VRIJEME JE NA MOJOJ STRANI!

Ukoliko ovaj naslov smatrate provokacijom, uključite alarm ––> pod stresom ste ili se osjećate starim/om! Nužne su promjene u odnosu prema vremenu i sebi kako bi ugasili alarm.

Borba s vremenom jedan je od glavnih faktora stresa u današnje vrijeme. Zakrčenost raznim obavezama i nered u prioritetima stvara upravo taj stres. Vrijeme nije krivo!

Ukoliko vaš način funkcioniranja nije do sada doveo do željenog zadovoljstva,znači da neće ni od sada bez adekvatnih promjena.

Što učiniti?
Promjene treba provesti na dvije razine.
Prva razina uključuje transformaciju na razini uma:
1. Postavljanje sebe na prvo mjesto
Dajemo sebi sve što nam je potrebno kako bi povisili razinu energije u tijelu i time bili učinkovitiji. Naime, ukoliko se uskraćujemo za odmor, vježbu, duhovnu praksu, njegu tijela i adekvatnu hranu, jednostavno nemamo dovoljnu razinu energije, volje i fokusa da učinimo u danu sve što bi voljeli.
U slučaju da i uspijemo učiniti sve planirano postajemo preiscrpljeni i dugoročno ne možemo proći bez posljedica.

Zaključak:
Održavajući visoku razinu energije u tijelu sprijateljujemo se s vremenom.

2. Prestanak borbe s vremenom
Odlučujemo se pomiriti s vremenom tako da budemo potpuno prisutni u trenutku. A za uvjerenja i strahove, kao što su: neću stići, nemam vremena, vrijeme leti, gubim vrijeme ako mirujem itd..., više nemamo vremena.

Zaključak: prisutnost u sadašnjem trenutku i odbacivanje ograničavajućih uvjerenja nam daje sposobnost da postignemo maksimalnu učinkovitost vremena. Cjelokupna naša energija je tada usmjerena u SADA.

Druga razina uključuje promjene štetnih navika radi usklađivanja sa biološkim satom prirode:
1. Poštivanje prirodnog biološkog sata
Uvođenje dnevne rutine (Dinacharya) u skladu sa ayurvedskim principima poštivanja prirodnih ciklusa. Na način da npr. glavni obrok trebamo imati između 10h i 14h u vrijeme kada je Sunce na zenitu i Pitta energija probavne vatre je na vrhuncu.

Ayurvedski-sat

2. Poštivanje zakonitosti sezone
Ritucharya ili sezonska rutina uključuje prilagodbu prehrane i životnog stila u skladu s vremenskim uvjetima. Na način da npr. radije ćemo popiti sok od limuna koji zagrijava, umjesto soka od limete koji rashlađuje tijelo.

Prema Ayurvedi vrijeme je cikličko, a mjerenje vremena je usko povezano sa cikličnim kretanjem naše planete, Sunca i ostalih planeta pa se za određivanje povoljnog vremena za određene aktivnosti uzima u obzir i znanje Jotisha (vedske astrologije).

Za kraj ayurvedska biblija, Charaka, definira vrijeme (kala) kao mjeru promjena. A na nama je da živimo u skladu sa prirodnim promjenama.

RADIONICA "VRIJEME JE NA MOJOJ STRANI"
Datum: 25.2.2107 u 11h
Trajanje: 1 sat i 30 min

Lokacija: Ayurvedski centar ELEMENTA
Zagreb, Draškovićeva 72, I. kat

Cijena: 105 kn, kako bi bila dostupna što većem broju ljudi

Rezervacija mjesta na radionici:

INFO:
Ovaj članak je objavljen u posljednjem izdanju newslettera Ayurvedskog centra Elementa.
Kroz newsletter uvijek možete saznati nešto više na temu Ayurvede, meditacije, prehrane, emocionalnih blokada, podsvjesnih programa i sličnih tema s ciljem povećanja kvalitete života i razvoja samosvijesti.

Kroz newsletter slažite svoju osobnu Ayurvedsku kuharicu.
Recept dana: SALATA OD KORABICE, CIKLE I JABUKA
Cijelo izdanje newslettera možete pogledati ovdje: http://eepurl.com/czDzcH
Za prijavu na newsletter kliknite ovdje: http://eepurl.com/bU3JAr

Ayurvedski centar Elementa
Draškovićeva 72, Zagreb
www.elementa-ayurveda.hr