OM Preobrazba

OM Preobrazba 2015, 20.-25.6.2015.
Preporodite se! 6-dnevno povlačenje OM joge u tišinu, uz jogu, meditaciju i vegansku hranu, osmišljeno je kao povlačenje svih osjetila od svijeta i prilika za preobrazbu. Odmaknite se od svega i ponovno pronađite sebe!

Ova je OM Preobrazba namijenjena ozbiljnim praktičarima joge i meditacije. Vježbat ćemo Ashtangu Mysore, meditirati triput dnevno, sjedeći i hodajući u prirodi. Dobit ćemo vrijeme za osobne konzultacije s učiteljima joge i meditacije. Imat ćemo vremena za tihu kontemplaciju, pogotovo tijekom dana Moune – Dana Tišine (ponedjeljak, utorak, srijeda). Uronit ćemo duboko u sebe i pronaći načine za vlastitu preobrazbu.

Jutra počinjemo pranayamom, meditacijom i praksom Ashtanga joge u Mysore stilu. Zajedno kuhamo veganski ručak i učimo o veganskom kuhanju. Nakon ručka meditiramo u hodu, u fantastičnoj prirodi Plitvica. Večer je vrijeme za satsange, predavanja i učenje o sebi, prije zajedničke meditacije.
Tri dana uranjamo u tišinu.

Mouna (sanskrit) znači „tišina, utišavanje svih mentalnih aktivnosti". Praksa Moune naizgled je vrlo jednostavna: ostajemo u tišini, bez govora, bez komunikacije.
Mouna je praksa kojoj nema premca, praksa tijekom koje iza svih naših maski pronalazimo promatrača. „Što bih izrekao da mogu", promatramo tijekom Moune. „Što nisam rekao a htio sam" – i možda je doista bolje što nisam, jer s odmakom riječi dobivaju drugi značaj. Koliko puta smo požalili zbog krive riječi izgovorene bez odmaka, u trenutku nesvijesti.
Koliko je mnogo trenutaka nesvijesti...
Primijetimo svoje riječi s odmakom, promotrimo svoje misli u trenucima neopterećenim riječima. Uočimo kako nemamo distancu, nemamo kontrolu. U svakodnevnim komunikacijama srljamo, bez kompasa, potpuno nesvjesni, nemoćni da pravilno uočimo sve što situacija nudi i predstavlja.

U interakciji s drugima teško je vidjeti sebe, uočiti svoje navike, svoje riječi; uočiti vlastite obrasce komunikacije i razmišljanja. Periodi tišine vode nas na put prema samootkrivenju i samoanalizi, otkrivaju što želimo promijeniti u sebi i kako želimo voditi svoje akcije i odnose. U buci svakodnevnice nismo u stanju identificirati svoje postupke niti uočiti svoje misli.
Mouna nam omogućuje da proučimo i razumijemo funkcioniranje uma i obrasce koji se ponavljaju, a kojih redovito nismo svjesni. Kako ulazimo unutar sebe, postajemo svjesni svojih emocija, želja, misli i svega što se ponavlja. Kroz praksu Moune razvijamo stav „vidioca", onoga koji može pojmiti sve što se oko njega događa. Mouna vodi do odmaka koji nam daje mudrost.
Kroz praksu tišine um i živci se umiruju, meditacija postaje lakša i spontanija. Mouna pomaže kontroli uma – pogotovo jakih i negativnih emocija. Tišina razvija volju, donosi mir, daje kontrolu nad govorom i odnosima, i omogućuje da počnemo govoriti istinu. Mouna daje ozbiljnost našoj komunikaciji i vodi do razvijanja unutarnje snage.

Ovo 6-dnevno povlačenje svih osjetila u svijet joge, meditacije i upoznavanja sebe, pomoći će vam da nađete odmak, da zaronite unutar sebe, umirite um i ponovno pronađete sebe. Lansirat će vašu jogijsku i meditaciju praksu u nove visine i donijeti vam nova saznanja o vama samima.

Učitelji joge i meditacije će vam biti na raspolaganju za sva pitanja o osobnoj praksi. Svaki polaznik će dobiti i vrijeme za osobne konzultacije vezane uz praksu ili neko drugo osobno pitanje.
Naša hrana će biti organska i veganska. Ručkove ćemo kuhati zajedno tijekom svih dana osim dana Moune, kad će samo dio ljudi biti zadužen za pripremu hrane i pospremanje kuhinje nakon obroka.

Program 6-dnevne OM Preobrazbe:
- 06:00-07:00h pranayama i meditacija
- 07:30-09:30h Mysore Ashtanga
- 10:00h doručak
- 12:00-13:00h vrijeme za osobne konzultacije
- 13:30-15:00h zajednička priprema ručka – radionica
- 15:00h ručak
- 17:00-17:30h meditacija u hodu
- 18:00-19:00 vrijeme za osobne konzultacije
- 20:00-21:30h satsang
- 22:00-22:30h meditacija prije spavanja

(Program se neće razlikovati tijekom dana Tišine, osim što će u pripremi ručka i pospremanju kuhinje sudjelovati manji broj ljudi.)

