Indijansko Bubnjanje U Krugu

Ovi susreti zamišljeni su više kao grupna meditacija i zvučna kupka nego kao tečaj bubnjanja iako može sadržavati i elemente tečaja ako će za time biti potrebe.

Nije potrebno nikakvo glazbeno predznanje niti iskustvo u sviranju, ne trebate imati svoj bubanj.
Susreti su za sve koji žele produbiti svoju vezu s ritmom, zvukom i samim sobom.
Doživjeti drugačiji oblik meditacije kroz duboke zvukove Indijanskih bubnjeva.
Bubnjanje bi se održavalo jednom tjedno u prostoru plesnog centra Tala.

Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kojemu nije cilj savršenstvo glazbenog izričaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom zemljom i energijama prirode. Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promijenjenog stanja svijesti koje je idealno za osvještavanje i spajanje sa sobom na svim razinama. Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo mijenjati formu. Dok na kraju ne postane savršen spoj svih sudionika grupe i povezanosti jedni s drugima na dubljoj i intuitivnoj razini. To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korijene vuče iz prapovijesti ljudi. Indijanski bubanj je oduvijek služio kao sredstvo i alat za podizanje razine svijesti i spajanje s prirodom na jednoj dubljoj razini. Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje Medicine Wheel-a. Medicine Wheel je jedan stari ritual i simbol Sjeverno -Američkih Indijanaca koji je sami temelj njihove duhovnosti. To je osvještavanje svetih smjerova (Jug, Zapad, Sjever, Istok) i njihovih pripadajućih energija koje djeluju konstantno na nas i naš život. Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje i osvještavanje tih energija i njihovo svjesno korištenje u svakodnevnom životu što iz mog osobnog iskustva dovodi do jednog lijepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njezinim ciklusima te samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

O voditelju bubnjanja

Radionicu Vodi Marko Borić koji se izradom bubnjeva i vođenjem tečajeva bavi desetak godina. Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je vještinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike tečajeva vidi kao dobre učitelje. 2006 godine je krenuo na Djembe tečajeve kod Kreše Oreškog kod kojega je učio o Zapadno Afričkim ritmovima te pohađao radionice kod raznih majstora djembe bubnja kao što su Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 mjeseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera. Uz grupno bubnjanje bavi se i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva te nastupima s grupom. Posljednjih sedam godina aktivno prakticira Japansku tehniku iscjeljivanja energijom i meditaciju. Završio je razne tečajeve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primjenjuje. Sudjelovao je na predavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Sjeverno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija. U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završava jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama. Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscjelitelj. Tom tehnikom nastavlja lozu učitelja Sjeverno Američkih Lakota Indijanaca

1. studenoga 2017. od 20:00 do 23:00
Plesni centar TALA Dance center
Odranska 1, 10 000 Zagreb, Croatia


Bitno je prijaviti se radi broja bubnjeva ( markoboric@yahoo.com ) ili me kontaktirati na fejsu. Upisi i formiranje grupe je trenutno u tijeku.