Bubnjanje i duhovnost - Škola zvuka

ŠKOLA ZVUKA U RIJECI
Nedjelja 24.9.2017. od 18h
Predavanje i radionica: Bubnjanje i duhovnost Sjeverno Američkih Indijanaca i Jamajkansko tradicionalno bubnjanje

Udruga Spirit iz Rijeke nastavlja sa terminima ŠKOLE ZVUKA. U Rijeci već ovoe nedjelje novi programi. Na predavanju i tečaju bubnjeva upoznati ćete se s duhovnom praksom Sjeverno Američkih Indijanaca i vidjeti na koji način oni koriste zvuk i bubanj da bi iscjeljivali druge i sebe. I dotaknuti ćemo se teme Jamajkanskog tradicionalnog bubnjanja i njihovog koncepta duhovnosti i grupnog bubnjanja. Voditelj Marko Borić (Zgb).

Ulaz 100kn (u rezervaciji samo 70!)

Na ovome interaktivnom predavanju uz bubnjanje dotaknuti ćemo se bubnjanja i ritma kao iscjeljujućeg alata i sredstva za promjenu stanja svijesti. Vidjeti na koji način sve to funkcionira i što su to znali šamani i ljudi koji su od početka civilizacije bili čuvari ritma i zvuka. Rađena su do danas opsežna i razna istraživanja o utjecaju ritma i grupnoga bubnjanja, ali ono na što bih se radije oslonio je činjenica da su šamanske tehnike i oblici iscjeljivanja bubnjem još i dan danas aktivne i žive. To je živi dokaz da su se kroz praksu i sve to vrijeme pokazale kao uspješne i vrijedne. Na kraju uvijek ostaje ono što daje rezultate i funkcionira. To je po meni vrjednije od istraživanja jer je prošlo test vremena.

Iscjeljivanje zvukom bubnja i bubnjanjem u grupi može se gledati kroz više aspekata, a na ovom predavanju dotaknuti ćemo se barem u grubo svakoga od njih. Svaki je svemir za sebe i može se pojedinačno o svakoj temi ući u detalje. Glavni fokus predavanja bit će glazbena tradicija Sjeverno Američkih Indijanaca i Jamajke, pošto su mi ta dva pravca bila od interesa i pod povećalom posljednjih petnaest godina. Nakon predavanja moći čete iskusiti grupno bubnjanje na Indijanskim i Jamajkanskim bubnjevima, da se spomenute teorije odmah ispitaju u praksi.

Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kojemu nije cilj savršenstvo glazbenog izričaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom zemljom i energijama prirode. Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promijenjenog stanja svijesti koje je idealno za osvještavanje i spajanje sa sobom na svim razinama. Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo mijenjati formu. Dok na kraju ne postane savršen spoj svih sudionika grupe i povezanosti jedni s drugima na dubljoj i intuitivnoj razini. To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korijene vuče iz prapovijesti ljudi. Indijanski bubanj je oduvijek služio kao sredstvo i alat za podizanje razine svijesti i spajanje s prirodom na jednoj dubljoj razini. Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje Medicine Wheel-a. Medicine wheel je jedan stari ritual i simbol Sjeverno -Američkih Indijanaca koji je baza i okosnica njihove duhovnosti. To je osvještavanje svetih smjerova (Jug, Zapad, Sjever, Istok) i njihovih pripadajućih energija koje djeluju konstantno na nas i naš život. Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje i osvještavanje tih energija i njihovo svjesno korištenje u svakodnevnom životu što iz mog osobnog iskustva dovodi do jednog lijepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njezinim ciklusima te
samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

Radionicu Vodi Marko Borić koji se izradom bubnjeva i vođenjem tečajeva bavi preko deset godina. Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je vještinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike tečajeva vidi kao dobre učitelje. 2006 godine je krenuo na Djembe tečajeve kod Kreše Oreškog kod kojega je učio o Zapadno Afričkim ritmovima te pohađao radionice kod raznih majstora djembe bubnja kao što su Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 mjeseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera. Uz grupno bubnjanje bavi se
i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva te nastupima s grupom. Posljednjih sedam godina aktivno prakticira Japansku tehniku iscjeljivanja energijom i meditaciju. Završio je razne tečajeve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primjenjuje. Sudjelovao je predavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Sjeverno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija. U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završava jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama. Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscjelitelj. Tom tehnikom nastavljam lozu učitelja Sjeverno Američkih Lakota Indijanaca Do sada je surađivao s mnogim školama, vrtićima i sveučilištima. U Zagrebačkom zoološkom vrtu vodio edukativne radionice. Također, surađuje s Ladom kao serviser njihovih bubnjeva. Iza sebe ima jako uspješne suradnje s mnogim dragim ljudima i udrugama. 

 

Program medijski pokrivaju:  PORILUK.com ; DRUMtiDAM.info ; ATMA.hr te radio KORZOa realiziran je uz podršku Odjela za kulturu Grada Rijeke. Prostor je osiguran u suradnji sa Klubom Mladih i SUMA.