Svojim dolaskom na ovo povlačenje slažete se da ćete se pridržavati pravila koja će nam svima pomoći da ova 6-dnevna OM Preobrazba bude doista transformirajuća:
- nema korištenja mobilnog telefona niti bilo kojeg drugog elektroničnog uređaja
- dani Tišine su u ponedjeljak, utorak i srijedu, što znači da nema komunikacije ni na koji način (nema kontakta govorom, pogledom, pismom niti dodirom)
- komunikacija s učiteljima i isključivo vezana uz praksu ili logistiku će biti, tijekom određenih perioda u danu, moguća tijekom Moune
- tijekom dana Tišine nema čitanja knjiga
- svi polaznici sudjeluju u svim dijelovima programa
Što vam treba?
Doručci i večere nisu uključeni, a obzirom da nećemo imati komunikaciju s vanjskim svijetom, ponesite svu hranu i potrepštine koje trebate sa sobom. Pripazite da u kući OM joge nema hrane životinjskog podrijetla!
Ponesite sve lijekove i sve što bi vam moglo zatrebati tijekom 6-dnevnog povlačenja.
Možete nositi sa sobom malu bilježnicu za zapisivanje (zapisivanje nije preporučljivo tijekom dana Moune!).
Preusmjerite svoje pozive, jer neće biti korištenja mobilnih telefona tijekom 6-dnevnog povlačenja, osim u slučaju velike hitnosti.
U kući OM joge neće biti mjesta za prijenosna računala niti bilo koju drugu elektroničku napravu, pa molimo ostavite to kod kuće. Nema pristupa internetu niti e-pošti.
Ponesite svoju prostirku za vježbanje (ako je nemate, posudite je u centru OM joge).
Ponesite svoj jastuk za meditiranje (ako ga nemate, posudite ga u centru OM joge).
Ponesite udobnu i toplu odjeću, jer iako će biti period toplog vremena, u šumi smo i navečer će vjerojatno biti hladno.

Smješteni smo u šumskoj drvenoj kući na osami, u tri odvojena apartmana, pa računajte na smještaj u društvu. Nemamo mogućnost odvojenih soba i kreveta niti ikakvih dodatnih zahtjeva, pa računajte da će vam ovo povlačenje donijeti novi osjećaj zajedništva. Molimo da sve navike koje nisu u skladu sa životom u grupi ostavite kod kuće tijekom ovog povlačenja :-)
Smješteni smo u kući u Jelovom Klancu na rubnom dijelu Plitvičkih jezera, pod okriljem 400-godišnje lipe. Kuća je građena s ljubavlju, svaki je dio njezinog namještaja ručno izrađen, a iz apartmana pogled seže na okolna brda. Budit će nas mirisi procvjetalog bilja, u obližnjim šumama naći ćemo izvore pitke vode, na kojima često piju zečevi i srne.
Na imanju žive mace, psi i pet konja s kojima ćemo dijeliti okolicu kuće i uživati u sinergiji s prirodom.
Na OM Preobrazbu primamo samo 12-ero jogija.
Za praksu joge brinut će se učiteljica joge i direktorica poligona za obuku učitelja joge YogaPRO Sanja Radović. Za praksu meditacije, satsange i sva pitanja vezana uz meditaciju na raspolaganju će vam biti učitelj meditacije Srđan Roje. Radionice kuhanja vodit će učiteljica veganskog kuhanja Nikolina Plenar.

Donacije za 6-dnevnu OM Preobrazbu uključuju:
- smještaj
- praksu joge
- praksu meditacije
- osobne konzultacije s učiteljima
- radionice veganskog kuhanja
- ručak
- sva predavanja i radionice na programu povlačenja

Donacije za 6-dnevnu OM Preobrazbu:
2150 kn za uplate do 1.5.2015.
2500 kn za uplate nakon 1.5.2015.
3x 850 kn za uplate na rate (dospijeća plaćanja 1.4., 1.5., 1.6.2015.)

1950 kn za polaznike poligona za obuku učitelja joge YogaPRO (uplate do 1.5.)
3x 750 kn za uplate na rate za polaznike poligona YogaPRO (dospijeća plaćanja 1.4., 1.5., 1.6.2015.)

Povlačenje je ograničeno na 12 ljudi! Prednost imaju ozbiljni praktičari joge i meditacije te polaznici poligona za obuku učitelja joge YogaPRO.
Svi polaznici trebaju poznavati praksu Mysore Ashtanga joge (samostalne prakse Ashtanga joge). Nije potrebno prakticirati čitavu Prvu seriju niti biti jako napredan praktičar, a možete sa sobom nositi podsjetnik. Tijekom ovog povlačenja imat ćete priliku napraviti velike korake u napretku u svojoj praksi Ashtanga joge.
Tijekom OM Preobrazbe imat ćete priliku za osobne konzultacije s učiteljima, u trajanju od 20 minuta. Preporuka je da pitanja budu o vašoj praksi joge i/ili meditacije.
Tijekom povlačenja prakticirat ćemo unaprijed zadani slijed pranayame. Potrebno je osnovno predznanje iz tehnika pranayame (poznavanje ujjay daha, kapalabhati pranayame, agnisar kriye, nadhi shodane). Ukoliko nemate potrebno predznanje, a jako želite doći na ovo OM povlačenje, javite nam se za eventualnu edukaciju prije same OM Preobazbe.
Preporučljivo je imati redovitu praksu meditacije.
Tijekom dana Moune preporuka je za svoja goruća pitanja koristiti satsang. No, ukoliko imate jako važan razlog, dobit ćete priliku za razgovor s učiteljima.

Sve upite vezane uz OM Preobrazbu 2015 šaljite mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na 091/928 7079 (Sanja).

Upišite se ovdje na naš newsletter listu: