnici će krenuti na soundwalk ili neko vrijeme provesti u Live room – interaktivnoj sobi koja potiče slušanje. Također, svi zainteresirani mogu se javiti udruzi Spirit na e-mail adresu sound.rijeka@gmail.com te pridonijeti ovom događaju nekom svojom idejom za sudjelovanje ili dobiti dodatne informacije, sugestije ili pomoć.

Izvor: http://www.kulturpunkt.hr