Ljetne Frooom! filmske radionice za djecu i mlade u Zagrebu, Rijeci i Koprivnici

Frooom! je zabavni teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja, koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje te stvaranje filmova, kao i drugih medijskih sadržaja djece i mladih.

Program provodi udruga Bacači Sjenki, i to u Rijeci i Koprivnici od 2015. godine (u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejem za modernu i suvremenu umjetnost, a u Koprivnici u suradnji s PUO Koprivnica, dvoranom Domoljub i kinom Velebit), dok se u Zagrebu radionice provode od 2012. godine u suradnji s HFS-om, kinom Europa i više osnovnih škola.

Ovog ljeta predviđene su u svakom gradu po tri  petodnevne radionice (početna, napredna i majstorska). Neke su već održane, a još uvijek su prijave otvorene za sljedeće termine:
Zagreb: 24.-28. kolovoza; 31. kolovoza - 4. rujna
Koprivnica: 24.-28. kolovoza
Rijeka: 31. kolovoza - 4. rujna

U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuće motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče kako napisati scenarij te temeljno prolaze kurs stop animacije, preko koje uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.

U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele), snimaju uz pomoć pametnih telefona ili iPada kratke filmove stop animacije svega što se oko njih događa – takozvani „making of Frooom!“. Svoje priče i scenarije međusobno stalno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting), snimaju film i pripremaju ga za montažu.

I na kraju, specijalizirana majstorska radionica, imena „Hermeneutika filma“, je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju paralelne priče iz više motrišta. Nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih, mladi autori i autorice izabiru one priče koje se mogu ispreplesti i koje se podaju višemotrišnom kazivanju. Takav film na kraju tijekom radionice i realiziraju.

Sve početne, napredne i majstorske radionice vode vrhunski voditelji i voditeljice koje možete upoznati ovdje: https://www.frooom.eu/category/voditelji/

Prošlogodišnji filmski hitovi naših mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Lijepom našom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na 4 kontineta: https://www.frooom.eu/category/novosti/

Škola se odvija u malim grupama i u velikim multifunkcionalnim prostorima gdje djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje i praktičan rad, a prije svega sigurnost i zaštitu.

Tijekom svih radionica polaznici se skupljaju od 8 sati ujutro, a nastava traje do 15 sati, uz dopunsku zabavu do 16 sati po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/, a broj polaznika je ograničen.
Informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Frooom! filmska škola ima podršku i sufinanciranje Grada Zagreba, Grada Rijeke, Grada Koprivnice, Križevačko-koprivničke županije, Hrvatskog audiovizalnog centra, Agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

froom 2020 1