Ljetni seminar Fužine

zenjogaLjetni seminar Fužine

26. kolovoza - 2. rujna 2012.

Svake godine krajem kolovoza Budistički centar iz Zagreba održava seminar iz chan budizma i zenyoge. Ovaj seminar ima neprekinutu tradiciju održavanja od početka osamdesetih. Prve dvije godine ugostila nas je Badija, sljedećih dvadeset i šest proveli smo u Orebiću. Ove godine selimo u Gorski Kotar, u Fužine. Novost je i da će seminar trajati sedam dana. Vjerujemo da će se odlični uvjeti u Fužinama - zajednički smještaj, prostrana dvorana za vježbanje i meditaciju, kvalitetna vegetarijanska hrana i niže temperature povoljno odraziti na našu praksu tijekom seminara. Drugim riječima, da će smisao i namjera seminara - zdrav život, opuštanje uma i tijela, učenje nečeg novog o sebi, ispitivanje i pomicanje granica vlastitih sposobnosti, druženje i komuniciranje s drugima na nov način, razmjena iskustava s ljudima sličnih ili istih interesa koji dolaze iz različitih područja života, boravljenje u okruženju koje podržava naša pozitivna nastojanja i potpuni odmor od uobičajenoga načina života - dobiti novu dubinu i kvalitetu.

Praksa i program

Osnovna ideja seminara je razvijanje dubljega razumijevanja međudjelovanja uma i tijela, uspostavljanje unutarnjeg sklada i otkrivanje naše prave naravi kroz discipline tso-chana (zen meditacije) i zenyoge. Dnevni program sastoji se stoga od satova zenyoge i meditacije te predavanja. Počinje prije doručka, a nastavlja se prije i poslijepodne. Praksa tso-chana na seminaru uključuje meditaciju u sjedenju i hodanju. Svakodnevna predavanja o chan-budizmu razmatraju probrane tekstove velikih majstora ove duhovne tradicije i pokazuju releventnost načela koja iznose u današnjem, suvremenom životu. Program yoge pored općih satova uključuje i posebne na kojima se izdvajaju i obrađuju pojedini vidovi yoge poput dijagnostike, masaže ili vježbe disanja uz detaljno objašnjenje njihova djelovanja na tijelo i um. Poseban program yoge namijenjen je aktivnim učiteljima i voditeljima, te polaznicima škole za učitelje.

Program na seminaru nije obavezan, sami ćete ovisno o osobnom interesu i mogućnostima odlučiti u kojoj se mjeri želite uključiti u aktivnosti. Vrlo je važno ne precijeniti, ali niti podcijeniti svoje sposobnosti kada je u pitanju ritam i intenzitet dnevnih aktivnosti u kojima ćete sudjelovati, a program je oblikovan tako da se u njega mogu uključiti i potpuni početnici, ali i oni iskusniji i napredniji praktičari.

Što očekivati

I pored intenzivnog programa ostat će nam dovoljno vremena za istraživanje fužinarske okoline, kupanje u jezeru i obilazak pješačkih staza. Naše dugogodišnje iskustvo u održavanju seminara je pokazalo da je ovakav aktivan odmor, ili svojevrsno povlačenje od uobičajenoga života, neusporedivo učinkovitiji od onog uobičajenog. Ovakva vrsta aktivnosti vodi obnavljanju i ujedinjavanju energije te otpuštanju i onih najdubljih slojeva napetosti kojih obično nismo ni svjesni. Seminar nam daje priliku da ponovno otkrijemo svoje tijelo od kojeg smo se zbog često neodgovarajućeg načina života otuđili, i da prema njemu uspostavimo mudriji odnos i steknemo nove i zdrave navike. Međutim, najvažniji i presudni činilac o kojem ovisi i naše tjelesno i mentalno stanje je naš um. Ukoliko jedno od osnovnih načela tso chana, ono o držanju uma i tijela zajedno, uspijemo prenijeti u ostale discipline i aktivnosti, tada će naš odmor zaista biti potpun. Međutim, otkriće i primjena toga načela može imati mnogo dublje i značajnije posljedice na naš cjelokupni život, od odmora samog.

Voditelji

Seminar će voditi Žarko Andričević i ostali učitelji iz naših dojoa. Žarko Andričević već više od trideset godina podučava borilačke vještine, yogu, budizam i chan meditaciju. Osnivač je Dharmaloka budističke zajednice, prve takve zajednice u Hrvatskoj i Budističkog centra u Zagrebu u kojem djeluje kao učitelj. Učenik je chan majstora Shifu Sheng-Yena i jedan je od njegovih dharma nasljednika.

Yogu na seminaru podučavaju dugogodišnje učiteljice i učitelji zenyoge.

Hrana i smještaj

Smještaj je organiziran u Fužinarskoj kući i hostelskog je tipa. Ovisno o mogućnostima i željama, možete odabrati smještaj od jednokrevetne do šesterokrevetne sobe. Svaka soba ima kupaonicu. Šestorokrevetna soba je dvije trokrevetne sobe sa zajedničkom kupaonicom. Donje cijene uključuju spavanje i dva vegetarijanska obroka, doručak i ručak. Moguće je odlučiti se i za večeru koja se nadoplaćuje.

Program seminara odvija se u dvorani osnovne škole, desetak minuta hoda od Fužinarske kuće. Sredinom seminara organiziramo pješačku turu. Detalji na seminaru, ponesite cipele za hodanje.

Cijene i način plaćanja

Cijene smještaja i seminara za dvije vrste sudionika (vlasnike Daruma kartice i ostale) prikazane su u tabeli. Cijena seminara jedinstvena je bez obzira na broj dana provedenih na seminaru, ili na obim sudjelovanja u programu.

Seminar je moguće platiti u cijelosti na seminaru, ili u dva obroka s uplatom drugog obroka 1. listopada. Smještaj se plaća izravno Fužinarskoj kući. Uz prijavnicu se uplaćuje nepovratni predujam od 300 kn.

Cijene smještaja:

polupansion (noćenje, doručak i ručak)
1-k soba 276 kn
2-k soba 223 kn
3-k soba 186 kn
4-k soba 173 kn
5-k soba 161 kn
6-k soba 147 kn
doplata večera (varivo) - 40 kn
boravišna pristojba 7 kn/dnevno

Cijene seminara:

Seminar Daruma kartica 1.200 kn
Seminar ostali 1.400 kn
Drugi i svaki sljedeći član iste obitelji ima 30% popusta na seminar.
Polaznici škole za učitelje imaju 30% popusta na seminar.

Dolazak

Vaš dolazak očekujemo u nedjelju, 26. u poslijepodnevnim satima. Otvorenje seminara je u 19 sati istoga dana. Program počinje u ponedjeljak rano ujutro. Odlazak je u nedjelju 2. rujna nakon doručka. Krajnji rok za prijave je 10. kolovoza, uz uplatu nepovratnog predujma od 300 kn.

Imate li dodatnih pitanja ili dvojbi, pišite na info@zenyoga.hr, ili zovite na 099 233 5533.

Online prijavnicu za seminar možete ispuniti ovdje.