FROOOM! FILMSKA ŠKOLA BILJEŽI USPJEHE NA FESTIVALIMA I ORGANIZIRA NOVE RADIONICE ZA VRIJEME PRAZNIKA

Frooom! filmske radionice znane su djeci i roditeljima diljem Hrvatske kao mjesto na kojem se kuju buduće snage odgovornih filmskih djelatnika i sugrađana RH. Zahvaljujući brojnim filmskim festivalskim uspjesima radioničkih filmova te metodološkim obrazovnim inovacijajama poznate su i izvan EU.


Radionice Frooom! posebno su zanimljive po svom holističkom pristupu filmu i individualiziranom pristupu polaznicima. Radionice su organizirane u tri razine cjelodnevnih aktivnosti koje se u ciklusima po pet dana održavaju od 9 do 15 sati za djecu i mlade u rasponu od 8 do 15 godina. Ukratko, Frooom! je učenje kroz igru i praktičan rad s voditeljima, mahom profesionalcima iz filmske industrije i dramskim pedagozima.

Početna i napredna radionica ulaznice su u svijet filmskog riječnika i promatranja filma onkraj gledateljskog iskustva. Osim svakodnevih dramskih igara, gledanja i analiziranja filmova radionica je iskustvena, praktična i stvaralačka platforma edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo široj javnosti u Republici Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.

Majstorska razina Frooom!-a svaki je puta drugačija te svojim starim polazinicima uvijek nastoji pružiti zanimljive i nove mentrore koji im onda kroz svoju profesionalnu specijalizaciju dodatno produbljuju znanje i prenose im neke od vlastitih "tajna zanata".

Prva radionica u 2019. godini održat će se u Zagrebu, za vrijeme praznika od 7.-11. siječnja u prostoru Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića.

U ovom ciklusu naprednu radionicu zajedno s dramaturgijnom i psihodramskom psihologinjom Anitom Čeko vodi idejni začetnik Frooom! filmske škole Boris Bakal, kazališni i filmski glumac, redatelj i multimedijalni umjetnik.
Majstorski stupanj radionica obuhvaća tri teme za koje su zadužene tri fantastične voditeljice.

Dalija Dozet, redateljica koja je ujedno i pokretačica festivala Filmska Runda u Osijeku proći će s polaznicima Osmišljavanje i snimanje kratke forme glazbenog spota.

Radionica Internet ‘iznutra' otkriti će polaznicima koliko su zapravo internetski pismeni. Internet koristimo svi, ali znamo li kako i zašto nešto (ne)objaviti online, može li se to uopće bez društvenih mreža i servisa ili pak programiranja, te može li se i kako nešto ukloniti s interneta ili on "pamti zauvijek"? Odgovore te tajnu kako nešto učiniti što vidljivijim zna Nora Krstulović, a kroz kreiranje mikro web stranice i objavljivanje u njoj prenijeti će polaznicima programerka, inicijatorica potala Teatar.hr i kazališna redateljica Nora Krstulović.

Majstorsku radionicu o tome kako sav snimljeni materijal prebaciti u cool program kao što su Final Cut ili Premiere Pro, pa tu na licu mjesta brusiti svoje dramaturške i pripovjedačke vještine podučava Lea Mileta na radionici jednostavno nazvanu po spoju njena dva zanimanja: Dramaturgija i montaža.

Odličnan početak nove sezone za Frooom! događa se na krilima dvostruke festivalske nagrade za film Vizure koji u svega 10 minuta prikazuje pravu dramu s ocjenama. Odnio je prvu nagradu na DUFF festivalu dječjeg filma u Dubrovniku te na Mariborskom Enimation Little Elephant festivalu. Ranije ove godine film S druge strane predstave osvojio je žiri na Small Axe Radical film festivalu koji se održava u malom britanskom mjestu Tollpude u Dorsetu. Stop animacija Frooomopolis nastala na radionici u Prelogu 2017. godine prikazana je u rujnu na Anim!Arte, brazilskom festivalu svjetske animacije. Frooomopolis nastao na radionici u Rijeci 2017. nastupio je na indijskom CHINH Kids film festival, a početkom 2019. prikazat će se i u sklopu Mice festivala u Španjolskoj.


Više informacija možete doznati online kao Frooom! ili Fr000m! te putem telefona 014640262 ili 0989829347.