Bacači Sjenki voze obrazovni filmski paralel-slalom

Bacači Sjenki u suradnji s partnerima u Sinju, Prelogu i Zagrebu od 28. kolovoza do 01. rujna 2017. organiziraju Frooom! - cjelodnevne (od 8-16h) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina.

Od 2012. g., od kada je osnovan u Zagrebu, obrazovni program Frooom! se proširio u 6 hrvatskih županija i 8 gradova: Prelog, Sinj, Koprivnica, Rijeka, Split, Pakrac i Zagreb, a jedno se vrijeme odvijao u Opatiji. Kao vrijednog, inovativnog i potrebnog prepoznali su ga brojni roditelji i djeca, novinari, te medijski i filmski djelatnici, ali i mnogi donatori, sponzori, partneri i lokalne samouprave.

Namijenjen je prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina) s izraženim afinitetom prema medijskim i filmskim umjetnostima i stvaralaštvu, ali kroz razrađenu metodologiju uspješno potiče generalno stvaralaštvo djece te daje polaznicima bogat zbir društvenih vještina koje uspješno integriraju u svoje ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Frooom! je integrativan odgojno-obrazovni program jer prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.

Program također kao polazište uzima činjenicu da su polaznici danas „digitalno pismeni po rođenju“ iako uglavnom ne razumiju ni riječ digitalno ni pismeno, te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati primjereno njihovom dobu. Stoga je Frooom! u jednom svom dijelu i program informacijskog opismenjavanja te često djeci daje lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih digitalno osvještava i upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop-animacije.

Frooom! majeutički obučava djecu da prepoznaju namjeru, svrhu, cilj i vrijednost pojedinog filmskog djela, čime stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Integrativnost i inovacija ovog programa je i u sustavnom upućivanju polaznika na mogućnost primjene znanja Frooom!-a u školi i ostalim vanškolskim aktivnostima, kao i što istovremeno u provođenje programa uključuje i članove njihove šire i uže obitelji.

Roditelji su prije početka provođenja programa upoznati s našim cijelim odgojno-obrazovnim procesom i stoga se često uključuju u rad radionica, ali i u domaće zadatke svoje djece nakon cjelodnevne radionice; roditelji i članovi obitelji polaznika tako postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmskih ostvarenja svoje djece.

Kroz 3 razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i majstorsku) upoznaje djecu prvenstveno sa njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima, a kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih, srednjometarskih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgeove eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D-mapping i 3D-modeliranje.

Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji nakon projekcije zajednički analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskim kinima Sinj i Prelog su i besplatne javne matineje i za građanstvo u 11h - utorkom i četvrtkom. Ove radionice u Sinju i Prelogu nastavak su prošlogodišnjih tako da se sastoje od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine.

U Zagrebu, u kojem se Frooom! ove godine održao već 5 puta, osim početnih i naprednih radionica mali polaznici imaju prilike pohađati i dvije izuzetne majstorske radionice: onu montaže i filmske dramaturgije koju vodi Lea Mileta te onu o čarima i strastima dokumentarnog filma koju vodi nagrađivana filmska autorica Ines Pletikos. Na radionicama u Zagrebu očekujemo i jubilarnog ovogodišnjeg 300-tog polaznika ili polaznicu!

U Sinju je glavno mjesto radnje frooomovske priče Kulturno umjetničko središte u ulici Put Petrovca 12 u zgradi koja na tom istom mjestu stoji, pod imenom "Kvartir" ili "konjčka vojarna", od davne 1760. godine. Legenda kaže da je upravo tamo gdje je ulaz u KUS, i sada Frooom!, davne 1784. godine pao s konja Paulus Aemilius Canalis, mletački namjesnik u Sinju, jer se kobila uplašila pucnja iz obližnjeg dvorišta.

U Prelogu više udruga i institucija se udružilo u lokalnu mrežu da bi ponovno osmislili i proveli zajedno s Bacačima sjenki ovaj inovativni program, a u Zagrebu je mjesto frooomovske napetice osnovna škola Dr. Ivan Merz - zahvaljujući revnom ravnatelju Zvonku Piljeku i njegovim kolegama/icama s kojima Bacači surađuju još od davne 2009. godine. Tom zgradom, a koja tamo stoji na istom mjestu od 1901., kruže legende da je njezin najdugovječniji ravnatelj slavni slikar i pilot Viktor Goričan često dolazio u letačkom odijelu na posao, kao da je upravo sad sletio avionom negdje iza ugla.

U Sinju, s polaznicima će se družiti Boris Bakal (redatelj, glumac i javni povijesničar), Bojana Burnać (dokumentaristica, snimateljica i roniteljica na dah), Nada Kovačević (glumica i dramska pedagoginja), Magdalena Ptiček (mlada medijska umjetnica, snimateljica i autorica) te Pavle Perković (geštalt-psihoterapeut i psiholog).

U Prelogu, pak, Veno Mušinović (redatelj, profesor filozofije i scensko-filmski izvođač), Stipe Bagarić (defektolog i pedagog), Lidija Kraljić (lutkarica, glumica i poedagoginja), Anja Pletikosa (dramaturgijnja i prevoditeljica) te Dražen Žerjav (medijski suradnik, snimatelj i motažer).

U Zagrebu djecu i roditelje dočekuju uvijek spremni Tomislav Tukša (logoped i medijski suradnik), Sanja Milardović (glumica i filmska autorica), Ivana Bandić (psihologinja), Dalija Dozet (redateljica), Anita Čeko (scenaristica i dramaturginja), Ines Pletikos (nagrađivana autorica dokumentarnih filmova) te Lea Mileta (filmska autorica, pedagoginja i montažerka).

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video-umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška Frooom! 2017.:
Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županjia, Grad Prelog, Međimurska županija te Zaklada Kultura nova. Dio programa odvija se i kroz platformu Clubture.

Partneri:
KUS, Udruga S.K.U.P., konoba “Potkova”, Gradsko kino (Sinj); Društvo Naša djeca Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga , Udruga mladih Efekt (Prelog); osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez (Zagreb);

Informacije:
frooom.filmskaradionica@gmail.com,
0981658186 / 01 464 02 62

Prijave i informacije:
http:///www.frooom.eu/prijave/