Leben CS-600 cijevno integrirano pojačalo

Leben-CS600Može i bez vremeplova
Ponekad se dogodi da moramo preispitati svoja iskustva i navike i promijeniti mišljenje, ma kako teško nam to palo. Navike i ustaljene staze po kojima se ravnamo i živimo, čvrste su kao tračnice iz kojih je teško iskliznuti i zakoračiti novim putevima, pa i stranputicama u cilju prikupljanja novih saznanja ili mijenjanja postojećih. Mnogi od nas to nerado čine, misleći da će biti ugrožen itegritet, čvrsto ukorijenjeni postulati i dugogodišnje svakodnevne rutine. No, većini je ljudskih bića karakteristično da uslijed argumenata, slobodnih i otvorenih umova, novih pozitivnih iskustava ili nekih drugih razloga promijene mišljenje. Ako cijena koju zbog toga moramo platiti opravdava ugodu novih iskustava, predajemo se bez razmišljanja i uživamo u svježim doživljajima. Mišljenje da ne postoji ultimativno rješenje audio problema opasno je narušeno pojavom i upoznavanjem Leben (www.lebenhifi.com) CS-600 integriranog pojačala, konstruktora Taku Hyodoa, jednog od najboljih poznavatelja cijevne tehnologije u Japanu. Pekao je zanat radeći u kompaniji Luxman, a 1979. godine odlazi i osniva Kouri Denki Co. u dobi od 30 godina. Osim znanja elektronike, Hyodo-san je vrsni svirač gitare i kolekcionar vrhunskih lampi kao što su 3CSS,12AT7, E288CC, 6L6GC (5881) koje će završiti u Leben pojačalima. Uz proizvodnju elektroničkih dijelova, stalno je bio okupiran izradom cijevnih pojačala unutar KHF robne marke, uglavnom za privatne naručitelje. Prvi komercijalni proizvod bilo je pojačalo (za KHF) 1991. godine, a prvi model za tvrtku Leben bilo je pojačalo snage RS-35a (sa 6L6GC cijevima) 1995. Slijedilo je predpojačalo RS-28c (E288CC  lampe) 1998. godine, koje se danas proizvodi u RS-28CX inačici sa 6CG7 cijevima General Electric proizvodnje.
Svaki proizvod je rezultat strasti, u produkciji nema mnogo modela, ali je ipak osnovana udruga ljubitelja Leben elektronike, čiji članovi, osim bezrezervnog obožavanja postojećih, s nestrpljenjem čekaju nova čuda starog majstora. Strast i ljubav, kao dvosmjerna ulica, ponukali su Hyodo-sana da krene u proizvodnju jeftinijih, ali na manje dobrih, uređaja, kako bi više glazboljubaca moglo uživati u Leben zvuku. Takvi uređaji su CS-200, CS-250, CS-300, CS-300X, a svi su rukom rađeni, prekrasne retro završne obrade (treba li uopće sumnjati?), ugrađeni su kvalitetni dijelovi lemljeni od točke do točke (nema tiskane pločice). Sva integrirana i pojačala snage, koja se još uvijek izrađuju u Japanu, imaju sklop za automatsko određivanje biasa kako bi omogućili korisniku zamjenu lampi bez potrebe za naknadnim podešavanjem. Kakvoća svih elemenata, fizičkih i emotivnih, ima za posljedicu visoki stupanj muzikalnosti, dugotrajnost i pouzdanost. Ne čudi stoga, što Leben pojačala imaju sve više poštovatelja i ljubitelja.
LebenCS-600 ima nekoliko mogućnosti koje ga čine rijetko univerzalnim uređajem. Unutar kućišta nalaze se prekidači kojima se mogu birati parametri napajanja za korštenje, osim osnovnih 6L6GC (5881) cijevi, i 6CA7 (EL34) u izlaznom stupnju. To omogućuje odabir cijelog niza izlaznih lampi i samim time zvukovnog karaktera. Impedanca se također može birati preklopnikom između 4/6/8 ili16 Ω. CS-600 može se koristiti kao izlazno pojačalo pomoću “preamp-in” priključka sa stražnje strane, a selektor s prednje strane premošćuje sve kontrole osim glasnoće. “Bass boost” funkcija omogućuje pojačanje od 3 ili 6 dB na 100 Hz. Vanjski izgled podsjeća na stara, dobra vremena, kad su uređaji imali osim akustičkog, i vizualni karakter i osebujan izgled. I bez vremeplova, sasvim je jasno kakve zvukovne domete možemo očekivati, i ne treba sumnjati da je dobar zvuk iz prošlosti jednako dobar i danas. Tvrditi suprotno bilo bi u najmanju ruku jednako izjavi da Stradivari violina danas nema jednako savršen zvuk kao i prije pola stoljeća.
BackUzrok takvim nesmotrenim izjavama mogao bi ležati u činjenici da mladima, koji naizgled nemaju vremena, manjkaju glazbeni uzori i iskustvo slušanja živih svirki čiji bi doživljaj trebalo uspoređivati sa reproduciranim snimkama. Višekratno slušanje žive, neamplificirane glazbe, ostavlja u umu slušatelja čvrsto zapisane podatke kako pojedini instrument, manji ili veći orkestar zvuče u živo, i naknadno olakšava i učvršćuje valorizaciju iluzije reprodukcije snimljenih djela. Kako su danas osnovni izvor zvuka prosječnog slušatelja, u pravilu, komprimirani zapisi s računala ili prenosnika, malo je vjerojatno da će biti u stanju prepoznati i pravilno vrednovati ono što čuju. Na sreću, Leben CS-600 i nije namijenjen takvoj publici, ali nikad se ne zna. Imaju li prilike čuti takav uređaj, možda će mlađi ljubitelji retro stila i modernih trendova umijeća življenja otkriti sasvim novi svijet.
Ono što osvaja na prvu je nevjerojatno bogato srednjotonsko područje raskošna timbra i čudesne neutralnosti i prozračnosti. Protočnost i glatko strujanje glazbe kroz cijevi ostalo je prepoznatljiva, ali iznenađuje brzina, snažni udari najnižih registara i njihova kontrola i fokusiranost koja se ne sreće često u cijevnih uređaja. Glazba je reproducirana u svoj raskoši, detaljnosti i sve tri dimenzije. Hyodo sanPozornica je velika i duboka, instrumenti jasnih gabarita i ispravne veličine. Glazba koju reproducira Leben CS-600 iskrena je, istinita i čarobne ljepote tonskog balansa. Ovo pojačalo je klasika novog doba, bez laži i vremeplova.
Za konstruktora, njegove štovatelje i kupce, uređaji Leben mogu biti jedino ono što na njemačkom znači ime tvrtke: život – ništa manje i ništa više.

Nenad Grakalić


Leben CS-600, integrirano cijevno pojačalo

Izlazna snaga:     2 x 32 W (6L6GC)
2 x 28 W (EL34)
Frekventni odziv:    10 Hz – 100 KHz (-0,1dB)
Izobličenje:         0,7% (10W)
Ulazna osjetljivost:    900 mV na 20 W
Izlazna impedanca: 4/6/8/16 Ohms
Ulazi: 5 linijskih (RCA, nebalansirani), tape monitor
Izlazi: za slušalice, WBT zvučnički terminali
Lampe: 4 x 6L6GC (5881) Sovtek (opcija EL34/6CA7), 4 x 6CS7, 6CJ3
Dimenzije: 450 x 360 x 142 mm (ŠDV)
Masa: 22,5 kg
Hyodo san
Nenag Grakalić
Objavljeno u Vjesniku