Jadis DA50RC integrirano pojačalo


Jadis DA50RCGalski pijetao prelijepa perja

Ako ste ikad bili na koncertu vrhunskih glazbenika koji su nadahnuto svirali djela koja volite, velika je vjerojatnost da se u vama razvila neodoljiva želja da takav doživljaj ponavljate do kraja života, kad god vas je volja. Dakle, potreban vam je nosač zvuka sa zapisom koncerta i sustav za reprodukciju koji je u stanju što vjernije prikazati glazbu i prostor u kojem je snimka nastala. Ne čudi stoga, što je André Calmettes, glavni čovjek francuske kompanije Jadis (www.jadis-electronics.com) potaknut istovjetnom željom, svu svoju strast i ljubav prema glazbi kanalizirao u izradu prototipa pojačala koje je trebalo biti bolje od ostalih. Audiofili su bili očarani i, ohrabren uspjehom, André 1983. osniva tvrtku Jadis, koja je isprva proizvodila pojačala komad po komad. Kasnije su vješti tehničari, uz usku suradnju s tvorcem, bili u stanju izrađivati elektroniku po strogim specifikacijama. U najvećoj mjeri kvalitetu cijevnim pojačalima osiguravaju izlazni transformatori, koji u slučaju Jadisovih proizvoda daju izuzetnu stabilnost. Rukom su motani u samoj tvornici, zatim uronjeni u posebnu smolu što osigurava termalnu stabilnost i izostanak rezonancija. Maksimalna snaga, prije zasićenja je 2500 W. Jadis pojačala imaju sjajne dinamičke karakteristike, nizak stupanj koloracija, reproduciraju vrlo dubok i kontroliran najdonji dio spektra a većina ih radi u A klasi. Niti odabir lampi nije prepušten slučaju. Cijevi različitih proizvođača, posebnih karakteristika, prolaze prvu selekcijsku stepenicu kontrole mehaničke kvalitete i vakuuma unutar balona. Zatim se jedna po jedna mjere i sparuju s onima jednakih karakteristika. U proizvodnom programu nalaze se integrirana pojačala DA50S, DA50RC, DA88S i Orchestra; predpojačala DPMC, JP15, JP800 i JP80MC; pojačala snage DA-7, JA100, JA15 i JA200; digitalni izvori zvuka JD1, JD3 Evolution, JD3 Evolution Pro i cijevni JD3 Evolution Tube; interkonekcijski i zvučnički kabeli PGI-1I i, na kraju, zvučničke kutije Enciente.


lampe
straga
trafo
Jadis
...u kutijama

Najnoviji uradak je integrirano pojačalo DA50RC, pri čemu je RC oznaka za remote controlled - daljinsko upravljanje. Povezivanje elemenata je od točke do točke i nema tiskanih pločica. Kritičan je i odabir kabela za ožičenje pa se i ovom stupnju izrade, kao i ostalima, pridaje posebna pozornost. Prednja ploča je pozlaćena kao i dugmad motoriziranog potenciometra i selektora, što daje vrlo otmjen izgled. Posebno je dojmljiv štapić akrilog stakla koji viri s ploče a služi za primanje signala s daljinskog upravljača. Rešetka za zaštitu lampi kvari pojavnost uređaja i ako baš ne morate, nemojte je stavljati. Direktno iz kutije, pojačalo pokazuje svu raskoš cijevne reprodukcije uz sjajnu kontrolu niskih frekvencija, raspjevanu sredinu i detaljan i podatan gornji dio reproduciranih frekvencija. Nakon usviravanja, reprodukcija je još raskošnija i postaje jasno da je Jadis DA50RC zaista nešto posebno. Pozornica je duboka i široka baš koliko treba, a boja i tekstura glazbenog tkanja besprijekorne su. Korpus akustičkih instrumenata prirodne je veličine i pojačalo odlično ocrtava obrise u prostoru i materijal izrade bilo drvenih bilo metalnih instrumenata. Dinamički zahtjevne dionice rekonstruirane su bez napora, s autoritetom i brzim početkom i zaustavljanjem pasaža. Ipak, ono što najviše osvaja je reprodukcija ljudskih glasova koja zadržava pravu visinu umjetnika uz razgovjetan prikaz tehničkog majstorstva vrhunskih pjevača. Suradnja dueta glasova ili instrumenata meka je topla i podatna, a istovremeno detaljna i živa uz izmjenu odijeljenih melodijskih linija s jasnim i razumljivim preklapanjem.

Uz pažljiviji odabir osjetljivih i iskoristivih zvučničkih kutija, snaga i kakvoća reprodukcije dolaze do punog izražaja otkrivajući ljepotu i strast i najzahtjevnijih djela glazbene literature.

Nenad Grakalić
Objavljeno u Vjesniku

 

Tehnički podaci:
Jadis DA50 RC


Ulazna osjetljivost: 100 mV

Snaga: 2 x 30/40 W (ovisno o lampama)

Frekventni opseg: 20 Hz - 20 kHz

Ulazi: pet linijskih

Lampe: izlazne - 4 x KT90/KT88 ili 6550;

predpojačalo - 2 x ECC83/12AX7, 3 x ECC82/12AU7

Bias: automatski

Dimenzije: 485 x 445 x 330 mm (ŠDV)Masa: 31 kg

Distributer za Hrvatsku:
Planet Audio Video d.o.o.
10000 Zagreb, Dotrsčinska 64
planetaudio@email.t-com.hr

www.planetaudio.hr